ORDRE CLT/336/2014, de 4 de novembre, del Consell de l'Associacionisme Cultural.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyOrdre

L’article 13 de la Llei 2/1993, de 5 de març, de foment i protecció de la cultura popular i tradicional i de l’associacionisme cultural estableix que el departament competent en matèria de cultura ha d’impulsar les polítiques necessàries per a contribuir a la consecució dels objectius que estableixen els capítols II i III d'aquesta Llei. Aquest mandat legal es refereix a la dinamització sociocultural i a les associacions culturals que, amb les diferents manifestacions de la cultura popular, són la base que sustenta la vida cultural d’un país.

L’associacionisme cultural, en diferents formes i concrecions, ha estat molt present en la societat catalana, especialment durant els segles XIX i XX, quan va arribar al seu apogeu, i és una gran escola de civisme, solidaritat i catalanitat, un moviment portador de valors humans, socials i de país. Històricament les associacions culturals catalanes també han tingut la capacitat de generar vincles de pertinença a una comunitat, de promoure la cohesió social i de ser unes grans transformadores de l’espai públic. Han desenvolupat una funció organitzadora i potenciadora de la societat civil i han estat unes eines imprescindibles en els processos de participació ciutadana.

Des de l’entrada en vigor de la Llei 2/1993, de 5 de març, el Departament de Cultura ha comptat amb l’assessorament de persones de prestigi reconegut dels diferents sectors implicats en l’activitat cultural i associativa, i ha desplegat instruments de planificació i d’estructuració d’accions polítiques vinculades a l’associacionisme i a la cultura popular. El Consell de la Cultura Popular i Tradicional ha estat l’òrgan consultiu del Departament esmentat en les matèries que són objecte de la Llei 2/1993, de 5 de març, de foment i protecció de la cultura popular i tradicional i de l’associacionisme cultural. La Llei 10/2011, del 29 de desembre, de simplificació i millorament de la regulació normativa, va derogar l’article 14 de la Llei 2/1993, de 5 de març, que regulava el Consell de la Cultura Popular i Tradicional, perquè no calia que un òrgan consultiu fos regulat per llei. A través de l’Ordre CLT/220/2012, de 17 de juliol, es va crear novament el Consell de la Cultura Popular i Tradicional amb una nova regulació.

El 2013 el Departament de Cultura va elaborar el Pla de l’associacionisme cultural i, entre altres actuacions, proposa crear un òrgan consultiu per a l’assessorament en el seguiment i l’avaluació de les polítiques en matèria d’associacionisme cultural. En aquest sentit, l’objecte d’aquesta Ordre és crear el Consell de l’Associacionisme Cultural que, integrat per les principals entitats representatives d’aquest àmbit, actuarà com a òrgan de participació, d’impuls i de coordinació amb el sector de l’associacionisme cultural, amb l’objectiu d’augmentar el seu reconeixement i la seva visibilitat. Se suprimeix el Consell de la Cultura Popular i Tradicional perquè gran part de les seves funcions són assumides pel Consell de l’Associacionisme Cultural. El nou Consell dóna més protagonisme a les associacions, federacions i confederacions de l’àmbit de l’associacionisme cultural i acota els seus objectius i les seves funcions a l’associacionisme cultural, estretament vinculat amb l’àmbit de la cultura popular catalana.

Aquesta Ordre configura el Consell de l’Associacionisme Cultural com el màxim òrgan consultiu del departament competent en matèria de cultura en relació amb la cultura popular, la dinamització sociocultural i l’associacionisme cultural. Regula les seves funcions, composició i funcionament. Correspon al Consell desenvolupar funcions assessores, com emetre informes i dictàmens no vinculants o formular recomanacions o orientacions en la implementació, el seguiment i l'avaluació de les polítiques de foment, protecció i difusió de l’associacionisme cultural. Cal posar de relleu la funció de col·laborar amb el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts en l’elaboració de l’informe anual sobre l’estat de la cultura i de les arts de Catalunya en els àmbits de la cultura popular i l’associacionisme cultural. El Consell funciona en Ple i en grups de treballs especialitzats en determinats àmbits.

D’acord amb el que disposen els articles 12.d i 22 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, i l’article 39.3 de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern,

ORDENO:

Article 1

Definició i adscripció

  1. El Consell de l’Associacionisme Cultural és el màxim òrgan consultiu del departament competent en matèria de cultura en relació amb la cultura popular, la dinamització sociocultural i l’associacionisme cultural.

  2. Aquest Consell s’adscriu a la direcció general competent en matèria de cultura popular i associacionisme cultural, que li dóna suport administratiu i logístic.

Article 2

Finalitat

El Consell de l’Associacionisme Cultural té per finalitat ser un òrgan de participació, d’impuls i de coordinació amb el sector de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR