ORDRE ARP/132/2017, de 21 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a subvencionar la compra de productes fitosanitaris a base de saponines en la lluita contra el caragol poma en el delta de l'Ebre.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

El delta de l'Ebre, amb unes 33.000 hectàrees de superfície, és una zona humida de gran valor mediambiental i paisatgístic, amb llacunes litorals, riu, badies, salines, maresmes i arrossars, i amb una flora i una fauna que constitueixen una de les principals zones humides del Mediterrani.

Des d'un punt de vista productiu, el cultiu de l'arròs és el més significatiu en aquesta, la qual cosa reporta a aquest espai un elevat valor no només econòmic, sinó també paisatgístic, alhora que contribueix de forma significativa a l'agrobiodiversitat del conjunt del delta.

L'any 2009 es va detectar per primera vegada la presència del cargol poma en zones del delta de l'Ebre. El cargol poma és un mol·lusc gasteròpode aquàtic, d'aigua dolça, de la família dels Ampullariidae procedent d'una extensa àrea de Sud-amèrica que està considerat una de les 100 espècies invasores més perjudicials del món, que ha causat danys d'elevat valor ecològic i econòmic en zones humides i en els cultius on aquesta espècie esdesenvolupa, especialment els arrossars.

Des que es va tenir constància de la presència d'aquesta espècie a Catalunya, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha estat treballant intensament i de forma conjunta amb tots els agents implicats per intentar controlar aquesta plaga.

Des d'un punt de vista normatiu, l'Ordre AAR/404/2010, de 27 de juliol, va declarar oficialment l'existència d'un focus del cargol poma (Pomacea sp.) a l'hemidelta esquerre del delta de l'Ebre. Aquesta norma, modificada per l'Ordre AAM/63/2013, de 16 d'abril, disposa que per resolució de la direcció general competent en matèria d'agricultura s'han d'establir les mesures obligatòries a dur a terme en la zona demarcada que correspon a tots els municipis de les comarques del Baix Ebre i el Montsià.

En aquest context, mitjançant la Resolució ARP/1194/2016, de 26 d'abril, es van fixar les mesures obligatòries de lluita contra el cargol poma (Pomacea sp.) a la zona demarcada de les comarques del Baix Ebre i el Montsià, que van estar vigents fins a l'entrada en vigor de la Resolució ARP/996/2017, de 5 de maig, en què s'estableixen les mesures obligatòries a partir del 13 de maig de 2017. D'entre les mesures obligatòries establertes en ambdues resolucions, s'hi troba la realització de tractaments fitosanitaris.

L'autorització del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, aquests dos darrers anys, per a la comercialització i utilització de productes fitosanitaris formulats a base de saponines (extracte natural de llavors de Camellia sp.) a les parcel·les inundades d'aigua i preparades per a la sembra d'arròs, s'ha efectuat a l'empara del Reial decret 971/2014, de 21 de novembre, pel qual es regula el procediment d'avaluació de productes fitosanitaris i del Reglament (CE) 1107/2009, del Parlament Europeu i del Consell, de 20 d'octubre de 2009, relatiu a la comercialització de productes fitosanitaris, que estableix que en circumstàncies especials un Estat membre pot autoritzar per a un període no superior als 120 dies la comercialització de productes fitosanitaris per al seu ús controlat i limitat.

La gran majoria d'agricultors del delta han complert amb aquestes obligacions en el període comprès entre el juny de 2015 i el maig de 2016, és a dir, entre els tractaments d'estiu-tardor de 2015 i els tractaments d'hivern-primavera de 2016.

Per assegurar la màxima transparència de les mesures adoptades i un seguiment efectiu, d'acord amb el marc jurídic actual, s'ha optat per sotmetre els ajuts d'aquesta Ordre a l'article 26 del Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió, de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinats ajuts en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea. D'acord amb l'article 9 del Reglament esmentat, les bases reguladores de la present convocatòria han estat comunicades a la Comissió Europea i li ha estat assignat el número d'ajut SA 48427.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport als productors d'arròs afectats per la plaga del cargol poma al delta de l'Ebre mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat per Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a subvencionar els costos per la compra de productes fitosanitaris a base de saponines en la lluita contra el caragol poma del delta de l'Ebre, les quals es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

Aprovar el procediment de tramitació telemàtica de sol·licituds que figura en l'annex 2 que és obligatori per a les persones a què fa referència l'article 14.2 de la Llei 39/2015, i optatiu per a la resta.

Disposició addicional

Aquests ajuts tenen naturalesa d'ajuts d'estat, per la qual cosa la Comissió Europea pot emetre una decisió per la qual tant les bases reguladores i la convocatòria, com les resolucions de concessió, es poden veure modificades, si escau, per adaptar-se als termes del pronunciament esmentat.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el DOGC.

Barcelona, 21 de juny de 2017

Consellera d' Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Meritxell Serret i Aleu

Annex 1

Bases reguladores

–1 Objecte dels ajuts

L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és contribuir al finançament de les despeses de la compra de productes fitosanitaris a base de saponines en la lluita contra el caragol poma del delta de l'Ebre d'acord amb l'article 26. 8 b) del Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió, de 25 de juny de 2014.

–2 Persones beneficiàries

Poden ser beneficiàries d'aquests subvencions les persones físiques o jurídiques, les comunitats de béns o qualsevol altre tipus d'unitat econòmica o patrimoni separat tot i que no tingui personalitat jurídica que siguin titulars d'explotacions agrícoles situades al delta de l'Ebre i que compleixin els requisits següents en el moment de presentar la seva sol·licitud:

  1. Haver comprat en el període que fixi la convocatòria de l'ajut algun dels productes a base de saponines autoritzats al cultiu de l'arròs de forma excepcional per la Direcció General de Sanitat de la Producció Agrària del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient.

  2. Tenir en el moment de la compra els camps objecte de tractament afectats per la plaga del cargol poma.

  3. Tenir la condició de PIME d'acord amb els criteris establerts en l'annex 1 del Reglament (UE)702/2014).

    -3 Requisits i incompatibilitats

    3.1 Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions, les persones sol·licitants han de complir en el moment de la sol·licitud els requisits i les condicions generals establerts a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els següents:

  4. El compte on s'ha d'ingressar l'import de l'ajut inclòs en l'imprès de sol·licitud ha de pertànyer a la persona beneficiària de l'ajut.

  5. Presentar declaració sobre si s'han demanat i/o s'han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

  6. En cas d'empreses amb 50 o més treballadors, complir amb la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa prevista a l'article 42.1 del Text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o amb les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i pel Decret 86/2015, de 2 de juny.

  7. En cas d'empreses de plantilla igual o superior a 25 persones, disposar de mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, i per intervenir-ho als seus centres de treball d'acord amb els agents socials, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista.

  8. No tenir la consideració d'empresa en situació de crisi, d'acord amb la definició continguda en l'article 2.14 del Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió.

  9. Quan es tracti de persones físiques empresàries: estar donat d'alta en el cens de l'impost sobre activitats econòmiques en aquells supòsits en què sigui obligatori.

  10. Quan es tracti d'entitats sense ànim de lucre: estar inscrites en el registre corresponent.

  11. En cas de comptar amb centres laborals: complir amb la normativa de política lingüística fent constar, almenys en català, els rètols i les informacions de caràcter fix i que continguin text que han de figurar a l'interior dels centres laborals adreçats a les persones que hi treballen.

  12. En cas de comptar amb centres i establiments oberts al públic, complir amb la normativa de política lingüística atenent els consumidors en qualsevol de les llengües oficials de Catalunya i redactant, almenys en català, la senyalització i els cartells d'informació general de caràcter fix i els documents d'oferta de serveis per a les persones usuàries i consumidores dels establiments oberts al públic.

  13. En el cas de ser el beneficiari una associació, tenir els estatuts adaptats a la Llei 5/2011, de 19 de juliol, de modificació de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, abans del 31 de desembre de 2012.

  14. En el cas d'agrupació de persones físiques o jurídiques, aquesta no es podrà dissoldre fins que no hagin transcorregut els terminis de prescripció que preveuen l'article 100.4 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR