ORDRE AAM/77/2015, de 9 d'abril, per la qual es declara d'utilitat pública la lluita contra el foc bacterià i s'estableixen mesures per a la seva prevenció i lluita.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

El foc bacterià ( Erwinia amylovora ) és una plaga o organisme nociu de quarantena provocat per un bacteri que ataca diverses espècies de fruiters de llavor i plantes ornamentals i silvestres de la família de les rosàcies. A Catalunya van aparèixer focus d’aquest organisme nociu a la zona fructícola de Lleida durant els anys 1998 i 1999, a la comarca de la Cerdanya el 2003 i a la zona fructícola de Girona el 2007 que van ser eradicats. L’any 2013 se'n van detectar nous focus a les demarcacions de Lleida i Girona respecte dels quals també s’ha procedit a l'eradicació.

El marc legal en què es dicta aquesta norma està constituït per la Directiva 2000/29/CE del Consell, de 8 de maig de 2000, relativa a les mesures de protecció contra la introducció a la Comunitat d'organismes nocius per als vegetals o productes vegetals i contra la seva propagació a l'interior de la Comunitat, on es considera que el foc bacterià és un organisme nociu de quarantena a la Unió Europea; el Reglament (CE) 690/2008 de la Comissió, de 4 de juliol de 2008, de reconeixement de determinades zones protegides en la Comunitat exposades a riscs particulars en sanitat vegetal, que reconeix determinades zones de l'Estat espanyol com a zona protegida de foc bacterià, entre elles Catalunya; la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal; i el Reial decret 1201/1999, de 9 d juliol, que estableix el programa nacional d’eradicació i control del foc bacterià de les rosàcies.

El Decret 137/2014, de 7 d’octubre, sobre mesures per evitar la introducció i propagació d’organismes nocius especialment perillosos per als vegetals i productes vegetals, que, entre d'altres, va derogar el Decret 42/2007, de 20 de febrer, pel qual s'estableixen mesures per a la prevenció del foc bacterià ( Erwinia amylovora ), així com les resolucions dictades a la seva empara.

La situació fitosanitària actual d’aquest organisme nociu, cada vegada més estès en l’àmbit territorial de Catalunya, fa necessari establir les mesures de prevenció i lluita contra aquest organisme nociu i declarar aquesta lluita d’utilitat pública.

Conseqüentment, a proposta del director general d’Agricultura i Ramaderia i en ús de les atribucions que m’han estat conferides a l’article 5 del Decret 137/2014, de 7 d’octubre,

Ordeno:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

És objecte d’aquesta Ordre:

1.1 Declarar d’utilitat pública la lluita contra el foc bacterià ( Erwinia amylovora ) d’acord amb el que estableix la legislació vigent en matèria de sanitat vegetal.

1.2 Establir les mesures per a la prevenció i lluita contra el foc bacterià ( Erwinia amylovora ) a Catalunya.

Article 2

Definicions

Foc bacterià: plaga o organisme nociu provocat pel bacteri Erwinia amylovora que causa danys molt greus als fruiters de llavor i també a determinades plantes ornamentals i silvestres de la família de les rosàcies.

Vegetals hostes: es consideren vegetals hostes susceptibles al foc bacterià ( Erwinia amylovora ) els que s'indiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Control oficial: és el que efectua el departament competent en matèria d’agricultura, i té com a finalitat la supervisió, l'adopció o la comprovació de les mesures que preveu aquesta Ordre.

Zona protegida per al foc bacterià: aquella zona en què segons el que estableix el Reglament (CE) 690/2008, de reconeixement de zones protegides a la Comunitat exposades a riscs particulars en sanitat vegetal, i l’article 2.h) de la Directiva 2000/29/CE, de 8 de maig de 2000, relativa a les mesures de protecció contra la introducció a la Comunitat d'organismes nocius per als vegetals o productes vegetals i contra la seva propagació a l'interior de la Comunitat, l’organisme nociu Erwinia amylovora no és endèmic ni es troba establert, i que, d’acord amb el procediment que estableix l’article 18.2 de la mateixa Directiva així ha estat declarada a petició dels estats membres.

La relació de zones protegides per al foc bacterià es farà pública mitjançant la pàgina web oficial del departament competent en matèria d’agricultura www.gencat.cat/agricultura .

Zona tampó: d’acord amb la definició establerta en la Norma internacional per a mesures fitosanitàries (NIMF) número 5 (2005) FAO (2006), una àrea on la plaga no està present, o ho està en un nivell baix mitjançant control oficial, i que engloba una àrea infestada i una àrea on la plaga no està present, i on s’apliquen mesures fitosanitàries per prevenir la dispersió de la plaga.

Article 3

Àmbit d'aplicació

Aquesta Ordre és d'aplicació a tot el territori de Catalunya.

Article 4

Plantacions prohibides

4.1 Es prohibeix la plantació dels vegetals esmentats a l'annex 1 d’aquesta Ordre, a les voreres, mitjanes i altres zones enjardinades de les carreteres, autovies i autopistes d'arreu de Catalunya.

4.2 A més de la prohibició de plantació de vegetals que s'estableix a l'apartat anterior, es prohibeix la plantació dels vegetals esmentats a l'annex 1 d’aquesta Ordre, en espais públics, entesos com a tals, els parcs, jardins, arbrat viari i altres zones de lliure accés per a les persones, a les zones del territori de Catalunya especificades a l’annex 2, i on la concentració d'aquests vegetals és elevada.

Capítol 2

Actuacions en àrees amb estatus comunitari de zona protegida

Article 5

Mesures en cas de confirmació oficial d'un focus i actuacions immediates

5.1 En cas de confirmar-se la presència d'un focus inicial de foc bacterià en una àrea amb estatus de zona protegida, la direcció general competent en matèria de sanitat vegetal:

  1. Declararà contaminada la parcel·la o el lloc en el qual es va recollir la mostra i ordenarà l’arrencament i la destrucció immediata de totes les plantes visiblement afectades i de tots els vegetals hostes sense símptomes en el seu entorn immediat.

  2. En cas que el focus estigui ubicat en les instal·lacions o parcel·les d’una empresa proveïdora de material vegetal, ordenarà l'arrencament i la destrucció immediata de tots els vegetals hoste de les instal·lacions o parcel·les afectades, així com les de totes les que representin un risc de presència de foc bacterià. A la resta d'instal·lacions o parcel·les que formin part del mateix establiment, s'immobilitzarà el material vegetal hoste i se suspendrà cautelarment l'autorització d'emissió de passaports fitosanitaris dels vegetals hoste fins que la direcció general competent en matèria de sanitat vegetal en decideixi la destinació en funció de les investigacions que realitzi.

La direcció...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR