ORDRE EMC/156/2016, de 14 de juny, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió d'ajuts en forma de garantia per al finançament d'empreses participants en projectes d'emprenedoria corporativa mitjançant préstecs participatius de coinversió, i es fa pública la convocatòria per als anys 2016-2019.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Empresa i Coneixement
Rango de LeyOrdre

En la conjuntura econòmica actual i futura, on es preveu una restricció del crèdit per part del sistema financer, el Govern té la voluntat de facilitar el finançament de les necessitats de les empreses catalanes, sobretot aquelles de menor dimensió. No descuidar ara les activitats de desenvolupament i innovació implicarà assolir, molt possiblement, una posició competitiva millor per part de les empreses catalanes en el futur. Per tant, les actuacions en innovació i inversió, en creixement empresarial, així com el seu finançament i la creació i el manteniment de l'ocupació esdevenen un objectiu cabdal de les accions de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, l'objectiu del Govern és activar i potenciar totes les capacitats del país per crear noves empreses que generin riquesa i llocs de treball, i contribuir al sorgiment de projectes d'èxit i de llarg recorregut per fer de Catalunya un referent global de societat amb iniciativa i esperit emprenedor, capaç de crear ocupació de qualitat i benestar per a tots els ciutadans.

En aquest context el Departament d'Empresa i Coneixement ha posat en marxa el programa Emprenedoria Corporativa, que té com a objectiu impulsar i donar suport al desenvolupament de nous projectes empresarials que sorgeixin com a conseqüència de la cerca de sinergies entre empreses consolidades en el mercat i emprenedors, empreses emergents ( start-ups ), empreses de base tecnològica (EBT) o pimes. Aquest programa té la funció de propiciar les condicions que permetin arribar a acords de col·laboració entre les empreses que presenten reptes d'innovació oberta i els emprenedors, les empreses emergents, les EBT o les pimes que estiguin treballant en projectes que puguin donar resposta als reptes definits, i que aquests acords de col·laboració puguin traduir-se en inversions de les empreses consolidades en nous projectes empresarials.

Amb aquesta finalitat el Departament d'Empresa i Coneixement, amb la col·laboració de l'Agència per a la Competitivitat de l'Empresa (en endavant, ACCIÓ), ha implementat una línia d'ajuts en forma de garantia per al finançament d'empreses participants en projectes d'emprenedoria corporativa.

Vist que el Conveni de col·laboració de 5 de desembre de 2014, modificat per l'Addenda de 18 de gener de 2016, entre el Departament d'Empresa i Coneixement (en endavant, DEMC), ACCIÓ i Instruments Financers per a Empreses Innovadores, SL (en endavant, IFEM), pel qual es constitueix un fons de garantia a IFEM per part del DEMC, té la finalitat d'atendre les obligacions que el DEMC contrau amb IFEM en virtut de la línia de préstecs participatius de coinversió per a empreses d'emprenedoria corporativa, pel que fa a la recuperació dels impagats que puguin produir-se sobre un import màxim de la línia de fins a 10 milions d'euros, amb assumpció del 80% del risc viu de cada operació;

Vist que l'empresa IFEM promou el finançament proporcionat en forma de préstecs participatius;

Atès el Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis ;

Atès que a aquestes bases els són aplicables el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del Reglament que la desenvolupa, aprovat pel Reial decret 887/2006,de 21 de juliol;

Per tot això exposat,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Fer pública la convocatòria i aprovar les bases reguladores per a la concessió d'ajuts en forma de garantia per al finançament d'empreses participants en projectes d'emprenedoria corporativa mitjançant préstecs participatius de coinversió.

Article 2

Aplicació pressupostària i import

2.1 L'import màxim destinat a la concessió d'aquests ajuts en forma de garantia és de 5.824.000,00 euros, amb càrrec a la partida pressupostària IU15 D/841000100/661/0000.

Els ajuts que preveu aquesta Ordre tenen la consideració d'ajuts de minimis d'acord amb el Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis (DOUE L 352, de 24.1.2013).

Els ajuts de minimis no es podran acumular amb un altre ajut estatal per a les mateixes despeses subvencionables si aquesta acumulació dóna lloc a una intensitat superior a les que estableixin el Reglament general d'exempció per categories o una decisió de la Comissió.

2.2 Aquests imports es podran ampliar mitjançant una resolució del/de la conseller/a d'Empresa i Coneixement.

2.3 L'atorgament dels ajuts està supeditat a la possibilitat de reducció parcial o total de la subvenció, abans que no es dicti la resolució definitiva d'atorgament, com a conseqüència de les restriccions que es derivin del compliment dels objectius d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.

Article 3

Sol·licituds i termini de presentació

3.1 El termini de presentació de sol·licituds s'iniciarà a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC i restarà obert fins al 27 de desembre de 2019 o fins a exhaurir el pressupost per a aquests conceptes.

3.2 Les sol·licituds s'han de presentar als llocs i pels mitjans que especifica la base 6 de l'annex d'aquesta Ordre.

Article 4

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

L'òrgan competent per dictar la resolució, el termini per a la finalització del procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos els estableix la base 8 de l'annex.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 14 de juny de 2016

Jordi Baiget i Cantons

Conseller d'Empresa i Coneixement

Annex

Bases reguladores

Base 1

Objecte

L'objecte d'aquestes bases és regular la concessió d'ajuts en forma de garantia que tenen com a objectiu facilitar l'accés al finançament a empreses participants en projectes d'emprenedoria corporativa mitjançant préstecs participatius de coinversió.

Base 2

Persones beneficiàries

2.1 Poden ser persones beneficiàries d'aquests ajuts les petites empreses amb establiment operatiu a Catalunya.

Als efectes d'aquesta convocatòria s'entén com a empresa aquella entitat constituïda segons alguna de les formes jurídiques següents: societat de responsabilitat limitada, societat anònima i societat limitada nova empresa.

Als efectes d'aquestes bases es considerarà com a petita empresa la que s'ajusti a la definició de la Recomanació de la Comissió Europea 2003/361/CE, de 6 de maig de 2003, sobre la definició de microempreses, petites i mitjanes empreses (DOUE de 20.5.2003), d'acord amb la qual es considera petita empresa la que ocupa menys de 50 treballadors/ores i té un volum de negoci anual o un balanç general anual que no excedeix els 10 milions d'euros. Per calcular aquests imports caldrà tenir en compte les diverses definicions que estableix el Reglament esmentat, es especial les referides a l'empresa autònoma, associada o vinculada.

2.2 Aquesta línia s'acull al Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis (DOUE L 352, de 24.1.2013).

Segons el que estableix el Reglament esmentat queden fora d'aquesta línia:

  1. Els ajuts a les empreses que operen en els sectors de la pesca i l'aqüicultura regulats pel Reglament (CE) núm. 104/2007, del Consell.

  2. Els ajuts a les empreses dedicades a la producció primària dels productes agrícoles.

  3. Els ajuts a les empreses que operen en el sector de la transformació i la comercialització de productes agrícoles en els casos següents:

    Quan l'import de l'ajut es determini en funció del preu o la quantitat de productes d'aquest tipus adquirits a productors primaris o comercialitzats per les empreses interessades.

    Quan l'ajut estigui supeditat a què una part o la totalitat del mateix es repercuteixi als productors primaris.

  4. Els ajuts a activitats relacionades amb l'exportació a tercers països o estats membres

  5. Els ajuts condicionats a la utilització de productes nacionals en comptes dels importats.

    Base 3

    Requisits per obtenir la condició de beneficiari/ària

    3.1 Les persones sol·licitants han de complir els requisits següents:

  6. Donar ocupació, almenys, a un 2% de treballadors/ores amb discapacitat sobre el nombre total de treballadors/ores de l'entitat, o bé aplicar les mesures alternatives d'acord amb el que disposen l'article 42 del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i la seva inclusió social; el Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, pel qual es regula el compliment alternatiu amb caràcter excepcional de la quota de reserva en favor de treballadors amb discapacitat, i el Decret 86/2015, de 2 de juny, sobre l'aplicació de la quota de reserva del 2% a favor de persones amb discapacitat en empreses de 50 o més persones treballadores i de les mesures alternatives de caràcter excepcional al seu compliment. Aquest requisit només és aplicable en el cas d'empreses amb una plantilla igual o superior a cinquanta persones.

  7. Complir les obligacions tributàries davant l'Estat i la Generalitat i les obligacions davant la Seguretat Social, i no tenir deutes amb ACCIÓ ni amb les seves empreses participades. Aquest compliment s'haurà de mantenir al llarg de tot el procediment: en el moment de presentació de la sol·licitud, prèviament a la resolució d'atorgament, i abans de rebre qualsevol pagament.

  8. No trobar-se en cap de les circumstàncies que impedeixen adquirir la condició de beneficiari que preveu l'article 13 de la Llei 38/2003, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003).

  9. ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR