ORDRE CLT/76/2018, d'11 de juny, del Cens d'entitats de foment de la llengua occitana.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyOrdre

L'article 6.5 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix la llengua occitana, denominada aranès a l'Aran, com a llengua oficial a Catalunya i com a llengua pròpia del territori de l'Aran. L'article 143.1 de l'Estatut d'autonomia disposa que correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de llengua pròpia, que inclou la determinació de l'abast, els usos i els efectes jurídics de la seva oficialitat.

La Llei 35/2010, de l'1 d'octubre, de l'occità, aranès a l'Aran, preveu en l'article 23.5.b) la possibilitat de desgravacions fiscals per al foment i la difusió de la llengua. L'article 14.1 de la Llei 21/2005, de 29 de desembre, de mesures financeres, regula una deducció en l'impost sobre la renda de les persones físiques per donatius a entitats que fomenten la llengua catalana. L'article esmentat va ser modificat per l'article 140 de la Llei 5/2017, del 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic, per ampliar la deducció esmentada per donatius fets a entitats que tinguin per finalitat el foment de la llengua occitana, amb efectes de l'1 de gener de 2017. Aquest precepte estableix que les entitats objecte de donatius han de figurar en el cens d'aquestes entitats que elabora el departament competent en matèria de política lingüística.

En conseqüència, és necessari regular un cens d'entitats de foment de la llengua occitana, i, específicament, el procediment d'elaboració i actualització d'aquest cens. Es pretén també promoure l'intercanvi d'experiències entre les entitats del Cens per tal d'impulsar projectes de foment de la llengua occitana.

El Decret 1/2018, de 19 de maig, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, disposa que correspon al Departament de Cultura la política lingüística. Així mateix, l'article 68.1.p) del Decret 304/2011, de 29 de març, de reestructuració del Departament de Cultura, estableix que correspon al Departament esmentat fomentar l'ús, la difusió i el coneixement de la llengua occitana, denominada aranès a l'Aran, per mitjà de la Direcció General de Política Lingüística.

Per tot això, d'acord amb l'article 12.d) de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, i l'article 39.3 de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern,

Ordeno:

Article 1

Objecte

  1. L'objecte d'aquesta Ordre és regular el procediment d'elaboració i actualització del Cens d'entitats de foment de la llengua occitana, de conformitat amb l'article 14.1 de la Llei 21/2005, de 29 de desembre, de mesures financeres.

  2. S'entén per foment de la llengua occitana la realització d'activitats que promouen les actituds positives envers l'occità, aranès a l'Aran, o que...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR