ORDRE ARP/178/2016, de 27 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a la promoció i el subministrament de fruites i hortalisses a l'alumnat de centres educatius dins el marc d'un pla de consum de fruita a les escoles, s'obre el termini per participar en la selecció de l'entitat que s'autoritzarà per participar en la promoció i distribució de fruita i el termini d'adhesió dels centres educatius per al curs 2016-2017.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

El Reglament (UE) 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre, pel qual es crea l'organització comuna de mercats agraris, recull a l'article 23 la concessió d'una ajuda comunitària per a la distribució de fruita i hortalisses als alumnes de centres educatius amb la finalitat d'estimular el consum i crear hàbits de consum saludables.

El Reglament (UE) 1370/2013 del Consell, de 16 de desembre, que estableix mesures relatives a la fixació de determinades ajudes i restitucions amb relació a l'OCM, per garantir una correcta gestió pressupostaria, estableix a l'article 5 el límit de l'ajut de la UE i els percentatges màxims de cofinançament.

El Reglament delegat (UE) 2016/247 de la Comissió, de 17 de desembre de 2015, pel qual es completa el Reglament (UE) 1308/2013 pel que fa a l'ajut de la Unió per al subministrament i la distribució dels productes dels sectors de fruita i hortalisses, de les fruites i hortalisses transformades i del plàtan en el marc del Pla de consum de fruita a les escoles.

El Reglament d'execució (UE) 2016/248 de la Comissió, de 17 de desembre de 2015, estableix disposicions d'aplicació del Reglament (UE) núm. 1308/2013, del Parlament i del Consell, amb relació a l'ajut de la Unió per al subministrament i la distribució dels productes dels sectors de fruita i hortalisses, de les fruites i hortalisses transformades i del plàtan en el marc del Pla de consum de fruita a les escoles, i fixa l'assignació indicativa de l'ajut.

Valorada la conveniència de promoure el consum de fruita i hortalisses amb l'objectiu d'aconseguir instaurar entre el jovent hàbits alimentaris més saludables, es considera adient obrir la convocatòria per a l'adhesió al pla de consum de fruita a les escoles dels centres educatius per al curs escolar 2016-2017 i fixar el grup de nens/nenes als quals es dirigeix la mesura durant l'esmentat curs, per tal que els centres educatius que estiguin interessats a adherir-se al Pla disposin de temps suficient per planificar les activitats que han de dur a terme tant per a l'organització de la distribució de la fruita dins el centre educatiu com de les activitats educatives o lúdiques per donar suport a la distribució de fruita.

Per tal d'assolir aquest objectiu, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (en endavant, DARP) pretén, d'acord amb l'article 5 del R(UE) 2016/247, seleccionar l'entitat que col·laborarà en la promoció i distribució de fruita i hortalisses als centres educatius en el marc del Pla de consum de fruita a les escoles 2016/2017, comunicat a la Comissió per a l'esmentat curs, i l'autoritzarà als efectes de la sol·licitud d'ajut a l'empara del que estableix l'esmentat Reglament, que regula les condicions aplicables a l'autorització dels sol·licitants de l'ajut. Així mateix, és convenient precisar les condicions generals que s'han de complir per a la gestió i concessió de l'ajut.

Per tant, l'objecte d'aquesta Ordre és, d'una banda, obrir el termini de presentació de la sol·licitud d'adhesió dels centres educatius al Pla, fixar el grup d'alumnes als quals va dirigit el programa i els criteris de selecció dels centres educatius en cas que per qüestions pressupostàries no sigui possible atendre totes les sol·licituds. D'altra banda, obrir el termini de sol·licitud d'autorització de les entitats que vulguin participar en la promoció i distribució de fruita i hortalisses als centres educatius durant el curs 2016/2017, regular els requisits que han de complir, el règim de col·laboració i establir els criteris de selecció de l'entitat autoritzada per a la promoció i la distribució de fruita en el curs 2016/2017.

En el marc del que estableix la Llei 59/2003, de 19 de desembre, de normes reguladores de signatura electrònica; la Llei 26/2010, del 3 d'agost de 2010, amb relació als principis generals i d'actuació amb mitjans electrònics i a la tramitació electrònica del procediment administratiu, així com el que estableix la Llei 29/2010, de 3 d'agost, de l'ús dels mitjans electrònics al sector públic de Catalunya, i al Decret 56/2009, de 7 d'abril, sobre l'impuls, i el desenvolupament dels mitjans electrònics de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, s'ha pogut constatar que els possibles beneficiaris disposen dels mitjans tecnològics necessaris per poder realitzar la tramitació electrònica per al procediment d'adhesió dels centres educatius d'aquest ajut, i per això resulta factible establir la seva tramitació telemàtica.

Conseqüentment, d'acord amb el que disposen els articles 39.3 i 40 de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, i l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovació bases reguladores de l'ajut per a l'aplicació del Pla de consum de fruita a les escoles 2016-2017.

Aprovar les bases reguladores de l'ajut destinat a la promoció i la distribució de fruita i hortalisses a l'alumnat de centres educatius administrats o reconeguts per les autoritats competents, en el marc del Pla de consum de fruita als centres educatius, que es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

Productes inclosos en el Pla de consum de fruita a les escoles 2016-2017

Els productes a subministrar en el marc del Pla de consum per al curs escolar 2016-2017 poden ser préssecs, nectarines, prunes, peres, pomes, cireres, albercocs, taronges, mandarines, maduixots, plàtans, raïm, nespra, kiwi, caqui, pastanaga i tomàquet cirerol.

Article 3

Convocatòria per a la selecció dels centres educatius adherits al Pla de consum de fruita a les escoles

3.1 Obrir el termini de sol·licitud de participació dels centres educatius al Pla de consum de fruita a les escoles i establir que, durant el curs 2016/2017, les persones destinatàries d'aquest pla seran els alumnes i les alumnes de segon cicle d'Educació Infantil i cicle inicial, mitjà i superior de Primària que assisteixin regularment a un centre educatiu.

3.2 Aprovar el procediment de tramitació telemàtica de les sol·licituds de centres educatius que s'especifica a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

3.3 Els centres educatius que vulguin participar en el Pla de consum de fruita a les escoles del curs escolar 2016-2017 han de presentar al DARP la sol·licitud per a l'adhesió al Pla en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la data de publicació d'aquesta Ordre al DOGC, amb indicació dels nivells educatius que hi participaran i el nombre d'alumnes de cada nivell, i s'han de comprometre, per escrit, al compliment de les obligacions descrites a l'apartat 4.4 de les bases reguladores contingudes a l'annex 1. Les sol·licituds s'han de presentar mitjançant el procediment aprovat a l'apartat 2 d'aquest article i s'han d'adreçar a la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, d'acord amb el que estableix l'apartat 6 de les esmentades bases reguladores.

Els centres educatius que hagin participat en el Programa del curs 2015/2016, d'acord amb l'Ordre ARP/259/2015, de 17 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per a la promoció i el subministrament de fruita i hortalisses a l'alumnat de centres educatius dins el marc d'un pla de consum de fruita a les escoles, per al curs escolar 2015-2016, i s'obre el termini d'adhesió dels centres educatius per a l'esmentat curs, hauran d'annexar a la sol·licitud la memòria d'una de les activitats que hagin realitzat com a mesura de suport al subministrament de fruita, d'acord amb el model normalitzat que es podrà descarregar des del web seu.gencat.cat. La manca de comunicació d'aquesta memòria, no justificada, implicarà la no-admissió al Pla de consum de fruita en el curs 2016/2017.

3.4 En cas de manca de disponibilitat pressupostària per atendre totes les sol·licituds d'adhesió al Pla, s'aplicaran els següents criteris de prioritat:

-En primer lloc, i atès que es tracta d'un Programa que té com a objectiu crear hàbits de consum saludable, s'atendran les sol·licituds dels centres educatius que ja han participat en el Programa en els cursos anteriors i que hagin complert amb les obligacions establertes incloses la presentació de la memòria de les activitats i l'assistència a cursos de formació. Dins d'aquest es prioritzaran les sol·licituds d'adhesió, en cas necessari, en funció de la titularitat de l'escola: primer les sol·licituds dels centres educatius que siguin de titularitat pública, després els de titularitat privada que estiguin concertats i en darrer lloc els privats no concertats.

No obstant això, no s'admetran aquells centres educatius dels quals, en els controls realitzats, durant el curs anterior, s'hagués verificat que no havien complert amb les obligacions establertes a l'apartat 3.3 de les Bases reguladores de l'annex 1 de l'Ordre ARP/259/2015, de 17 de juliol (DOGC núm. 6942 de 25.8.2015).

-En segon lloc, els centres educatius que hi participen per primera vegada, seguint els mateixos criteris de priorització en funció de la titularitat.

En cas que no es puguin atendre totes les sol·licituds dels centres educatius amb la mateixa prioritat, l'acceptació es farà atenent l'ordre de presentació de la sol·licitud.

3.5 El termini màxim per resoldre de manera motivada i notificar la resolució expressa a la persona sol·licitant serà de tres mesos, a comptar des de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licitud. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

3.6 La resolució es notificarà mitjançant la publicació de la llista de centres educatius admesos per participar en el Programa al Tauler electrònic de l'Administració de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR