ORDRE ARP/167/2017, de 21 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts al sector apícola per pol·linització.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

L'apicultura és una activitat tradicional, implantada en moltes zones rurals de Catalunya en les quals actua com a activitat agrària principal o complementària d'altres activitats agràries per a moltes de les seves persones agricultores.

Així doncs, l'activitat apícola compleix una funció econòmica, ja que proporciona una part important dels ingressos dels agricultors, però alhora contribueix al desenvolupament rural i al manteniment de la població en zones de muntanya o zones desfavorides i en reforça el teixit econòmic i social.

L'activitat apícola afavoreix l'increment de la pol·linització que duen a terme les abelles i, en conseqüència, ajuda al manteniment, la conservació i l'equilibri dels ecosistemes i de l'entorn natural on hi ha els abellars.

La pol·linització afavoreix la conservació de determinades espècies vegetals silvestres i l'increment de rendiments d'altres espècies cultivades, especialment les fructícoles.

Valorant el benefici que l'apicultura reporta en conjunt a l'agricultura i al medi ambient, es considera necessari conservar i fomentar aquesta activitat.

Els ajuts a la pol·linització estan integrats en el Programa Nacional d'Ajuda a l'Apicultura 2017-2019, aprovat mitjançant la Decisió (UE) 2016/1102 de la Comissió, de 5 de juliol de 2016, que aprova el programa de millora de la producció i la comercialització dels productes apícoles per al període 2017-2019, presentat per l'Estat, de conformitat amb el Reglament (UE) 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector apícola mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat per Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia, en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats al sector apícola per pol·linització, les quals es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

Aprovar el procediment de tramitació telemàtica de sol·licituds que figura en l'annex 2 que és obligatori per a les persones a què fa referència l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, i optatiu per a la resta.

Disposició derogatòria

Es deroguen l'Ordre AAM/114/2015, de 24 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts al sector apícola per pol·linització i es convoquen els ajuts per a l'any 2015, i les seves modificacions efectuades per l'Ordre ARP/230/2015, de 15 de juliol, i l'Ordre ARP/110/2016, de 4 de maig, que només resten aplicables per a les convocatòries efectuades a la seva empara.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 21 de juliol de 2017

Meritxell Serret i Aleu

Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Annex 1

Bases reguladores

—1 Objecte dels ajuts

L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és afavorir l'increment de la pol·linització que fan les abelles mitjançant el manteniment del nombre d'arnes durant un període mínim de tres mesos abans de la data de la sol·licitud i un període mínim d'un mes després de la seva presentació.

—2 Persones beneficiàries

2.1 Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les persones físiques, jurídiques, comunitats de béns, persones apicultores, professionals o no que siguin titulars d'una explotació apícola ubicada a Catalunya i que els seus assentaments estiguin situats majoritàriament dins l'àmbit territorial de Catalunya, i que compleixin els requisits següents:

  1. Tenir actualitzades les dades en els registres d'explotació ramadera segons la normativa vigent.

  2. Tenir inscrita l'explotació al Registre d'explotacions ramaderes amb anterioritat a l'1 de gener de l'any de la convocatòria corresponent, amb un nombre d'arnes igual o superior a setanta.

  3. Tenir identificades individualment totes les arnes de l'explotació amb el número de registre atorgat a l'explotació, i tenir l'abellar identificat d'acord amb la normativa vigent.

  4. Si qui sol·licita l'ajut és una persona física, estar empadronat en un municipi de Catalunya.

  5. Si qui sol·licita l'ajut és una persona jurídica, tenir el domicili social a Catalunya.

  6. Si qui sol·licita l'ajut és una comunitat de béns, els seus integrants han d'estar empadronats a Catalunya.

  7. Quan es tracti d'agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, sense personalitat jurídica, s'han de fer constar expressament, tant en formalitzar la sol·licitud com en la resolució o en l'acord de concessió, els compromisos d'execució assumits per cada membre de l'agrupació, així com l'import de la subvenció que ha d'aplicar cada un, els quals també tenen la consideració de beneficiaris.

  8. Haver estat sotmès al programa sanitari que estableix la normativa vigent.

  9. Haver actualitzat el cens en el període comprès entre l'1 de gener i l'1 de març de l'any de la convocatòria.

    2.2 Als efectes d'aquesta Ordre, s'entén per persona apicultora professional la que acrediti la seva condició d'agricultora professional, d'acord amb l'article 2.5 de la Llei 19/1995, de 4 de juliol, de modernització de les explotacions agràries, i que es trobi inclosa en el sistema especial per a persones treballadores per compte propi agrari del règim especial de treballadors/es autònoms/es.

    —3 Requisits i incompatibilitats

    3.1 Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions, les persones sol·licitants han de complir des del moment de la sol·licitud els requisits i les condicions generals establerts a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els següents:

  10. El compte on s'ha d'ingressar l'import de l'ajut inclòs en l'imprès de sol·licitud ha de pertànyer a la persona beneficiària de l'ajut.

  11. Presentar declaració sobre si s'han demanat i/o s'han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

  12. En cas d'empreses amb 50 o més treballadors, complir amb la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa prevista a l'article 42.1 del Text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o amb les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i pel Decret 86/2015, de 2 de juny.

  13. En cas d'empreses de plantilla igual o superior a 25 persones, disposar de mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, i per intervenir-ho als seus centres de treball d'acord amb els agents socials, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

  14. No tenir la consideració d'empresa en situació de crisi, d'acord amb la definició continguda en les directrius comunitàries sobre ajuts estatals de salvament i de reestructuració d'empreses en crisi (DOUE 2014/C 249/01, de 31.07.2014).

  15. Quan es tracti de persones físiques empresàries: estar donat d'alta en el cens de l'impost sobre activitats econòmiques en aquells supòsits en què sigui obligatori.

  16. Quan es tracti d'entitats sense ànim de lucre: estar inscrites en el registre corresponent.

  17. En cas de comptar amb centres laborals: complir amb la normativa de política lingüística fent constar, almenys en català, els rètols i les informacions de caràcter fix i que continguin text que han de figurar a l'interior dels centres laborals adreçats a les persones que hi treballen.

  18. En el cas de línies d'ajuts en què els beneficiaris siguin fundacions: complir el deure de presentar els comptes anuals davant del protectorat.

  19. En el cas de línies d'ajuts en què la persona beneficiària sigui una associació o una fundació: tenir els estatuts de l'entitat adaptats a la Llei 5/2011, de 19 de juliol, de modificació de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, abans del 31 de desembre de 2012.

  20. En el cas d'agrupació de persones físiques o jurídiques: aquesta no es podrà dissoldre fins que no hagin transcorregut els terminis de prescripció que preveuen l'article 100.4 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i l'article 65 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  21. En el cas d'empreses i entitats, no haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries perquè han exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere. En el cas d'empreses de més de 250 treballadors, a més, disposar d'un pla d'igualtat entre dones i homes d'acord amb l'article 36 de la Llei 17/2015, de 21 de juliol.

  22. Les persones sol·licitants d'aquests ajuts s'han d'adherir al codi ètic que figura com a annex 3.

    3.2 Els ajuts regulats en aquestes bases són compatibles amb altres que per a la mateixa finalitat puguin concedir altres administracions públiques o ens públics o privats, nacionals o internacionals sempre que la quantia total acumulada no superi el cost de l'activitat subvencionada. En tot cas, són incompatibles per a les mateixes arnes que rebin l'ajut d'apicultura per a la millora de la biodiversitat del PDR 2014 – 2010 de Catalunya.

    3.3 En el cas d'agrupacions de persones físiques o jurídiques s'han de fer constar expressament, tant en formalitzar la sol·licitud com en la resolució o en l'acord de concessió, els compromisos d'execució assumits per cada membre de l'agrupació, així com l'import de la subvenció que ha d'aplicar cada un, els quals també tenen la consideració de beneficiaris.

    —4 Tipus i quantia dels ajuts

    4.1 L'ajut té caràcter de subvenció directament...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR