ORDRE ECO/22/2015, de 26 de gener, per la qual es regula el Registre del sector públic de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'ECONOMIA I CONEIXEMENT
Rango de LeyOrdre

La Llei 12/2004, de 27 de desembre, de mesures financeres crea, en l’article 19.1, el Registre del sector públic de la Generalitat de Catalunya, que resta adscrit a la Direcció General del Patrimoni de la Generalitat de Catalunya del Departament d’Economia i Coneixement, amb l’objectiu de garantir la publicitat i fer el seguiment de la gestió i les modificacions jurídiques de tots els organismes autònoms, les empreses públiques, les fundacions, els consorcis i qualsevol altre tipus d’ens amb personalitat jurídica pròpia adscrit o vinculat a l’Administració de la Generalitat, o en què l’Administració de la Generalitat té participació.

Aquest Registre esdevé imprescindible per garantir la transparència de l’Administració de la Generalitat de Catalunya sobre la composició de l’estructura del sector públic i es configura com a l’eina necessària de suport a l’organització i a la gestió patrimonial de l’Administració de la Generalitat. Per això, té com a finalitat inventariar tots els ens instrumentals de l’Administració de la Generalitat, així com el conjunt de les seves participacions en altres entitats.

Atesa la necessitat de desplegar reglamentàriament l’organització, el funcionament i les funcions del Registre, un cop consultada la Comissió del Sector Públic del Consell per a l'Impuls i l'Ordenació de la Reforma de l'Administració i en ús de les atribucions que m’han estat conferides per l’article 19.3 de la Llei 12/2004, de 27 de desembre, de mesures financeres, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Capítol I. Disposicions generals

Article 1

Objecte, naturalesa i finalitats del Registre

  1. El Registre del sector públic de la Generalitat de Catalunya, creat per la Llei 12/2004, de 27 de desembre, de mesures financeres, té per objecte inventariar tots els ens instrumentals de l’Administració de la Generalitat, així com el conjunt de les seves participacions en altres entitats.

  2. Les referències genèriques que es fan en aquesta Ordre a la participació de la Generalitat en entitats s’entén que comprenen tant la participació directa de l’Administració de la Generalitat en l’entitat, com l’eventual participació indirecta mitjançant entitats del seu sector públic.

  3. El Registre té caràcter públic i es configura com una eina de suport a l’organització i a la gestió patrimonial de la Generalitat. La informació inscrita en el Registre no produeix efectes jurídics, ni les dades que s’hi recullen poden ser emprades per fer valer drets davant de la Generalitat, ni davant de tercers.

  4. Té les finalitats de fer el seguiment de les modificacions que afecten la posició de la Generalitat en les entitats objecte de registre, recollir les dades bàsiques de l’entitat i garantir-ne la publicitat.

Article 2

Adscripció i gestió

  1. El Registre resta adscrit a la Direcció General del Patrimoni de la Generalitat de Catalunya del Departament d’Economia i Coneixement.

  2. La Direcció General del Patrimoni de la Generalitat de Catalunya ha de gestionar aquest Registre, en exercici de les funcions que li atorga la Llei 12/2004, de 27 de desembre, de mesures financeres.

Article 3

Entitats objecte d’inscripció al Registre

Les disposicions d’aquesta Ordre són d’aplicació a l’Administració de la Generalitat de Catalunya, a les entitats del seu sector públic, i a les entitats participades. En concret, són objecte d’inscripció en el Registre:

  1. A l’efecte d’aquesta Ordre, es classifiquen dins del sector públic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, les entitats amb personalitat jurídica pròpia següents:

    1. Les entitats de dret públic següents:

    2. 1. Les entitats de dret públic regulades en el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya i en el Decret legislatiu 2/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei 4/1985, de 29 de març de l’Estatut de l’empresa pública catalana, següents:

      Entitat autònoma administrativa.

      Entitat autònoma comercial, industrial o financera.

      Entitat de dret públic que ha d’ajustar la seva activitat a l’ordenament jurídic privat.

    3. 2. Les entitats de dret públic de naturalesa jurídica singular creades en el desenvolupament del marc competencial de l’Administració de la Generalitat, quan d’acord amb la seva norma de creació no correspon classificar-les en cap de les categories previstes a l’apartat anterior.

    4. Les societats mercantils, quan en el seu conjunt, de manera directa o indirecta, la Generalitat disposi de més del 50% del seu capital social.

    5. Els consorcis, quan en el seu conjunt, de manera directa o indirecta, la Generalitat disposi de la majoria absoluta de drets de vot en el seu òrgan de govern superior o, si escau, quan d’acord amb els criteris que estableix la normativa de règim jurídic i procediment administratiu de les administracions públiques, correspon adscriure’ls a la Generalitat.

    6. Les fundacions, quan en el seu conjunt, de manera directa o indirecta, la Generalitat disposa de la majoria absoluta de drets de vot en el seu patronat.

    7. Altres entitats amb personalitat jurídica pròpia que, d’acord amb la naturalesa pública o privada i el seu règim jurídic, no correspon classificar en cap dels apartats anteriors, quan en el seu conjunt, directament o indirectament, la participació de la Generalitat en el seu capital és superior al 50% o, si escau, quan la representació de la Generalitat disposa de la majoria absoluta de drets de vot a l’òrgan de govern superior de l’entitat.

  2. També són objecte d’inscripció al Registre les altres entitats vinculades o participades per l’Administració de la Generalitat o per les entitats del seu sector públic, en què, directament o indirectament, la Generalitat disposa de drets de vot en el seu òrgan de govern superior o participació en el seu capital social.

  3. No s’han d’incloure en el Registre les entitats amb seu social a l’estranger que circumscriuen el seu àmbit...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR