ORDRE AAM/76/2015, de 10 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts de minimis en forma de garantia per al finançament de les empreses agràries, agroalimentàries, forestals i del sector de la pesca i l'aqüicultura, s'obre la convocatòria corresponent i es deroga l'Ordre AAM/146/2014, de 9 de maig.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

En la conjuntura econòmica actual i previsiblement futura, de restricció del crèdit, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (en endavant, DAAM) considera necessari donar suport a la reactivació econòmica de les empreses agràries, agroalimentàries, forestals i del sector de la pesca i l’aqüicultura de Catalunya.

L'estabilitat en les produccions agràries, forestals i pesqueres és un factor primordial per al manteniment de les rendes de les explotacions i l’assegurament d’una continuïtat productiva, tant en quantitat com en qualitat, la qual cosa reforça, especialment, la confiança dels consumidors.

L’Ordre AAM/146/2014, de 9 de maig, va aprovar les bases reguladores dels ajuts en forma de garantia per al finançament de projectes d’inversió de les empreses agràries i agroalimentàries i va obrir la convocatòria corresponent. Amb aquests ajuts es pretenia donar resposta a la manca d’accés al crèdit de les explotacions agràries i la indústria agroalimentària, molt especialment per les dificultats per garantir els préstecs, la qual cosa s’afegia a les dificultats que les explotacions agràries i la indústria associada a la producció agrària estaven experimentant en el context de crisi econòmica dels darrers anys. Aquesta garantia es limitava als préstecs sol·licitats per finançar actuacions en determinades inversions en el sector agrari i de l’agroindústria.

Durant el període d’aplicació d’aquests ajuts s’ha pogut constatar que la seva configuració, limitada a projectes d’inversió, no ha donat resposta a les necessitats reals de les empreses agràries i la indústria agroalimentària i resulta necessari afavorir el seu finançament de forma més efectiva, sense limitar la finalitat dels préstecs que es pretenen garantir.

D’altra banda, l’estiu de 2014 els sectors de la fruita i els cítrics, i, en l’àmbit carni, el porcí especialment, van patir els efectes del vet de Rússia a les exportacions de productes agroalimentaris, circumstància que ha afegit noves necessitats de finançament a les empreses afectades. En el cas de la fruita i els cítrics, aquesta circumstància s’ha vist agreujada per les gelades i les adversitats climàtiques que han tingut lloc els darrers mesos.

Així mateix s’ha considerat convenient obrir aquest suport al sector forestal i el de la pesca i l’aqüicultura, igualment afectats per la situació econòmica actual.

Per pal·liar aquests efectes, el DAAM preveu signar un conveni de col·laboració amb l’Institut Català de Finances de Catalunya (en endavant, ICF) pel qual es constitueix un fons de garantia per al finançament per donar cobertura als préstecs que les empreses agràries, agroalimentàries, forestals i del sector de la pesca i l’aqüicultura pretenguin formalitzar amb l’ICF per import de 61.880.000,00 euros, dels quals el DAAM assumeix el 80% de la garantia del risc viu.

Valorada la conveniència de donar suport a les empreses agràries, agroalimentàries, forestals i del sector de la pesca i l’aqüicultura que volen accedir al crèdit, d’acord amb el que estableix l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la secretària general, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovació bases reguladores

Aprovar les bases reguladores que regeixen els ajuts de minimis en forma de garantia convocats a l’article 2 i que es publiquen a l’annex 1, així com les condicions financeres dels préstecs que figuren a l’annex 2.

Article 2

Convocatòria

2.1 Convocar els ajuts de minimis en forma de garantia per al finançament de les empreses agràries, agroalimentàries, forestals i del sector de la pesca i l’aqüicultura amb les finalitats següents:

- Préstecs per al finançament d’inversió en actius fixos d’immobilitzat material i immaterial efectuats en territori de Catalunya.

- Préstecs per a capitalització d’empreses.

- Préstecs per a necessitats de circulant.

L’ajut consisteix en la prestació de l’aval pel 80% del risc viu dels préstecs formalitzats amb l’ICF destinats a les finalitats esmentades en el paràgraf anterior, amb les condicions descrites a l’apartat 4 de l’annex 1 i a l’annex 2, en el marc del conveni de col·laboració entre el DAAM i l’ICF.

2.2 La presentació de sol·licituds es pot efectuar l’endemà de la publicació d’aquesta disposició en el DOGC i roman oberta fins a exhaurir el pressupost amb què es dota aquesta línia d’ajuts.

2.3 L’import màxim que aporta el DAAM per prestar avals per promoure les actuacions subvencionables en els àmbits descrits a l’apartat 1 és de 25.381.875,00 euros per garantir un volum de préstecs per import màxim de 61.880.000,00 euros. L’aportació del DAAM va a càrrec de les partides pressupostàries AG03 D/841000100/6120/0000 per import de 2.000.000,00 euros, AG06 D/841000100/6130/0000 per import de 10.000.000,00 euros i AG07 D/841000100/5510/0000 per import de 881.875,00 euros, dels pressupostos del DAAM per a 2015. La resta, per un import d’12.500.000,00 euros, correspon a la quantia no aplicada a l’aportació ja feta a l’ICF per part del DAAM en virtut de l’Ordre AAM/146/2014, de 9 de maig, i del conveni signat el 9 de maig de 2014. L’aportació del DAAM representa el 80% de la garantia del risc viu de cada préstec, amb el límit de la quantia de minimis al qual es subjecten aquests ajuts.

La concessió de l’ajut queda condicionada a l’aprovació del préstec per part de l’ICF.

2.4 Els ajuts a les empreses dedicades a la producció primària de productes agrícoles es sotmeten al Reglament (UE) 1408/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis en el sector agrícola (DOUE L-352, de 24.12.2013), els ajuts a les empreses agroalimentàries i les forestals es sotmeten al Reglament (UE) 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis d’acord amb l’àmbit d’aplicació establert en el seu article 1 (DOUE L-352, de 24.12.2013), i els ajuts a les empreses del sector de la pesca i l’aqüicultura es sotmeten al Reglament (UE) 717/2014 de la Comissió, de 27 de juny de 2014, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis en el sector de la pesca i de l’aqüicultura (DOUE L-190, de 28.6.2014).

2.5 L’òrgan instructor, en funció de la matèria objecte del préstec a garantir, i d’acord amb les funcions atribuïdes en el Decret 270/2013, de 23 de desembre, és:

- En els ajuts en matèries de la competència de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia, el/la cap del Servei d’Ordenació Agrícola, del Servei de Sòls i Gestió Mediambiental de la Producció Agrària, del Servei de Sanitat Vegetal, del Servei d’Ordenació Ramadera, del Servei d’Alimentació Animal i Seguretat de la Producció Ramadera, del Servei de Prevenció en Salut Animal.

- En els ajuts en matèries de la competència de la Direcció General de Desenvolupament Rural, el/la subdirector/a general d’Infraestructures Rurals, el/la cap del Servei d’Ajuts a la Competitivitat Agrària i el/la cap Servei d’Ajuts a la Sostenibilitat Agrària.

- En els ajuts a les empreses agroalimentàries, el/la cap de Servei d’Indústries i Comercialització Agroalimentària de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries.

- En els ajuts a les empreses forestals, el/la cap del Servei de Gestió Forestal de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat.

- En els ajuts a les empreses del sector de la pesca i l’aqüicultura, el/la cap del Servei de Foment d’Estructures Pesqueres.

2.6 L’òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és, segons la matèria i d’acord amb les funcions atribuïdes en el Decret 270/2013, de 23 de desembre:

- La persona titular de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia. Es nomena una Comissió de Valoració, que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’ajut, integrada per:

En el cas de les sol·licituds d’empreses del sector agrícola, pel subdirector o la subdirectora general d'Agricultura, el/la cap del Servei d’Ordenació Agrícola, i el/la cap del Servei de Sòls i de Gestió Mediambiental de la Producció Agrària i el/la cap del Servei de Sanitat Vegetal.

En el cas de les sol·licituds d’empreses del sector ramader, pel/la subdirector/a general de Ramaderia, el/la cap del Servei d’Ordenació Ramadera, el/la cap del Servei d’Alimentació Animal i Seguretat de la Producció Ramadera i el/la cap del Servei de Prevenció en Salut Animal.

- La persona titular de la Direcció General de Desenvolupament Rural. Es nomena una Comissió de Valoració, que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’ajut, integrada pel subdirector o la subdirectora general de Planificació Rural, el subdirector o subdirectora d’Infraestructures Rurals, el/la cap del Servei de Competitivitat Agrària i el/la cap del Servei de Sostenibilitat Agrària.

- La persona titular de la Direcció General d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries. Es nomena una Comissió de Valoració, que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’ajut, integrada pel subdirector o la subdirectora general d’Indústries i Qualitat Agroalimentària, el subdirector o la subdirectora de Transferència i Innovació Agroalimentària, i el/la cap del Servei de Promoció de la Qualitat Agroalimentària.

- La persona titular de la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat. Es nomena una Comissió de Valoració, que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’ajut, integrat pel subdirector o la subdirectora general de Boscos, el/la cap del Servei de Gestió de Recursos, i el/la cap del Servei de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR