ORDRE ARP/50/2020, de 23 d'abril, per la qual s'acorda la continuació i es modifiquen terminis de determinats procediments en matèria de subvencions del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació com a conseqüència de la declaració de l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

El Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, estableix en la seva disposició addicional tercera la suspensió de terminis administratius.

L'esmentada disposició addicional, en l'apartat 4, permet com a excepció a la regla general de suspensió de terminis que les entitats del sector públic puguin acordar motivadament la continuació d'aquells procediments administratius que siguin indispensables per a la protecció de l'interès general.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (d'ara endavant, DARP) gestiona un nombre considerable de línies d'ajuts cofinançades amb el Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA), el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i el Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP), la suspensió dels quals pot posar en risc la percepció d'ajuts procedents dels esmentats fons i l'assoliment de les finalitats a les quals els esmentats fons responen. En ajuts no cofinançats per fons europeus, s'ha tingut en compte la finalitat a la qual van destinats, que comparteixen amb els ajuts cofinançats amb fons europeus i que es concreta en el manteniment de l'activitat agrària i la millora de la seva competitivitat, finalitats que posa en risc la situació actual.

L'article 15 del Reial decret 463/2020, de 14 de març, reconeix la necessitat de mantenir el proveïment alimentari, i la Llei 8/2011, de 28 d'abril, per la qual s'estableixen mesures per a la protecció d'infraestructures crítiques, preveu el sector de l'alimentació com a sector estratègic.

En aquest sentit, es considera indispensable per a la protecció de l'interès general la continuació de determinats procediments de tramitació de subvencions que determina aquesta Ordre, i l'establiment d'elements de flexibilitat per a la seva adaptació a la situació actual.

A fi d'unificar en un únic text normatiu les decisions que afecten diversos òrgans competents del DARP respecte de les mesures esmentades en els procediments de subvencions en tramitació, i tenint en compte la normativa reguladora dels ajuts cofinançats o finançats íntegrament per fons europeus, aquesta Ordre estableix nous terminis per presentar sol·licituds i renúncies, per realitzar les actuacions subvencionables i per presentar les justificacions.

Conseqüentment, d'acord amb la disposició addicional tercera del Reial decret 463/2020, de 14 de març, i els articles 92 i 93 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 37/2002, de 24 de desembre,

Ordeno:

Article 1 Continuació de procediments en matèria de subvencions

S'acorda la continuació dels procediments continguts en les bases reguladores i convocatòries que consten a l'annex 1, per considerar-se indispensables per a l'interès general.

Article 2 Modificació de terminis en procediments en matèria de subvencions

Es modifiquen els terminis per presentar sol·licituds i renúncies, per realitzar les actuacions subvencionables i per presentar les justificacions en els procediments continguts en les bases reguladores i convocatòries que consten en l'annex 2, en els termes que s'hi indiquen.

Article 3 Acreditació del no-inici de les actuacions subvencionables

En els ajuts en què l'inici de les actuacions subvencionables s'ha de realitzar amb posterioritat a la sol·licitud d'ajut, la visita de no-inici del personal tècnic del Departament no caldrà si es pot verificar que les actuacions no s'han iniciat a través de fotografies geoetiquetades, realitzades i enviades per la persona sol·licitant mitjançant l'aplicació FotoDUN. Aquestes fotografies han de mostrar clarament la identificació del lloc on es realitza la inversió sol·licitada.

Per als ajuts a inversions en què no sigui possible utilitzar l'aplicació FotoDUN, la persona sol·licitant de l'ajut haurà de presentar una declaració responsable on manifesti que les inversions objecte de l'ajut no estan iniciades, amb les dades bàsiques que identifiquen l'expedient, la inversió, la localització i la data i hora. Aquesta declaració ha d'anar acompanyada de fotografies georeferenciades que identifiquin clarament el lloc on es vol realitzar la inversió i els detalls de localització.

Article 4 Acreditació de despeses mitjançant factures i documents de pagament originals

En els ajuts cofinançats amb el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) o el Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEGA) les bases reguladores o convocatòria dels quals estableixin l'obligació de la persona beneficiària d'aportar els originals de les factures o nòmines electròniques elegibles per justificar les actuacions, es podrà substituir l'aportació d'originals per l'aportació de les seves còpies en format electrònic mitjançant els registres electrònics del DARP. La presentació d'aquests justificants ha d'anar acompanyada d'una declaració responsable de les persona beneficiària on indiqui que aquests justificants no han estat presentats en cap altra justificació de subvenció o, en el cas que així fos, que declarin en quina quantitat o en quin percentatge.

Les unitats gestores corresponents han de realitzar, si escau, la comprovació de la correspondència amb els originals en la realització posterior dels controls administratius, sobre el terreny, de qualitat i a posteriori.

Article 5 Efectes dels desistiments de les sol·licituds d'ajut en determinades línies d'ajut cofinançades amb el Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP)

5.1 En el cas de les sol·licituds d'ajuts tramitades a l'empara de la Resolució...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR