ORDRE ARP/266/2016, de 3 d'octubre, per la qual es modifica l'Ordre ARP/54/2016, d'11 de març, per la qual s'estableix el període de calament i el descans setmanal de les embarcacions dedicades a la pesca amb arts de xarxa fixos, palangrons, cargoleres, cadups, nanses per a crustacis i mol·luscos i xarxes per a llagosta.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

L'article 119.2 i 3 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya atribueix competència exclusiva a la Generalitat de Catalunya en matèria de pesca marítima en aigües interiors, la regulació i gestió dels recursos pesquers, així com la regulació i la gestió del marisqueig i l'establiment de les condicions per practicar-los.

D'altra banda, l'article 119.4 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya atribueix competència compartida amb l'Estat en matèria d'ordenació del sector pesquer pel que fa a la localització del període de descans dins del marc de regulació bàsica estatal.

La Llei 2/2010, de 18 de febrer, de pesca i acció marítimes, estableix a l'article 27.b) que el departament competent en matèria de pesca i acció marítimes, amb la finalitat de conservar els recursos pesquers i marisquers, pot adoptar mesures de regulació de l'esforç pesquer mitjançant la limitació del temps o l'horari de l'activitat.

En aquest marc competencial es va publicar l'Ordre ARP/54/2016, d'11 de març, per la qual s'estableix el període de calament i el descans setmanal de les embarcacions dedicades a la pesca amb arts de xarxa fixos, palangrons, cargoleres, cadups, nanses per a crustacis i mol·luscos i xarxes per a llagosta. Aquesta Ordre afecta la totalitat de les arts menors, tant aquelles en què, pel seu encaix dins la matèria competencial de pesca marítima, cal desplegar la normativa bàsica de l'Estat, com les vinculades al marisqueig, matèria en la qual la Generalitat de Catalunya té competència exclusiva.

Pel que fa al calament de xarxes fixes, l'Ordre ARP/54/2016, d'11 de març, estableix una important excepció a la regla general en permetre el calament continuat de les xarxes destinades amb exclusivitat al marisqueig de llagosta. Durant el temps d'aplicació d'aquesta Ordre s'ha constatat que la seva actual redacció en aquest aspecte ha donat lloc a interpretar que cada pescador pot considerar si la xarxa calada és, o no és, un art destinat a la captura de llagosta. Aquest fet està comportant un sobreesforç pesquer per increment del temps de calament de les xarxes destinades al peix, alhora que impossibilita el control dels períodes de descans.

El calament de xarxes per a llagosta és una activitat minoritària que es practica quasi exclusivament al litoral nord de Catalunya. El calament continuat d'aquestes xarxes no té una justificació de caire biològic, sinó que es basa en la impossibilitat ocasional de recuperar les xarxes...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR