ORDRE ARP/229/2017, de 9 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores de l'ajut per a la promoció i el subministrament de fruites i hortalisses i de l'ajut destinat al subministrament de llet i productes lactis a l'alumnat de centres educatius dins el marc dels programes escolars, es regula el procediment de participació dels centres educatius en els esmentats programes i es regula el procediment de selecció del proveïdor per a cada programa.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

El Reglament (UE) 2016/791 del Parlament Europeo i del Consell, d'11 de maig de 2016, pel qual es modifica el Reglament (UE) 1308/2013 en allò referent al règim d'ajuts destinats a millorar la distribució dels productes agrícoles i els hàbits alimentaris del nens dirigits a l'alumnat que assisteix amb regularitat a centres administrats o reconeguts per les autoritats competents dels Estats membres, ha establert un nou règim per aquests programes escolars, fixant un nou marc normatiu i financer comú a partir de l'1 d'agost de 2017.

El Reglament (UE) 2016/795 del Parlament Europeu i del Consell, d'11 d'abril, modifica el R(UE) 1370/2013 que estableix les mesures relatives a la fixació dels ajuts i restitucions, adapta l'ajuda del programa de consum de fruites i hortalisses a les escoles i del programa de consum de llet a les escoles a aquest nou marc normatiu i estableix l'import de les assignacions indicatives als diferents Estats membres.

El Reglament delegat (UE) 2017/40 de 3 de novembre de 2016, de la Comissió, precisa entre d'altres les condicions de concessió de l'ajuda i de selecció i aprovació dels seus sol·licitants, els costos subvencionables, els requisits que han de complir els productes distribuïts, que compleixin amb els objectius per promoure una alimentació saludable i les condicions per garantir el valor afegit i la visibilitat dels programes.

El Reglament d'execució (UE) 2017/39, de la Comissió, de 17 de desembre de 2015, estableix disposicions d'aplicació del Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament i del Consell en relació a l'ajut de la Unió per al subministrament i la distribució dels productes dels sectors de fruites i hortalisses, de les fruites i hortalisses transformades i del plàtan i de la llet en el marc dels Programes escolars i fixa l'assignació indicativa de l'ajut.

Aquesta normativa europea ha estat desenvolupada pel Reial Decret 511/2017, de 22 de maig, pel qual es desenvolupa l'aplicació a Espanya de la normativa de la Unió Europea en relació amb el programa escolar de consum de fruites, hortalisses i llet, que constitueix normativa bàsica.

En aquest marc normatiu, s'ha valorat la conveniència de continuar promovent el consum de fruites i hortalisses i de llet amb l'objectiu d' aconseguir instaurar entre el jovent hàbits alimentaris més saludables, es considera adient establir, d'acord amb el que estableix l'article 5 i 6 del R(UE) 2017/40 el procediment per participar en la distribució d'aquests productes a centres educatius, els requisits que han d'acomplir les entitats que estiguin interessades a participar en aquesta distribució per obtenir l'aprovació d'acord amb l'article 6 del R(UE) 2017/40 i poder sol·licitar l'ajut. Així mateix, és convenient que els possibles sol·licitants coneguin les condicions en què es desenvoluparan els Programes Escolars per la qual cosa convé fixar els grups de nens als quals es dirigiran el Programa de Consum de Fruita a Catalunya i el Programa de Consum de Llet, els tipus i qualitat dels productes que es té previst distribuir i altres requisits generals que s'han de complir per a la gestió i concessió de l'ajut.

Per tant, l'objecte d'aquesta ordre és, d'una banda, determinar el grup d'alumnes als quals va dirigit el programa, els compromisos i obligacions dels centres educatius que participin en els Programes, els criteris de selecció dels centres educatius en cas que per qüestions pressupostàries no sigui possible atendre totes les sol·licituds. D'altra banda, regular les condicions i els compromisos que han d'acomplir les entitats que vulguin participar en la promoció i distribució de fruites per obtenir l'aprovació com a sol·licitants d'ajut.

El procediment de tramitació d'aquests ajuts s'efectua per mitjans telemàtics, per als subjectes obligats d'acord amb l'establert en l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques. Així mateix, d'acord amb l'establert en l'article 43.2 de la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, s'estén aquesta obligatorietat a la resta de subjectes en haver-se tingut en compte la potencial capacitat econòmica i tècnica de les possibles persones beneficiàries considerant que poden disposar dels mitjans tecnològics necessaris per poder realitzar la tramitació electrònica.

Conseqüentment, valorada la conveniència de continuar donant suport al sector de la indústria agroalimentària mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Bases Reguladores.

Aprovar les bases reguladores de l'ajut destinat al subministrament i la distribució de fruites i hortalisses i de l'ajut destinat al subministrament i distribució de llet i productes lactis a l'alumnat de centres educatius administrats o reconeguts per les autoritats competents, en el marc del programa de consum de fruites i hortalisses a les escoles i del programa de consum de llet (en endavant Programes Escolars) que es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

Procediment de tramitació telemàtica de les sol·licituds de centres educatius.

Aprovar el procediment de tramitació telemàtica de les sol·licituds de centres educatius que s'especifica en l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Disposició addicional.

Els ajuts dels Programes escolars són finançats pel FEAGA, es tramiten d'acord amb les funcions d'organisme pagador que estableix el Decret 393/2006, de 17 d'octubre, pel qual es constitueix i es regula l'organització i el funcionament de l'organisme pagador dels ajuts finançats pel FEAGA i el FEADER (DOGC núm. 4743, de 19.10.2006).

Disposicions finals.

Primera.- Es faculta el/la Director/a General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries per modificar els preus que consten en l'annex 3 d'acord amb el que estableixi la normativa europea aplicable.

Segona.- Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 9 d'octubre de 2017

Meritxell Serret i Aleu

Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Annex 1

Bases reguladores de l'ajut per al subministrament i distribució de fruites i hortalisses i per al subministrament i distribució de llet i productes lactis, que inclouen el procediment de participació dels centres educatius en els Programes Escolars i el procediment de selecció del proveïdor de cadascun d'aquests programes.

-1 Objecte del Programes Escolars

L'objecte dels ajuts és promoure, en l'àmbit territorial de Catalunya, el consum de fruites i hortalisses i el consum de llet, mitjançant el subministrament d'aquests productes a l'alumnat de centres educatius en el marc dels Programes Escolars, d'acord amb el que regula el Reglament (UE) 1308/2013 i el Reglament Delegat (UE) 2016/247 del Parlament i del Consell, el R(UE) 1370/2013 del Consell i el Reglament d'execució (UE) 2016/248 de la Comissió.

-2 Productes

Programa de Consum de Fruites i Hortalisses

Els productes a subministrar seran fruites i hortalisses fresques que s'estableixen en l'article 3.a) i 4 a) de l'article 23 del Reglament (UE) 1308/2013.

Els productes a distribuir en cada curs escolar, i les racions, format i periodicitat de lliurament s'establiran en la corresponent convocatòria.

Programa de Consum de Llet

Els productes que es podran distribuir seran els referenciats en la lletra b dels apartats 3 i 4 del Reglament (UE) 1308/2013 (llet, iogurt, quallada, formatge i altres productes làctics, fermentats o acidificats, sense adició d'aromatitzants, fruites, fruits secs o cacau).

Els productes a distribuir en cada curs escolar, i les racions, format i periodicitat de lliurament s'establiran en la corresponent convocatòria.

-3 Persones beneficiàries

Les persones destinatàries d'aquests ajuts són els alumnes i les alumnes que assisteixin regularment a un centre educatiu autoritzat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. El nivell educatiu al que s'adrecin els programes de consum de fruites i hortalisses i de consum de llet es determinarà en la convocatòria corresponent.

- 4 Adhesió dels centres educatius als Programes Escolars

4.1 Per a cada curs escolar, els centres educatius que vulguin participar en els Programes Escolars hauran de lliurar al DARP la sol·licitud de participació, mitjançant la presentació per mitjans electrònics des de la seu electrònica corporativa de la Generalitat de Catalunya https://tramits.gencat.cat el formulari d'adscripció, en el termini que s'estableixi en la convocatòria que es publicarà cada curs escolar. Aquest formulari s'ha de formalitzar en imprès normalitzat que es pot descarregar des del web https://seu.gencat.cat , o el web http://agricultura.gencat.cat/ajutsentermini . Les sol·licituds presentades fora de termini o presentades per una via diferent a la temàtica no s'admeten a tràmit.

4.2 En el formulari d'adscripció, els centres educatius poden decidir participar en els dos Programes Escolars o només en un d'ells, fer partícips del/s Programa/es un o més cursos inclosos en els nivells educatius susceptibles de participar a la convocatòria de cada curs escolar, per la qual cosa en el formulari d'adscripció indicaran els nivells educatius que desitgen que participin en cadascun dels programes i el nombre d'alumnes de cada nivell educatiu. Els nivells educatius i el nombre de nens que participen pot ser diferent en cada programa.

Així mateix, indicaran el seu interès en participar en les activitats que organitzi el Departament per recolzar els programes, amb l'objectiu de promoure que l'alumnat conegui i apreciï les propietats d'aquests productes...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR