ORDRE ARP/136/2017, de 27 de juny, per la qual es modifica l'Ordre AAR/375/2010, de 2 de juliol, per la qual s'aprova el Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Oli de Terra Alta.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

L'article 128 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat de Catalunya, respectant l'article 149.1.13 de la Constitució, la competència exclusiva sobre denominacions d'origen i altres mencions de qualitat, la qual inclou el règim jurídic de creació i funcionament. Així mateix, l'apartat segon d'aquest article preveu que la competència anterior inclou el reconeixement de les denominacions o les indicacions, l'aprovació de llurs normes reguladores i totes les facultats administratives de gestió i control sobre l'actuació de les denominacions o les indicacions.

Així mateix, l'article 116.1b) de l'Estatut determina que correspon a la Generalitat, respectant el que estableixi l'Estat en exercici de les competències que li atribueix els articles 149.1.13 i 16 de la Constitució, la competència exclusiva en matèria d'agricultura i ramaderia, competència que inclou entre d'altres la regulació i l'execució sobre la qualitat, la traçabilitat i les condicions dels productes agrícoles i ramaders, i també la lluita contra els fraus en l'àmbit de la producció i la comercialització agroalimentàries. Igualment, segons l'article 189 de l'Estatut, la Generalitat aplica i executa el dret de la Unió Europea en l'àmbit de les seves competències.

La Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, desplegada mitjançant el Decret 285/2006, de 4 de juliol, estableix el marc normatiu aplicable a les denominacions d'origen i a les indicacions geogràfiques protegides a Catalunya.

La Denominació d'Origen Protegida Oli de Terra Alta o Aceite de Terra Alta va ser aprovada i reglamentada per l'Ordre ARP/323/2002, de 17 de setembre (DOGC núm. 3731, de 2.10.2002), i va ser inscrita al Registre europeu de denominacions d'origen protegides i indicacions geogràfiques protegides, per mitjà del Reglament (CE) 205/2005, de 4 de febrer (DOUE L33 de 5 de febrer de 2005).

El Reglament de la Denominació d'Origen Protegida Oli de Terra Alta actualment en vigor va ser aprovat per l'Ordre AAR/375/2010, de 2 de juliol, en el marc de les adaptacions dels reglaments de les DOP i IGP a la normativa sobre qualitat agroalimentària catalana (Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i al Decret 285/2006, de 4 de juliol) d'acord amb la proposta de reglament presentada pel Consell Regulador de la DOP el 31 d'octubre de 2008.

El 13 de febrer de 2015, el consell regulador de la Denominació d'Origen Protegida Oli de Terra Alta o Aceite de Terra Alta va presentar davant el Departament d'Agricultura una sol·licitud de modificació del plec de condicions i del document únic de l'esmentada DOP. La sol·licitud de modificació consisteix principalment a suprimir la restricció de l'envasat en origen. A més...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR