ORDRE ARP/261/2015, de 20 d'agost, per la qual es modifica l'Ordre AAM/21/2013, de 5 de febrer, per la qual es regula la Reserva de drets de plantació de vinya de Catalunya, amb relació a la convocatòria de drets de 2015.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

L’Ordre AAM/21/2013, de 5 de febrer, regula la Reserva de drets de plantació de vinya de Catalunya, la qual té per objectiu facilitar la gestió del potencial vitícola i evitar la pèrdua de potencial dins el territori de Catalunya. Mitjançant successives convocatòries, en els darrers anys, s’ha anat distribuint entre les persones sol·licitants la superfície de drets per a nova plantació de vinya procedents de la Reserva de Catalunya.

Amb l’entrada en vigor del nou Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, pel qual es crea l’organització comuna de mercats dels productes agraris i pel qual es deroguen els Reglaments (CEE) núm. 922/72, (CEE) núm. 234/79, (CE) núm. 1037/2001 i (CE) núm. 1234/2007, desapareix, amb efectes a partir de l’1 de gener de 2016, el règim de drets de plantació, el qual es substitueix pel nou sistema d’autoritzacions per a plantacions de vinya que estarà vigent fins al 31 de desembre de 2030.

Fins ara, la superfície de vinya ja arrencada i no replantada pels seus titulars durant el període de vigència dels drets passava a integrar-se a la Reserva de Catalunya per al seu repartiment. Amb la nova regulació europea desapareixeran les Reserves de drets de plantació i, en concret, els drets que puguin haver a la Reserva regional de Catalunya.

Per aquest any 2015, l’últim de vigència del règim de drets, els drets que han caducat i han passat a la reserva regional a 1 d’agost de 2015 han de poder-se repartir entre les persones sol·licitants, d’acord amb els grups de prioritat fixats en l’Ordre AAM/21/2013, de 5 de febrer de 2013.

No obstant això, tenint en compte que les sol·licituds de drets han de ser resoltes abans del 31 de desembre de 2015, és indispensable, per aquest darrer any, avançar els terminis previstos en l’Ordre AAM/21/2013.

D’altra banda, l’article 3 de l’esmentada Ordre fixa els criteris de prioritat a tenir en compte per a l’adjudicació de drets en cas que el nombre d’hectàrees sol·licitades en la convocatòria sigui superior al nombre d’hectàrees a concedir. Dins de les prioritats establertes, la concessió s’ha de realitzar per grups de prioritat i dins d’un mateix grup tenen preferència els titulars que sol·licitin menys superfície de drets. Preveient que pugui haver diferents titulars que es trobin en la mateixa situació (coincidint en grup i superfície sol·licitada), per tal de poder garantir una distribució equitativa...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR