ORDRE ARP/256/2016, de 19 de setembre, per la qual s'aprova el Pla de gestió del rastell de mà, a peu, al delta de l'Ebre.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

L'article 119.3 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria d'activitats marítimes, que inclou, entre d'altres, la regulació i la gestió del marisqueig i l'establiment de les condicions per practicar-lo.

La Llei 2/2010, de 18 de febrer, de pesca i acció marítimes, faculta el departament competent en matèria de pesca i acció marítimes, en el marc de la normativa europea, per aprovar plans de gestió dels recursos pesquers i marisquers per a determinades zones, amb l'objectiu de garantir una explotació dels recursos aquàtics vius que faciliti unes condicions econòmiques, mediambientals i socials sostenibles.

El Decret 9/1987, de 15 de gener, sobre cria i recollida de marisc, estableix el marc legal dels cultius de marisc i del marisqueig i resulta aplicable en tot allò que no contradigui la regulació establerta en la Llei 2/2010.

A la zona del delta de l'Ebre segueix emprant-se un ormeig artesanal i tradicional anomenat rastell de mà que té com a objectiu de captura pràcticament una única espècie, la tellerina. Aquest bivalve endèmic de les aigües costaneres més somes del litoral català és principalment abundant als fons sorrencs del delta de l'Ebre i representa una important font d'ingressos per a un col·lectiu de pescadors d'aquesta zona. Durant els anys 2014 i 2015, aquesta activitat pesquera ha estat sotmesa a les disposicions del pla pilot de gestió aprovat per l'Ordre AAM/127/2014, de 9 d'abril, per la qual s'estableix un pla pilot de gestió del marisqueig de tellerina ( Donax sp .) amb rastell de mà, a peu, sense embarcació al delta de l'Ebre, que ja ha exhaurit la vigència. El pla ha incorporat, entre d'altres, la limitació del nombre de permisos especials que es podran concedir, un horari de l'activitat restringit i una descripció detallada del tipus de rastell de mà que es pot utilitzar.

D'altra banda, el banc natural de tellerina del delta de l'Ebre també està sotmès al Pla de gestió de les dragues mecanitzades, desplegat partint del que preveu l'article 19 del Reglament (CE) 1967 /2006 del Consell, de 21 de desembre de 2006, relatiu a les mesures de gestió per a l'explotació sostenible dels recursos pesquers en el mar Mediterrani i pel qual es modifica el Reglament (CEE) 2847/93 i es deroga el Reglament (CE) 1626/94, i aprovat per l'Ordre ARP/362/2015, de 15 de desembre, per la qual s'estableix el Pla de gestió de l'activitat de marisqueig de bivalves mitjançant dragues mecanitzades (gàbies). Aquest pla de gestió no incorpora el marisqueig de la tellerina que es practica amb draga manual, atès que aquesta modalitat s'exclou de l'àmbit d'aplicació del Reglament (CE) 1967/2006, l'article 2 del qual considera com a dragues únicament les d'embarcació i les mecanitzades.

Atès que el banc natural és explotat simultàniament per dues modalitats de gàbies, una de caràcter manual i una altra de mecanitzada corresponents a dos subsectors ben diferenciats, cal establir els mecanismes per garantir una gestió homogènia a través de l'aplicació d'unes mesures tècniques que evitin d'una banda la interferència entre ambdues modalitats i d'una altra assegurin la sostenibilitat pesquera de la totalitat del banc.

Durant l'any 2015 s'ha efectuat el seguiment de les mesures tècniques aplicades en el pla pilot de gestió del rastell de mà aprovat per l'Ordre AAM/127/2014, de 9 d'abril. Els resultats pel que fa a l'increment de les captures han estat molt superiors als previstos, la qual cosa recomana mantenir similars condicions d'explotació del banc natural de tellerina durant els anys següents, amb petits reajustaments que s'incorporen al present Pla de gestió.

Malgrat els bons resultats obtinguts en la pesquera durant el pla pilot, cal seguir avaluant l'evolució de les captures, especialment d'un esperat increment de la talla mitjana de les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR