ORDRE ARP/42/2020, de 16 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a les comunitats de regants afectades pels aiguats d'octubre de 2019 i pel temporal Glòria de gener de 2020.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

Els dies 22 i 23 d'octubre de 2019, es va produir un episodi d'aiguats torrencials que van afectar diverses comarques de Catalunya. A les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, l'Alt i el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat, el Tarragonès, la Ribera d'Ebre, les Garrigues, el Pla d'Urgell, la Noguera, la Segarra i el Segrià, es van produir precipitacions per sobre dels 150 mm en poc temps, la qual cosa va ocasionar nombrosos danys a les infraestructures de les comunitats de regants implantades en aquestes àrees.

La resposta hidrològica va ser especialment severa a la conca del Francolí, a les rieres de la Conca de Barberà, l'Alt Camp, el Baix Camp i el Tarragonès; als afluents del Segre pel marge esquerre (Sió, Ondara, Corb, Gorgs i la Femosa); al tram final del Llobregat, a la capçalera del Ter, als afluents del Baix Ter (Terri, Onyar i Daró) i a la Muga, i també a les rieres de tot el litoral i el prelitoral.

D'altra banda, del 20 al 23 de gener de 2020, el temporal Glòria va produir aiguats, episodis de vent, tempestes elèctriques severes, desbordaments de rius i invasió d'aigua salada en terrenys costaners a les comarques del Priorat, el Baix Ebre, el Montsià, l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, la Selva, el Vallès Oriental, el Maresme i el Baix Llobregat. Això va produir danys agraris i pesquers molt importants. Les zones més afectades van ser el delta de l'Ebre, la zona del Baix Ter i l'horta de la llera de la Tordera.

Els dos episodis esmentats han afectat també les infraestructures de regadiu, tant les xarxes de distribució com les xarxes de drenatge, de les comunitats de regants. Aquestes infraestructures de caràcter comunitari són imprescindibles per poder dur a terme la gestió de les concessions d'aigua. Per garantir la pròxima campanya de regadiu, cal que les comunitats de regants afectades en duguin a terme la reparació urgent.

L'Acord de Govern de 4 de febrer de 2020, pel qual s'impulsen mesures urgents per pal·liar els danys ocasionats pel temporal Glòria, i l'Acord de Govern de 18 de febrer de 2020, que amplia aquestes mesures als danys ocasionats pels aiguats d'octubre de 2019, acorden transferir crèdits del Fons de Contingència al pressupost del Departament d'Agricultura, Ramaderia Pesca i Alimentació per pal·liar els danys ocasionats per aquests fenòmens climàtics.

Per tot l'exposat, en el marc de l'autorització dels acords esmentats, s'estableix un règim d'ajuts adreçat a les comunitats de regants per a la reparació i restauració de les infraestructures hidràuliques de regadiu.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport a les comunitats de regants afectades pels aiguats dels dies 22 i 23 d'octubre de 2019 i pel temporal Glòria dels dies 20 a 23 de gener de 2020 per a la reparació i restauració de les infraestructures hidràuliques de regadiu, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a les comunitats de regants afectades pels aiguats dels dies 22 i 23 d'octubre de 2019 i pel temporal Glòria dels dies 20 a 23 de gener de 2020, les quals es publiquen a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

Aprovar el procediment de participació per mitjans telemàtics en la convocatòria pública dels ajuts regulats en les bases reguladores aprovades en l'article 1 que és obligatori per a totes les comunitats de regants sol·licitants, el qual consta a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el DOGC.

Barcelona, 16 d'abril de 2020

Teresa Jordà i Roura

Consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

Annex 1

Bases reguladores

--1 Objecte

L'objecte dels ajuts és la reparació i restauració de les infraestructures hidràuliques de regadiu, tant de les xarxes de distribució com de les xarxes de drenatge, per garantir la continuïtat de les comunitats de regants, afectades pels aiguats dels dies 22 i 23 d'octubre de 2019 (d'ara endavant, aiguats d'octubre de 2019) i pel temporal Glòria dels dies 20 a 23 de gener de 2020 (d'ara endavant, temporal Glòria de gener de 2020) produïts a les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Selva, el Gironès, el Maresme, el Vallès Oriental, el Baix Llobregat, l'Alt i el Baix Camp, el Priorat, la Conca de Barberà, el Tarragonès, la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre, el Montsià, les Garrigues, la Segarra, el Segrià, el Pla d'Urgell, l'Urgell i la Noguera.

--2 Persones beneficiàries

Poden ser beneficiàries d'aquests ajuts les comunitats de regants o altres comunitats d'usuaris d'aigües principalment vinculades al regadiu que siguin corporacions de dret públic segons l'article 81 del Reial decret legislatiu 1/2001, de 20 de juliol, pel qual s'aprova el text refós de la Llei d'aigües, que gestionin infraestructures de regadiu o de drenatge i que disposin del dret d'aigua corresponent, les quals hagin patit danys en les infraestructures hidràuliques de regadiu o de drenatge com a conseqüència dels aiguats d'octubre de 2019 i el temporal Glòria de gener de 2020.

--3 Condicions generals d'admissibilitat

Les comunitats de regants beneficiàries dels ajuts han d'haver estat afectades pels aiguats d'octubre de 2019 o pel temporal Glòria de gener de 2020 a què fa referència l'article 1.

--4 Requisits i incompatibilitats

4.1 Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions, les entitats sol·licitants han de complir, des del moment de presentació de la sol·licitud, els requisits i les condicions generals establerts a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i els següents:

  1. El compte on s'ha d'ingressar l'import de l'ajut inclòs en l'imprès de sol·licitud ha de pertànyer a la persona beneficiària de l'ajut.

  2. Presentar declaració sobre si han demanat i/o han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

  3. Presentar declaració sobre si disposen d'assegurança de les instal·lacions que cobreixi els danys causats i si han sol·licitat i/o han obtingut indemnitzacions per la reparació d'aquestes instal·lacions.

  4. En el cas d'empreses i entitats, no haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries perquè han exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.

  5. En el cas d'agrupació de persones físiques o jurídiques, no es podrà dissoldre fins que no hagin transcorregut els terminis de prescripció que preveuen l'article 100.4 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i l'article 65 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  6. Les persones sol·licitants d'aquests ajuts s'han d'adherir al codi ètic que figura com a annex 3.

    4.2 Pel que fa a la concurrència amb altres ajuts, els ajuts que estableix aquesta Ordre són incompatibles amb qualsevol altre ajut públic o privat concedit per a la mateixa finalitat.

    --5 Tipus i quantia dels ajuts

    5.1 Els ajuts tenen caràcter de subvenció directament aplicable a les despeses ocasionades per la restauració de les infraestructures hidràuliques de regadiu de les comunitats de regants que es relacionen a continuació, tant de xarxes de distribució com de xarxes de drenatge, per la superfície afectada pels aiguats d'octubre de 2019 o pel temporal Glòria de gener de 2020 produïts a les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Selva, el Gironès, el Maresme, el Vallès Oriental, el Baix Llobregat, el Baix Camp, l'Alt Camp, el Priorat, la Conca de Barberà, el Tarragonès, la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre, el Montsià, les Garrigues, la Segarra, el Segrià, el Pla d'Urgell, l'Urgell i la Noguera.

    Els imports dels ajuts són els següents:

    Demarcació de Lleida:

    - Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell, 20 €/ha

    - Comunitat General de Regants del Canal Segarra-Garrigues, 62 €/ha

    - Comunitat de Regants de l'Albi, 146 €/ha

    - Comunitat de Regants de la Sèquia Fontanet, 142 €/ha

    - Comunitat de Regants Garrigues Sud, 30 €/ha

    - Comunitat de Regants El Vilosell, 69 €/ha

    - Comunitat de Regants Torres de Segre, 81 €/ha

    Demarcació de Tarragona:

    - Comunitat de Regants de Caserio de la Plana, 90 €/ha

    - Comunitat de Regants de la Mina Cabré, 74 €/ha

    - Comunitat de Regants de Regs del Francolí, 24 €/ha

    - Comunitat de Regants Horta de les Planes de Montblanc, 1.552 €/ha

    - Comunitat de Regants La Sequieta (Vilavert), 3.145 €/ha

    - Comunitat de Regants L'Horta de Dalt i de Baix, 174 €/ha

    - Comunitat de Regants Horta de la Sallida, 616 €/ha

    - Comunitat de Regants Horta de Sant Antoni, 123 €/ha

    - Comunitat de Regants Sèquia del Mas de les Moreres, 1.160 €/ha

    - Comunitat d'Usuaris de les Aigües de la Font Gran de la Riba, 533 €/ha

    - Comunitat de Regants dels Solans, 204 €/ha

    - Comunitat de Regants Horta Parellada de Dalt, 257 €/ha

    - Comunitat de Regants La Serra, 34 €/ha

    - Comunitat de Regants Aigua Nova, 26 €/ha

    - Comunitat de Regants Resclosa de les Sorts, 166 €/ha

    - Comunitat de Regants Horta del Rieral, 1.148 €/ha

    - Comunitat de Regants Sèquia de Puigdelfí, 1.995 €/ha

    - Comunitat de Regants Aigües de Baix, 8 €/ha

    - Comunitat de Regants Sèquia Molí Quico i Granja, 90 €/ha

    - Comunitat de Regants Horta d'Amunt, 2.653 €/ha

    - Comunitat de Regants Mas Figueres Gran, 386 €/ha

    - Comunitat de Regants Horta del Llorach, 480 €/ha

    - Comunitat de Regants Molí de la Roca, 1.341 €/ha

    - Comunitat General de Regants d'Aigües del Riu Montsant, 66 €/ha

    - Comunitat de Regants de la Figuera, 53 €/ha

    - Comunitat de Regants Horta de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR