ORDRE AAM/206/2015, de 3 de juny, per la qual es declara d'utilitat pública la lluita contra el virus de la sharka i s'estableixen mesures per a la seva prevenció i lluita.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

El virus de la sharka ( Plum Pox Virus ) és un organisme nociu que causa danys molt greus als fruiters de pinyol i altres plantes del gènere Prunus . Els diferents aïllats del virus de la sharka es classifiquen en diferents tipus que es diferencien per la gravetat dels símptomes en les espècies vegetals que infecten i la capacitat de dispersió. La sharka tipus M és especialment agressiva en presseguer i nectariner i la seva dispersió al camp es molt eficient. Es transmet per pugons de forma no persistent i per material vegetal propagatiu infectat.

Vista la situació fitosanitària actual d’aquest organisme nociu a la UE, on d'ençà que es va detectar per primera vegada a Bulgària el 1917 s’ha anat estenent a poc a poc, i està present actualment, entre d’altres, a Grècia, Itàlia, França i Espanya, es fa necessari fixar les mesures de prevenció i lluita contra aquest a Catalunya.

D’acord amb el que estableix la Directiva 2000/29/CE del Consell, de 8 de maig de 2000, relativa a les mesures de protecció contra la introducció a la Comunitat d'organismes nocius per als vegetals o productes vegetals i contra la seva propagació a l'interior de la Comunitat, i les seves modificacions, el virus de la sharka està classificat com un organisme nociu de quarantena a la Unió Europea.

D’acord amb l’article 5 del Decret 137/2014, de 7 d’octubre, sobre mesures per evitar la introducció i propagació d’organismes nocius especialment perillosos per als vegetals i productes vegetals, es pot qualificar d’utilitat pública la lluita contra els organismes nocius especialment perillosos per als vegetals mitjançant una ordre del conseller competent en matèria de sanitat vegetal i establir les mesures de protecció i lluita que es considerin necessàries.

És per això que, a proposta del director general d’Agricultura i Ramaderia i en ús de les atribucions que m’han estat conferides mitjançant el Decret 137/2014, de 7 d’octubre,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 Declarar d’utilitat pública la lluita contra el virus de la sharka ( Plum Pox Virus ) d’acord amb el que estableix la legislació vigent en matèria de sanitat vegetal.

1.2 Establir les mesures per a la prevenció i lluita contra el virus de la sharka ( Plum Pox Virus ) a Catalunya.

Article 2

Definicions

Plum Pox Virus o virus de la sharka: organisme nociu que pertany al gènere Potyvirus , que causa danys molt greus als fruiters de pinyol i altres plantes del gènere Prunus .

Vegetals hostes al virus de la sharka: es consideren vegetals hostes susceptibles al virus de la sharka els que s'indiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Control oficial: és el que efectua el departament competent en matèria d’agricultura, i té com a finalitat la supervisió, l'adopció o la comprovació de les mesures que preveu aquesta Ordre.

Zona contaminada: plantació o viver on s’ha confirmat oficialment la presència del virus de la sharka ( Plum Pox Virus ).

Zona de seguretat: zona d’almenys 1 quilòmetre al voltant d’un focus detectat del virus de la sharka ( Plum Pox Virus ).

Lloc de producció lliure de virus de la sharka: lloc de producció en el qual no està present el virus de la sharka ( Plum Pox Virus ), com ho demostra l'evidència científica.

Article 3

Àmbit d'aplicació

Aquesta Ordre és d'aplicació a tot el territori de Catalunya.

Article 4

Obligacions

Les persones físiques o jurídiques, públiques o privades, titulars o responsables, d'espais agraris i forestals o d'àrees verdes no agràries, d'empreses proveïdores de material vegetal i els professionals del sector de la jardineria han de realitzar les actuacions següents:

  1. Vigilar i mantenir el correcte estat fitosanitari de les seves plantacions, vegetals i àrees verdes no agràries de les quals són titulars o que estan sota la seva responsabilitat, així com dels materials connexos objecte de comerç, que puguin facilitar la propagació del virus de la sharka.

  2. Notificar al departament competent en matèria de sanitat vegetal, per qualsevol mitjà admissible en dret que permeti una comunicació al més immediata possible, tota aparició de símptomes del virus de la sharka.

  3. Aplicar les mesures obligatòries establertes en aquesta Ordre.

  4. Efectuar les noves plantacions solament amb material vegetal acompanyat del preceptiu passaport fitosanitari CE.

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR