ORDRE ARP/136/2020, de 30 de juliol, per la qual es modifica l'Ordre ARP/160/2019, de 31 de juliol, per la qual s'aproven les bases dels ajuts de minimis a la diversificació de cultius per a les parcel·les de presseguer i nectariner obligades a arrencar per estar afectades pel virus de la sharka tipus M.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

El virus de la sharka tipus M ( Plum Pox Virus ) és un organisme nociu que causa danys molt greus als fruiters de pinyol i altres plantes del gènere Prunus. Els diferents aïllats del virus de la sharka tipus M es classifiquen en tipus que es diferencien per la gravetat dels símptomes en les espècies vegetals que infecten i la capacitat de dispersió. La sharka tipus M és especialment agressiva en presseguer i nectariner i la seva dispersió al camp és molt eficient. Es transmet per pugons i per material vegetal propagatiu infectat.

D'acord amb l'article 5 del Decret 137/2014, de 7 d'octubre, sobre mesures per evitar la introducció i propagació d'organismes nocius especialment perillosos per als vegetals i productes vegetals, es va publicar l'Ordre AAM/206/2015, de 3 de juny, per la qual es declara d'utilitat pública la lluita contra el virus de la sharka tipus M i s'estableixen mesures per a la seva prevenció i lluita, modificada per l'Ordre AAM/206/2015, de 3 de juny. Aquesta Ordre estableix en l'article 5 que en les parcel·les on s'ha imposat l'obligació de l'arrencada i destrucció d'arbres afectats pel virus no es podran tornar a plantar presseguers ni nectariners sense l'autorització expressa del/de la director/a general competent en matèria de sanitat vegetal, llevat que hagi finalitzat el termini de 2 anys establert en l'article 6 i que el focus s'hagi declarat erradicat.

Dins aquest context, en data 5 d'agost de 2019, es va publicar l'Ordre ARP/160/2019, de 31 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts de minimis a la diversificació de cultius per a les parcel·les de presseguer i nectariner obligades a arrencar per estar afectades pel virus de la sharka tipus M. Aquesta Ordre definia a l'article 2 del seu annex les persones beneficiàries com a aquelles persones físiques o jurídiques titulars d'explotacions en què s'ha obligat a arrencar i destruir plantacions de presseguer i nectariner afectats pel virus de la sharka tipus M durant l'any 2018.

D'altra banda, en data 9 de juny, es va publicar l'Ordre ARP/75/2020, de 4 de juny, per la qual es deroga l'Ordre AAM/206/2015, de 3 de juny, per la qual es declara d'utilitat pública la lluita contra el virus de la sharka tipus M i s'estableixen mesures per a la seva prevenció i lluita. Aquesta Ordre, però, estableix un règim transitori d'aplicació d'algunes de les mesures establertes, incloent el règim d'indemnitzacions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR