ORDRE ARP/126/2017, de 15 de juny, per la qual s'aprova amb caràcter definitiu el reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Vedella dels Pirineus Catalans/Ternera de los Pirineos Catalanes/Vedell des Pyrénées Catalanes i el seu Consell Regulador.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

L'article 128 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat de Catalunya, respectant el que disposa l'article 149.1.13 de la Constitució, la competència exclusiva sobre denominacions d'origen i altres mencions de qualitat, la qual inclou el règim jurídic de creació i funcionament. Així mateix, l'apartat segon d'aquest article preveu que la competència anterior inclou el reconeixement de les denominacions o les indicacions, l'aprovació de llurs normes reguladores i totes les facultats administratives de gestió i control sobre l'actuació de les denominacions o les indicacions, especialment les que deriven de l'eventual tutela administrativa sobre els òrgans de la denominació i de l'exercici de la potestat sancionadora per infraccions del règim de la denominació.

Així mateix, l'article 116.1 b) de l'Estatut determina que correspon a la Generalitat, respectant el que estableixi l'Estat en exercici de les competències que li atribueixen els articles 149.1.13 i 16 de la Constitució, la competència exclusiva en matèria d'agricultura i ramaderia, competència que inclou entre d'altres la regulació i l'execució sobre la qualitat, la traçabilitat i les condicions dels productes agrícoles i ramaders, i també la lluita contra els fraus en l'àmbit de la producció i la comercialització agroalimentàries. Igualment, segons l'article 189 de l'Estatut, la Generalitat aplica i executa el dret de la Unió Europea en l'àmbit de les seves competències.

El Reglament (UE) núm. 1151/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de novembre, sobre els règims de qualitat i dels productes agrícoles i alimentaris, estableix la normativa aplicable a la protecció de les denominacions d'origen i a les indicacions geogràfiques protegides, el procediment per a la seva inscripció en el registre de la Comissió Europea i la protecció nacional transitòria que poden concedir els estats membres a les denominacions i indicacions que hagin sol·licitat la inscripció.

La Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, desplegada mitjançant el Decret 285/2006, de 4 de juliol, estableix el marc normatiu aplicable a les denominacions d'origen i a les indicacions geogràfiques protegides a Catalunya.

Efectuats els tràmits de publicitat de la sol·licitud al Registre de Denominacions d'Origen Protegides i d'Indicacions Geogràfiques Protegides de la Indicació Geogràfica Protegida “Vedella dels Pirineus Catalans”/“Ternera de los Pirineos Catalanes”/“Vedell des Pyrénées Catalanes” mitjançant les corresponents publicacions al DOGC i al BOE, es va adoptar la Resolució AAR/222/2010, de 29 de gener, de decisió favorable sobre la sol·licitud d'inscripció de la Indicació Geogràfica Protegida “Vedella dels Pirineus Catalans”/“Ternera de los Pirineos Catalanes”/“Vedell des Pyrénées Catalanes” al Registre Europeu de les Denominacions d'Origen Protegides i de les Indicacions Geogràfiques Protegides.

El 25 de febrer de 2010, es va trametre, de conformitat amb l'article 6.2 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, al Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient l'expedient corresponent juntament amb la documentació requerida a l'article 8.2 del Reglament (UE) núm. 1151/2012 del Parlament Europeu i del Consell, de 21 de novembre, sobre els règims de qualitat i dels productes agrícoles i alimentaris, segons estableix la normativa aplicable a la protecció de les denominacions d'origen i a les indicacions geogràfiques protegides, als efectes del seu trasllat a la Comissió Europea per a la inscripció de la Indicació Geogràfica Protegida.

Mitjançant el Reglament d'execució (UE) núm. 525/2016 de la Comissió, de 30 de març, pel qual s'inscriu una denominació en el Registre de Denominacions d'Origen Protegides i d'Indicacions Geogràfiques Protegides, la “Vedella dels Pirineus Catalans”/“Ternera de los Pirineos Catalanes”/“Vedell des Pyrénées Catalanes” ha estat reconeguda com a Indicació Geogràfica Protegida.

Aquesta norma s'adequa als principis de bona regulació establerts en l'article 129.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, atès que els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica i eficiència estan supeditats al fet que, d'acord amb l'article 6.4 del Decret 285/2006, de 4 de juliol, pel qual es desenvolupa la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, un cop la Comissió Europea ha inscrit al Registre Europeu la indicació geogràfica protegida (IGP), el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) ha de dictar una ordre, que s'ha de publicar al DOGC, per la qual es reconeix amb caràcter definitiu el consell regulador i s'aprova el reglament de la IGP. El fet que una norma estableixi aquesta obligació fa que aquesta iniciativa normativa estigui justificada per raó d'interès general, i sigui l'instrument més adequat per garantir-ne la consecució: no hi pot haver una altra mesura menys restrictiva o que imposi menys obligacions a les persones destinatàries, és una iniciativa coherent amb la resta de l'ordenament jurídic i les càrregues administratives i la gestió dels recursos públics afectats per aquesta Ordre s'adapten a aquesta exigència normativa.

Pel que fa al principi de transparència, aquesta norma ha estat sotmesa a informació pública, durant un termini de quinze dies, mitjançant l'Edicte de 16 de novembre de 2016, d'acord amb l'establert a l'article 68 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques, i s'ha sotmès al tràmit d'audiència de les persones interessades, d'acord amb l'article 67.1 de la mateixa Llei 26/2010, l'article 129.5 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i l'article 69.1 de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern.

Aquesta Ordre conté dos annexos. El primer annex regula el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida “Vedella dels Pirineus Catalans”/“Ternera de los Pirineos Catalanes”/“Vedell des Pyrénées Catalanes”, que especifica els requisits de producció, elaboració i envasatge del producte protegit que s'hi empara, les característiques del producte, els registres obligatoris que ha de tenir el Consell Regulador, els drets i les obligacions de les persones inscrites, el funcionament i l'organització del Consell Regulador i el sistema de finançament. El segon annex relaciona els municipis pertanyents a l'àmbit competencial de la Generalitat de Catalunya que formen part de la zona geogràfica.

A proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries,

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

Aprovar amb caràcter definitiu el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida “Vedella dels Pirineus Catalans”/“Ternera de los Pirineos Catalanes”/“Vedell des Pyrénées Catalanes”, el text del qual figura a l'annex 1, i la zona geogràfica que consta a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Article 2

Reconèixer com a definitiu el Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida “Vedella dels Pirineus Catalans”/“Ternera de los Pirineos Catalanes”/“Vedell des Pyrénées Catalanes”.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre de 5 de febrer de 2001, per la qual s'aprova el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Vedella dels Pirineus Catalans i el seu Reglament amb el caràcter transitori establert al Reglament CEE 2081/1992 (DOGC núm. 3349, de 16.3.2001) i l'Ordre de 26 d'octubre de 2001, per la qual es completa i modifica el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Vedella dels Pirineus Catalans (DOGC núm. 3509, de 8.11.2001).

Barcelona, 15 de juny de 2017

Meritxell Serret i Aleu

Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Annex 1

Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Vedella dels Pirineus Catalans

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Producte protegit

Queda protegida amb la Indicació Geogràfica Protegida Vedella dels Pirineus Catalans, en endavant IGP Vedella dels Pirineus Catalans, la carn que reuneixi les característiques definides en aquest Reglament i compleixi en la producció, l'elaboració, la designació i la comercialització tots els requisits que exigeix el Plec de condicions que es pot consultar a la pàgina web del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Article 2

Extensió de la protecció de la IGP Vedella dels Pirineus Catalans

2.1 La protecció atorgada s'estén al nom de la Indicació Geogràfica Protegida en català, Vedella dels Pirineus Catalans, en castellà, Ternera de los Pirineos Catalanes, i en francès, Vedell des Pyrénées Catalanes.

2.2 L'extensió i el règim jurídic de la protecció són els que assenyala l'article 6 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

Article 3

Manual de gestió de qualitat

3.1 El Consell Regulador ha de disposar d'un manual de gestió de qualitat, on es recullen les actuacions i els procediments que realitza el Consell Regulador en matèria de certificació i control de la manera que determina el capítol 6 d'aquest Reglament.

3.2 El manual de gestió de qualitat ha de ser aprovat pel Consell Regulador i ha de ser presentat a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària per a la seva homologació.

3.3 El manual de gestió de qualitat no té eficàcia mentre no hagi obtingut aquesta homologació.

3.4 Qualsevol modificació del manual de gestió de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR