ORDRE ARP/52/2020, de 5 de maig, per la qual es modifica l'Ordre AAR/18/2007, de 30 de gener, per la qual s'adopten mesures obligatòries contra la flavescència daurada de la vinya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació
Rango de LeyOrdre

La flavescència daurada de la vinya és una plaga classificada de quarantena en l'àmbit de la Unió Europea, regulada actualment pel Reglament (UE) 2019/2072 de la Comissió, de 28 de novembre, pel qual s'estableixen condicions uniformes per a l'execució del Reglament (UE) 2016/2031, el qual va entrar en vigor el 14 de desembre de 2019.

A Catalunya, aquesta plaga fins ara ha estat regulada per l'Ordre AAR/18/2007, de 30 de gener, per la qual es va declarar d'utilitat pública a Catalunya la prevenció i lluita contra la flavescència daurada de la vinya i es van establir mesures obligatòries per lluitar-hi en contra.

La Directiva 2009/128/CE, de 21 d'octubre, per la qual s'estableix el marc d'actuació comunitària per aconseguir un ús sostenible dels plaguicides, va ser transposada a l'ordenament jurídic espanyol pel Reial decret 1311/2012, de 14 de setembre, sobre l'ús sostenible dels productes fitosanitaris, i es va implantar la Gestió Integrada de Plagues (GIP).

El Decret 137/2014, de 7 d'octubre, sobre mesures per evitar la introducció i propagació d'organismes nocius especialment perillosos per als vegetals i productes vegetals, estableix que per ordre del/de la conseller/a competent en matèria de sanitat vegetal es pot efectuar la qualificació d'utilitat pública de la lluita contra els organismes nocius especialment perillosos per als vegetals, en la qual es poden establir totes aquelles mesures de protecció i de lluita que es considerin necessàries.

En aquest marc normatiu, l'Ordre ARP/198/2015, de 25 de juny, va modificar Ordre AAR/18/2007, de 30 de gener, per suprimir el nombre concret de tractaments que han de fer els viticultors i deixar-ho obert a les necessitats de cada campanya vitícola.

El 14 de desembre de 2019, va entrar en vigor el Reglament (UE) 2016/2031 relatiu a les mesures de protecció contra les plagues dels vegetals, l'article 91 del qual estableix que els planteristes podran dotar-se de plans de gestió contra el risc de plagues, on es farà una anàlisi dels punts crítics i la seva gestió, per la qual cosa no escau fixar el nombre de tractaments que han d'efectuar els planters per al control de la plaga.

Igualment, l'experiència adquirida en aquests darrers anys en la prevenció i lluita contra aquesta plaga fa necessària una modificació de les mesures de lluita obligatòries als planters i de les mesures fitosanitàries addicionals respecte de les adoptades quan es va declarar l'existència de la plaga.

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR