ORDRE ARP/172/2019, de 10 de setembre, per la qual es declara l'existència de la mala herba Amaranthus palmeri i es qualifica d'utilitat pública la lluita contra aquesta.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

L' Amaranthus palmeri S. Watson és una mala herba que pot causar danys molt greus en els diferents cultius extensius de regadiu de Catalunya, especialment en blat de moro. Se li coneix capacitat d'adaptar-se a ambients àrids, per la qual cosa també pot ser un problema en els conreus de secà. Es comporta com una mala herba invasora atesa la seva aptitud a una ràpida colonització, desenvolupant-se de forma preferent en hàbitats pertorbats, tals com ambients ruderals i espais agrícoles.

La Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal, preveu que l'autoritat competent d'una comunitat autònoma podrà declarar l'existència d'una plaga quan produeixi o pugui produir perjudicis econòmics o danys de tanta intensitat, extensió o naturalesa, que facin necessària la lluita obligatòria com a mitjà més eficaç de combatre-la, o quan les mesures de lluita requereixin ser aplicades en zones contínues o quan la plaga constitueixi un focus possible de dispersió. La declaració de plaga implica l'adopció d'alguna de les mesures fitosanitàries que estableix l'article 18 de la Llei.

Així mateix, l'article 15 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, faculta les administracions públiques a qualificar d'utilitat pública la lluita contra una determinada plaga quan els supòsits previstos en l'article 14 puguin tenir conseqüències importants en l'àmbit estatal o d'una comunitat autònoma i presenti alguna de les característiques que s'enumeren en aquest article.

L'article 4 del Decret 137/2014, de 7 d'octubre, sobre mesures per evitar la introducció i propagació d'organismes nocius especialment perillosos per als vegetals i productes vegetals, estableix que, un cop verificada la presència de l'organisme nociu, l'òrgan competent en matèria de sanitat vegetal en declararà l'existència.

L'article 5 del mateix Decret estableix que es pot qualificar d'utilitat pública la lluita contra els organismes nocius especialment perillosos per als vegetals d'acord amb el que s'estableix a la legislació vigent de sanitat vegetal i, en especial, en els supòsits en què la lluita pugui tenir repercussions importants en l'àmbit de Catalunya per raó de la seva intensitat, extensió i tècniques requerides, el ritme d'extensió de la seva propagació o ateses les greus pèrdues econòmiques i danys mediambientals que puguin provocar. Aquesta qualificació s'efectua mitjançant una Ordre del conseller o...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR