ORDRE ARP/255/2016, de 16 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a l'execució de programes de sanitat animal en els sectors porcí, de la cunicultura i del cabrum de llet.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

La Llei 18/2001, de 31 de desembre, d'orientació agrària, té com a objectiu consolidar l'activitat agrària a Catalunya i millorar les condicions en què s'exerceix per aconseguir, entre d'altres, un sector agrari competitiu i professional, respectuós amb el medi, amb unes produccions de qualitat al servei del consum i el manteniment de l'activitat agrària.

En relació amb l'àmbit de la producció i la sanitat ramadera, la Llei esmentada estableix una línia d'actuació per fomentar les agrupacions de persones ramaderes, així com acords amb l'Administració per contribuir a la gestió integrada de la producció ramadera, la millora de la sanitat i la prestació de serveis de gestió, assistència i la transferència tecnològica.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) considera necessari que es continuï fomentant que les agrupacions de defensa sanitària ramadera duguin a terme programes sanitaris destinats a prevenir determinades malalties en els sectors porcí, de la cunicultura i del cabrum lleter.

Per assegurar la màxima transparència de les mesures adoptades i un seguiment efectiu, d'acord amb el marc jurídic actual, s'ha optat per sotmetre els ajuts en matèria de sanitat animal destinats al sector porcí d'aquesta Ordre al Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió, de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinats ajuts en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea. D'acord amb l'article 9 del Reglament esmentat, les bases reguladores de la present convocatòria han estat comunicades a la Comissió Europea i li ha estat assignat el número d'ajut SA.42748 (2015/XA).

Els ajuts destinats al sector de la cunicultura i al cabrum de llet es sotmeten al règim jurídic que estableix el Reglament (UE) 1408/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, sobre l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis en el sector agrícola (DOUE L- 352, de 24.12.2013).

D'acord amb l'article 92 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat per Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, a proposta de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a l'execució de programes de sanitat animal, les quals es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre i els programes i actuacions subvencionables que figuren en l'annex 2.

Els programes sanitaris i actuacions que poden ser objecte de subvenció es detallen a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Disposició addicional

Els ajuts destinats al sector porcí estan sotmesos al Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió, de 25 de juny, i tenen naturalesa d'ajut d'estat, per la qual cosa la Comissió Europea pot emetre una decisió per la qual tant les bases reguladores com les convocatòries que s'efectuïn d'acord amb aquestes es poden veure modificades, si escau, per adaptar-se als termes del pronunciament esmentat.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre ARP/268/2015, de 24 d'agost, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts destinats a l'execució de programes de sanitat animal en els sectors porcí i de cunicultura, i es convoquen els corresponents a 2015, que només resten aplicables per a la convocatòria 2015.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el DOGC.

Barcelona, 16 de setembre de 2016

Meritxell Serret i Aleu

Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Annex 1

Bases reguladores

–1 Objecte dels ajuts

L'objecte dels ajuts que estableix l'Ordre és compensar els ramaders pels costos derivats de l'execució de programes i actuacions sanitàries adreçats al control i la prevenció de malalties dels animals, que, en el cas dels ajuts al sector porcí, s'estableixen de conformitat l'article 26 del Reglament (UE)702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014.

–2 Entitats sol·licitants perceptores dels ajuts i beneficiaris

2.1 Poden ser entitats sol·licitants i perceptores de l'ajut les agrupacions de defensa sanitària que estiguin reconegudes com a tals, o que estiguin en tràmit de reconeixement, que duguin a terme algun dels programes sanitaris detallats a l'annex 2 als quals fa referència l'article 1.

2.2 Les entitats sol·licitants perceptores de l'ajut han de dur a terme les actuacions que estableix l'apartat 5 d'aquestes bases, en les explotacions ramaderes que en formen part, beneficiàries últimes dels ajuts, les quals han de reunir els requisits següents:

  1. Ser una petita o mitjana empresa d'acord amb el que estableix l'annex I del Reglament (UE) del Reglament 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014.

  2. Estar integrades en una única agrupació de defensa sanitària encarregada de la prestació dels serveis per al compliment del programa sanitari. A aquests efectes, es tindran en compte les explotacions ramaderes respecte a les quals l'ADS, juntament amb el titular de l'explotació, hagi notificat a l'Administració la seva vinculació.

  3. Estar inscrites en el Registre d'explotacions ramaderes que preveu el Decret 40/2014, de 25 de març, d'ordenació d'explotacions ramaderes.

  4. Complir els programes sanitaris oficials obligatoris establerts per la normativa vigent.

  5. Complir els requisits vigents en matèria de benestar animal.

    -3 Requisits i incompatibilitats

    3.1 Les persones beneficiàries i les entitats sol·licitants perceptores de l'ajut han de complir els requisits i les condicions generals establerts a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els següents:

  6. El compte on s'ha d'ingressar l'import de l'ajut inclòs en l'imprès de sol·licitud ha de pertànyer a l'entitat sol·licitant i perceptora de l'ajut.

  7. Presentar declaració sobre si s'han demanat i/o s'han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

  8. En cas d'empreses amb 50 o més treballadors, complir amb la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa prevista a l'article 42.1 del Text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o amb les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i pel Decret 86/2015, de 2 de juny.

  9. En cas d'empreses de plantilla igual o superior a 25 persones, disposar de mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, i per intervenir-ho als seus centres de treball d'acord amb els agents socials, de conformitat amb la Llei 5/2008, de 24 d'abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

  10. No tenir la consideració d'empresa en situació de crisi, d'acord amb la definició continguda en l'article 2.14 del Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió.

  11. Quan es tracti de persones físiques empresàries: estar donat d'alta en el cens de l'impost sobre activitats econòmiques en aquells supòsits en què sigui obligatori.

  12. Quan es tracti d'entitats sense ànim de lucre: estar inscrites en el registre corresponent.

  13. En cas de comptar amb centres laborals: complir amb la normativa de política lingüística fent constar, almenys en català, els rètols i les informacions de caràcter fix i que continguin text que han de figurar a l'interior dels centres laborals adreçats a les persones que hi treballen.

  14. En cas de comptar amb centres i establiments oberts al públic: complir amb la normativa de política lingüística atenent els consumidors en qualsevol de les llengües oficials de Catalunya i redactant, almenys en català, la senyalització i els cartells d'informació general de caràcter fix i els documents d'oferta de serveis per a les persones usuàries i consumidores dels establiments oberts al públic.

    j)Tenir els estatuts adaptats a la Llei 5/2011, de 19 de juliol, de modificació de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, abans del 31 de desembre de 2012.

  15. L'agrupació no es podrà dissoldre fins que no hagin transcorregut els terminis de prescripció que preveuen l'article 100.4 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i l'article 65 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  16. No estar subjectes a una ordre de recuperació pendent després d'una decisió prèvia de la Comissió que hagi declarat l'ajut il·legal i incompatible amb el mercat interior.

  17. En el cas d'empreses i entitats, no haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries perquè han exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere. En el cas d'empreses de més de 250 treballadors , a més, disposar d'un pla d'igualtat entre dones i homes d'acord amb l'establert en l'article 36 de la Llei 17/2015, de 21 de juliol.

  18. Les persones sol·licitants d'aquests ajuts s'han d'adherir al codi ètic que figura com a annex 3.

    3.2 Els ajuts destinats al sector porcí són compatibles amb altres ajuts concedits per a les mateixes finalitats sempre que es compleixi els requisits que preveu l'article 8 del Reglament (UE) 702/2014 de la Comissió, de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinats ajuts en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, i per tant, es poden acumular amb qualsevol ajut estatal, sempre que l'esmentat ajut es refereixi a costos subvencionables identificables diferents, o bé...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR