ORDRE ARP/112/2017, de 7 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per al foment de les races autòctones.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

Els ajuts destinats al foment de les races autòctones estan destinats tant a la protecció de les races que es troben en perill d'extinció com d'aquelles que, a conseqüència de les recents actuacions i inversions, ja han deixat de reunir els requisits per considerar-se en situació de perill d'extinció. Així mateix, aquests ajuts han de servir com a impuls al manteniment i la conservació del patrimoni genètic que suposen aquestes races perquè se'n puguin beneficiar les organitzacions o associacions de ramaders reconegudes a l'àmbit territorial de Catalunya.

Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats al foment de les races autòctones d'acord amb el Reial decret 1625/2011, de 14 de novembre, modificat pel Reial decret 181/2015, de 13 de març.

Per assegurar la màxima transparència de les mesures adoptades i un seguiment efectiu, d'acord amb el marc jurídic actual, s'ha optat per sotmetre els ajuts d'aquesta Ordre al Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió, de 25 de juny, pel qual es declaren determinats ajuts als sectors agrícola i forestal i a zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea. D'acord amb l'article 9 del Reglament esmentat, les bases reguladores d'aquesta convocatòria han estat comunicades a la Comissió Europea i els ha estat assignat el número d'ajut SA.40300 (2014/XA).

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector ramader mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats al foment de les races autòctones, les quals es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

Aprovar el procediment de tramitació per mitjans telemàtics dels ajuts regulats en les bases reguladores aprovades en l'article 1, que serà obligatori per a les entitats públiques i per a les persones a què fa referència l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, el qual consta a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Disposició addicional

Aquests ajuts tenen naturalesa d'ajuts d'estat, per la qual cosa la Comissió Europea pot emetre una decisió per la qual tant les bases reguladores com la convocatòria poden ser modificades, si escau, per adaptar-les als termes del pronunciament esmentat.

Disposició derogatòria

Es deroguen les ordres AAM/155/2015, de 19 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts al foment de les races autòctones i es convoquen els corresponents a 2015, i ARP/139/2016, de 27 de maig, per la qual es modifiquen les bases reguladores dels ajuts al foment de les races autòctones, aprovades per l'Ordre AAM/155/2015, de 19 de maig, i es convoquen els corresponents a 2016, que només resten aplicables per a les convocatòries corresponents.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el DOGC.

Barcelona, 7 de juny de 2017

Meritxell Serret i Aleu

Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació

Annex 1

Bases reguladores

—1 Objecte dels ajuts

L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és el foment de les races autòctones contingudes en l'annex I del Reial decret 2129/2008, de 26 de desembre, pel qual s'estableix el Programa nacional de conservació, millora i foment de races ramaderes, destinats a les organitzacions o associacions de persones ramaderes reconegudes per les comunitats autònomes.

—2 Persones beneficiàries

Poden ser beneficiàries d'aquests d'ajuts les organitzacions o les associacions de persones ramaderes reconegudes pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que compleixin els requisits següents en el moment de presentar la sol·licitud:

  1. No tenir ànim de lucre.

  2. Estar oficialment reconegudes per a la gestió del llibre o llibres genealògics de la raça o races autòctones espanyoles.

  3. En el cas que hi hagi diverses associacions reconegudes per a una mateixa raça en la mateixa comunitat autònoma, estar integrades en una única associació de segon grau, segons el que estableix l'article 13.1 del Reial decret 2129/2008, de 26 de desembre, pel qual s'estableix el Programa nacional de conservació, millora i foment de les races ramaderes; l'associació de segon grau ha de ser l'entitat sol·licitant de l'ajut.

  4. Complir les obligacions previstes a l'article 11 del Reial decret 2129/2008, de 26 de desembre, pel qual s'estableix el Programa nacional de conservació, millora i foment de les races ramaderes.

  5. Tenir la condició de PIME d'acord amb el que estableixen l'article 2.2 i l'annex 1 del Reglament (UE) núm. 702/2014 de la Comissió, de 25 de juny.

    Així mateix, les explotacions ramaderes en què es duguin a terme les activitats subvencionables també hauran de complir els requisits previstos a la lletra e).

    --3 Requisits i incompatibilitats

    3.1 Per obtenir la condició de persones beneficiàries de les subvencions, les persones sol·licitants han de complir des de la presentació de la sol·licitud els requisits i les condicions generals establerts a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els següents:

  6. El compte on s'ha d'ingressar l'import de l'ajut inclòs en l'imprès de sol·licitud ha de pertànyer a la persona beneficiària de l'ajut.

  7. Presentar declaració sobre si s'han demanat i/o s'han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

  8. En el cas d'empreses amb 50 o més treballadors, complir la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa prevista a l'article 42.1 del text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i pel Decret 86/2015, de 2 de juny.

  9. En el cas d'empreses de plantilla igual o superior a 25 persones, disposar de mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, i per intervenir-hi als seus centres de treball d'acord amb els agents socials, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

  10. No tenir la consideració d'empresa en situació de crisi, d'acord amb la definició continguda en l'article 2.14 del Reglament (UE) 70272014 de la Comissió.

  11. Estar inscrites en el registre corresponent per a les entitats sense ànim de lucre.

  12. Complir la normativa de política lingüística fent constar, com a mínim en català, els rètols i les informacions de caràcter fix que continguin text que han de figurar a l'interior dels centres laborals adreçats a les persones que hi treballen.

  13. Tenir els estatuts de l'entitat adaptats a la Llei 5/2011, de 19 de juliol, de modificació de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, abans del 31 de desembre de 2012.

  14. No estar subjecta a una ordre de recuperació pendent després d'una decisió prèvia de la Comissió que hagi declarat l'ajut il·legal i incompatible amb el mercat interior.

  15. En el cas d'empreses i entitats, no haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries perquè han exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere. En el cas d'empreses de més de 250 treballadors, a més, disposar d'un pla d'igualtat entre dones i homes d'acord amb l'establert en l'article 36 de la Llei 17/2015, de 21 de juliol.

  16. Les persones sol·licitants d'aquests ajuts s'han d'adherir al codi ètic que figura com a annex 3.

    Així mateix, les explotacions ramaderes en què es duguin a terme les activitats subvencionables també hauran de complir els requisits i les condicions generals establerts a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i els requisits previstos a les lletres e) i i).

    3.2 Els ajuts establerts en aquesta Ordre són compatibles amb altres ajuts concedits per a les mateixes finalitats sempre que es compleixin els requisits que preveu l'article 8 del Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió, de 25 de juny, pel qual es declaren determinades ajudes als sectors agrícola i forestal i a zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea, i, per tant, es poden acumular amb qualsevol ajut estatal, sempre que l'esmentat ajut es refereixi a costos subvencionables identificables diferents, o bé qualsevol altre ajut estatal en relació amb els mateixos costos subvencionables, parcialment o totalment coincidents, únicament si aquesta acumulació no supera la intensitat de l'ajut o l'import d'ajut més elevat aplicable a l'ajut esmentat en virtut d'aquest Reglament.

    —4 Tipus i quantia dels ajuts

    4.1 L'ajut té caràcter de subvenció directament aplicable a les despeses ocasionades per a la creació i el manteniment de llibres genealògics de races autòctones i les derivades de la gestió del programa de millora oficialment reconegut per a la raça.

    4.2 L'import de l'ajut per raça i anualitat es fixarà en cada convocatòria segons la quantitat assignada en la territorialització de fons del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) a Catalunya per a l'any de la convocatòria.

    4.3 No obstant això, el finançament de les actuacions que preveuen les lletres de l'apartat 5.1 serà com a màxim del 100% per a les despeses definides a la lletra a) i del 70% a la lletra b).

    4.4 Si alguna de les sol·licituds no assoleix l'import indicat en la convocatòria corresponent...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR