ORDRE ARP/235/2015, de 16 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts als titulars d'embarcacions pesqueres de la modalitat d'arrossegament per la paralització definitiva d'embarcacions de pesca i dels ajuts per les compensacions socioeconòmiques a les persones afectades per la paralització definitiva d'embarcacions de pesca, dins el Fons Europeu de la Pesca, i es convoquen els corresponents a l'any 2015.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

El Reglament (CE) 1198/2006 del Consell, de 27 de juliol, relatiu al Fons Europeu de la Pesca, defineix les modalitats i les condicions de les intervencions comunitàries en el sector de la pesca, i la Decisió de la Comissió de data 13 de desembre de 2007, modificada per la Decisió d’execució de la Comissió de 12 de desembre de 2012, aprova el Programa operatiu d'intervenció comunitària del Fons Europeu de la Pesca d'Espanya per al període de programació 2007-2013.

El Reglament (CE) núm. 498/2007 de la Comissió, de 26 de març, determina les disposicions aplicables del Reglament (CE) núm. 1198/2006 del Consell, relatiu al Fons Europeu de la Pesca.

Per l'Acord del Govern de 22 d'abril de 2008 es va aprovar el programa operatiu i el corresponent pla financer del Fons Europeu de la Pesca de Catalunya per al període de 2007-2013.

La Llei 2/2010, de 18 de febrer, de pesca i acció marítimes, a l'article 86 atribueix al departament competent en matèria de pesca i acció marítimes la gestió de tots els ajuts públics destinats al millorament de la pesca i de les estructures pesqueres de Catalunya, tant els que figuren als seus pressupostos com les subvencions territorialitzables de la Unió Europea i de l'Estat.

Aquesta convocatòria s’efectua d’acord amb la previsió que conté l’article 55.1 del Reglament (CE) 1198/2006 del Consell, que estableix que es podrà acollir a la contribució amb càrrec al FEP qualsevol despesa efectivament pagada pels beneficiaris entre la data de presentació del programa operatiu a la Comissió Europea, l'1 de gener de 2007, i el 31 de desembre de 2015.

El Decret 200/2010, de 27 de desembre, de creació, denominació i determinació de l’àmbit de competències dels departaments de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, atribueix a l'article 3.9.3 l’exercici de la competència en matèria de polítiques de pesca al Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural.

El Decret 270/2013, 23 de desembre, de reestructuració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, disposa com a funcions de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims als articles 49.1b) i d) planificar les actuacions en matèria d’ajuts al sector pesquer en el marc de la política pesquera europea i la d’impulsar la regulació normativa en matèria d’ordenació pesquera, gestió dels recursos marins, de les zones de protecció pesquera o marisquera i altres mesures de protecció dels recursos marins.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector de la pesca mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a la paralització definitiva de les embarcacions de pesca de la modalitat d’arrossegament i dels ajuts per les compensacions socioeconòmiques a les persones afectades per aquestes paralitzacions definitives d'acord amb el Fons Europeu de la Pesca, que es publiquen als annexos 1 i 2, respectivament, d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats a la paralització definitiva d'embarcacions de pesca de la modalitat d’arrossegament i els ajuts per les compensacions als mariners dels vaixells afectats per la paralització definitiva objecte de subvenció en la present convocatòria per a l’any 2015 d’acord amb les bases reguladores aprovades a l’article 1 precedent.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds per als ajuts destinats a la paralització definitiva de les embarcacions de pesca de la modalitat d’arrossegament és de 15 dies, a comptar des de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre en el DOGC, i el termini de sol·licituds per les compensacions als mariners dels vaixells afectats per la paralització definitiva objecte de subvenció en la present convocatòria és de 15 dies a partir de la data de les resolucions de concessió dels ajuts de paralització definitiva de la present convocatòria.

2.3 Aquests ajuts tenen el caràcter de cofinançats amb el FEP d'acord amb el que preveuen el Reglament (CE) 1198/2006 del Consell, de 24 de juliol de 2006, i el programa operatiu d'intervenció comunitària del FEP 2007-2013, i es convoquen amb la distribució següent:

- Els ajuts de la paralització definitiva d'embarcacions de pesca de la modalitat d’arrossegament van a càrrec de la partida pressupostària A AGO5 D/470000120/6141/0042 per un import màxim de 2.193.719,10 euros. Els percentatges de cofinançament són 50% a càrrec del Fons Europeu de Pesca (FEP), 23% a càrrec del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) i 27% a càrrec del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).

- Els ajuts de compensacions socioeconòmiques van a càrrec de la partida pressupostària AGO5 D/480000120/6141/0042 per un import màxim de 250.000,00 euros, l’aportació del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) per a l'any 2015 és de 125.000,00 euros i la del Fons Europeu de Pesca (FEP), de 125.000,00 euros. Els percentatges de participació financera dels ajuts són un 50% procedent del DARP i un 50% procedent del FEP.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és el Servei de Foment d’Estructures Pesqueres, el qual podrà sol·licitar la documentació complementària o realitzar les comprovacions que consideri oportunes per acreditar el compliment dels requisits exigits.

2.5 L'òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és la persona titular de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims (DGPAM). A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració, que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds presentades, formada pel subdirector o la subdirectora general de Pesca, el o la cap del Servei de Foment d’Estructures Pesqueres i el o la Responsable d’Aqüicultura i Oceanografia.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de dos mesos en el cas dels ajuts a la paralització definitiva i d’un mes en el cas dels ajuts a les compensacions socioeconòmiques a comptar des de la data en què finalitzen els respectius terminis de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general de Pesca i Afers Marítims, que no posa fi la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se’n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu, el recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s'exhaureixi el termini per resoldre i notificar tal com estableix l'apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits es faran públics a la seu electrònica de la Generalitat http://seu.gencat.cat i al web http://agricultura.gencat.cat/beneficiarisajuts , fent ús dels mitjans electrònics establerts. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 16 de juliol de 2015

Jordi Ciuraneta i Riu

Conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Annex 1

Bases reguladores dels ajuts per la paralització definitiva d’embarcacions pesqueres de la modalitat d’arrossegament

–1 Objecte dels ajuts

L’objecte dels ajuts que estableix l’Ordre és indemnitzar per la paralització definitiva d'embarcacions de pesca de la modalitat d’arrossegament.

–2 Persones beneficiàries

2.1 Podran ser beneficiàries dels ajuts per paralització definitiva d'embarcacions pesqueres les persones titulars d'embarcacions pesqueres de la modalitat d’arrossegament que formin part d'un pla d'ajustament de l'esforç pesquer, d'acord amb el que estableix l'article 2.1.a) del Reglament (CE) núm. 1198/2006 del Consell, de 24 de juliol.

2.2 No es concediran ajuts als operadors que participin en l’explotació, gestió o propietat d’embarcacions incloses en la llista comunitària d’embarcacions INDNR (pesca il·legal no declarada i no reglamentada).

–3 Requisits de l’activitat

3.1 L’embarcació objecte de paralització definitiva de la seva activitat pesquera ha de complir amb els requisits següents:

  1. Estar inclosa en la llista tercera del registre de matrícula d’embarcacions i estar donada d'alta al cens de flota pesquera operativa en la modalitat d’arrossegament.

  2. Tenir una eslora total igual o superior a 5 metres.

  3. Haver exercit l’activitat pesquera almenys 90 dies de pesca, durant cada un dels dos períodes de dotze mesos, anteriors a la data de sol·licitud de la paralització definitiva, o bé haver exercit l’activitat pesquera, durant almenys 120 dies durant el darrer període de 12 mesos, anterior a la data de la sol·licitud de paralització definitiva.

  4. Tenir 10 anys d'antiguitat o més, prenent com a data d'inici del còmput el de l'entrada en servei, comptabilitzada en la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds que estableix l’article 2.2.

  5. Tenir fixada la base en un port de Catalunya.

  6. Trobar-se l’embarcació lliure de càrregues i gravàmens. A efectes de concessió serà suficient que se'n garanteixi la cancel·lació, o es presenti una autorització expressa de l'entitat creditícia per la qual es permeti la paralització definitiva.

  7. En el moment de la sol·licitud i de la concessió de l'ajut, l'embarcació ha de trobar-se en situació d'actiu. Aquesta condició s'acreditarà...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR