ORDRE EMC/348/2016, de 27 de desembre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a l'assignació de cofinançament procedent del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per a la realització de projectes de les unitats de valorització i transferència de coneixement de les universitats de Catalunya adreçats a millorar sensiblement la interacció amb el sector productiu.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Empresa i Coneixement
Rango de LeyOrdre

El Consell Europeu va aprovar l'estratègia Europa 2020, que fixa el marc general d'actuació en què s'han de centrar els esforços de la política de cohesió europea finançada per mitjà dels fons estructurals i d'inversió europeus, entre els quals hi ha el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). Una de les línies d'actuació recollides és el desenvolupament intel·ligent, que consisteix a afavorir una economia basada en el coneixement i la innovació, amb l'objectiu d'assolir una inversió publicoprivada en R+D que impliqui de mitjana el 3% del producte interior brut del conjunt de la Unió Europea.

Aquests objectius generals es concreten en uns objectius temàtics en els quals han d'incidir els fons estructurals i d'inversió europeus, i que estan recollits per l'article 9 del Reglament (UE) núm. 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, pel qual s'estableixen disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió, al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i pel qual s'estableixen disposicions generals relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i es deroga el Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell. Un d'aquests objectius temàtics és potenciar la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació.

Horitzó 2020 és el Programa marc de recerca i innovació de la UE per al període 2014-2020. Aplega tots els fons per a la recerca i la innovació de la UE que fins ara integraven els anteriors programes marc de recerca i desenvolupament tecnològic, les activitats relacionades amb la innovació i la competitivitat dels programes marc per a la innovació (CIP) i l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (IET).

Horitzó 2020 centrarà els fons en tres objectius fonamentals:

Reforçar l'excel·lència de la base científica de la UE per tal que esdevingui líder mundial.

Assegurar el lideratge industrial en innovació, l'accés al capital i el suport a les pimes.

Abordar reptes socials com la salut, la seguretat alimentària, l'agricultura sostenible, la recerca marina, la bioeconomia i el transport intel·ligent, ecològic i integrat, entre altres.

El Programa Operatiu (PO) FEDER de Catalunya 2014-2020 és el full de ruta perquè Catalunya avanci en un horitzó de set anys cap a la consecució dels objectius fixats en l'estratègia Europa 2020 (E2020), prioritzant la innovació i el coneixement, el dinamisme empresarial i l'economia verda.

El Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació (PNRI) de Catalunya incorpora, entre els seus objectius, la voluntat de reforçar la capacitat de valorització del coneixement dels agents de la recerca i es compromet, entre altres fites, a promoure les activitats de valorització i transferència de coneixement dels agents públics de la recerca, les universitats i els centres de recerca, de manera que esdevingui una de les seves missions i una prioritat política i operativa permanent per a tots els departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

El PNRI reconeix també la valorització i la transferència de coneixement com un valor social i econòmic indispensable i, per aquest motiu, preveu la creació d'instruments publicoprivats per valoritzar i comercialitzar en les millors condicions possibles la recerca generada. Aquests instruments seran complementaris i es coordinaran amb les unitats pròpies de valorització i de comercialització dels agents de la recerca.

L'estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT), aprovada pel Govern de la Generalitat de Catalunya al febrer de 2014, en el marc de la RIS3 europea, estableix l'R+D+I com a motor per a la transformació econòmica del teixit productiu cap a un model competitiu i sostenible, que fomenti l'ocupació, la cohesió social, la innovació oberta i la col·laboració entre empreses, administracions, usuaris, universitats i centres de recerca i tecnològics, per generar noves oportunitats de creació de riquesa i ocupació i donar resposta als reptes socials.

La RIS3CAT identifica els instruments que permeten incidir directament en l'encaix de l'oferta i la demanda tecnològiques, amb l'objectiu que el sistema d'R+D+I impulsi l'evolució de la base econòmica cap a activitats de més valor afegit i que generin riquesa i ocupació.

El sistema català de recerca, que té una elevada capacitat per produir, atreure i retenir talent, és un model d'èxit reconegut internacionalment. No obstant això, la cooperació i les aliances estratègiques entre les empreses i entre aquestes i el sistema productor de coneixement són limitades.

En definitiva, es vol potenciar la valorització i la transferència de coneixement i les capacitats d'absorció del teixit productiu, de manera que una vegada incorporat aquest coneixement en els processos, els productes i els serveis, generi valor per a les empreses i la societat.

És aplicable l'Acord de Govern 85/2016, de 28 de juny, pel qual s'aprova la modificació del model tipus de bases reguladores aprovat per l'Acord GOV/110/2014, de 22 de juliol, pel qual s'aprova el model tipus de bases reguladores dels procediments per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, tramitats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic, i se n'aprova el text íntegre.

Per tot això, a proposta del director general de Recerca, en ús de les facultats que em confereix l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Bases reguladores

1.1 Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases reguladores que han de regir l'assignació de cofinançament procedent del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per a la realització de projectes de valorització i transferència de coneixement de les universitats de Catalunya, adreçats a millorar sensiblement la interacció amb el sector productiu.

1.2 Aquestes bases, que figuren a l'annex 1 d'aquesta Ordre, s'han de publicar íntegrament al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i al tauler electrònic de l'Administració de la Generalitat ( https://seu.gencat.cat/ca/informacio-publica.html ).

Article 2

Convocatòria

Correspon a la persona titular de la Secretaria d'Universitats i Recerca efectuar la convocatòria d'acord amb les bases reguladores aprovades en aquesta Ordre. La convocatòria s'ha de publicar íntegrament al DOGC i al tauler electrònic de l'Administració de la Generalitat ( https://seu.gencat.cat/ca/informacio-publica.html ).

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Contra aquesta Ordre o les seves bases es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el termini de dos mesos comptats des de l'endemà de la seva publicació, segons el que preveu l'article 46 en relació amb l'article 10 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Barcelona, 27 de desembre de 2016

Jordi Baiget i Cantons

Conseller d'Empresa i Coneixement

Annex 1

Bases reguladores

  1. Objecte i durada

    1.1 L'objecte d'aquestes bases és l'assignació de cofinançament procedent del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a les universitats del sistema universitari de Catalunya per a la realització de projectes de les unitats o les entitats de valorització i transferència de coneixement, adreçats a millorar sensiblement la interacció amb el sector productiu.

    Cada projecte ha de formar part d'un pla estratègic de funcionament de la unitat o l'entitat de valorització i transferència, a cinc anys vista, que tingui per objectiu incrementar la competitivitat dels resultats de la recerca de la universitat, mitjançant l'especialització intel·ligent en els àmbits d'actuació i la racionalització i l'estandardització dels processos interns.

    1.2 Els projectes han d'adequar-se als objectius de l'actuació 1.2.2.3 “Instruments de suport a la valorització i la transferència innovadora” descrits en el document de Criteris de selecció i procediments de selecció d'operacions, aprovats pel Comitè de Seguiment del PO FEDER de Catalunya 2014-2020, en data 4 de maig de 2016, que són:

    Foment de la transferència de coneixement i les capacitats d'absorció del teixit productiu, de manera que un cop incorporat aquest coneixement en els processos, els productes i els serveis, generi valor per a les empreses i la societat.

    Valorització de la tecnologia i translació dels resultats de la recerca al mercat.

    Creació d'empreses de base tecnològica que donin suport a la generació de coneixement i la producció científica del sistema d'R+D+I català.

    Foment de les petites i mitjanes empreses innovadores.

    1.3 La durada dels projectes és de cinc anys i el termini d'execució de les activitats finançades ha d'estar comprés entre l'1 de gener de 2016 i el 31 de desembre de 2020. Només són elegibles les despeses pagades entre l'1 de gener de 2016 i el 31 de desembre de 2021.

    Excepcionalment, en cas de pròrroga del projecte (d'acord amb el que s'estableix a la base 16.2) poden ser elegibles les despeses fins a la data que s'estableixi a la pròrroga, però en qualsevol cas no pot ser posterior al 31 de desembre de 2023.

    En el moment de presentar la sol·licitud, el projecte no pot haver finalitzat materialment o haver estat executat íntegrament, d'acord amb el que preveu l'article 65.6 del Reglament (UE) núm. 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, pel qual s'estableixen disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió, al Fons Europeu Agrícola...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR