ORDRE EMO/269/2015, de 27 de juliol, per la qual s'estableixen les bases reguladores de la concessió de subvencions sobre préstecs destinats a capitalitzar les cooperatives i les societats laborals i es fa pública la convocatòria per a la Línia Capitalcoop 2015.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

El Departament d’Empresa i Ocupació va publicar l’any 2014 l’Ordre EMO/216/2014, d’1 de juliol, per la qual s’estableixen les bases reguladores de les subvencions per al finançament dels interessos per a la capitalització de cooperatives i societats laborals i es fa pública la convocatòria per a l’any 2014 (DOGC núm. 6667, de 18.7.2014).

El context de crisi general, i de forma específica en el sector financer, ha ocasionat problemes urgents de liquiditat i de capitalització en les empreses. Així mateix, les entitats financeres valoren cada vegada més positivament una ràtio de capitalització superior al que sovint tenen les empreses d’economia social i cooperativa.

Aquests problemes urgents de finançament amenacen la continuïtat de moltes empreses i projectes empresarials. Per això, el crèdit continua sent una de les palanques indispensables per a la reactivació econòmica, com també és important oferir més mesures i eines financeres adequades que propiciïn i facilitin el finançament de l’economia social i cooperativa.

Aquesta Ordre té voluntat de fer un pas més en l’àmbit del finançament per mitjà d’una cooperació publicoprivada dirigida a facilitar l’accés al crèdit, reforçar la capitalització de les empreses i donar resposta als problemes de manca de liquiditat de les cooperatives i les societats laborals a Catalunya.

En el marc del Pla de Govern, el Departament d’Empresa i Ocupació va iniciar durant l’any 2013 el Programa aracoop, de cooperació publicoprivada, que va comptar amb la participació activa d’entitats i institucions representatives implicades en la creació i el creixement d’empreses d’economia social i cooperatives. Fruit d’aquesta cooperació l’any 2015 es posa en marxa el projecte pilot de treball col·laboratiu, amb la denominació Línia Capitalcoop 2015, entre el sector de l’economia cooperativa, les institucions públiques i les entitats financeres i/o de garantia recíproca, que suma vies complementàries en l’àmbit financer per tal d’aportar liquiditat i capitalització a les empreses d’economia social i cooperativa.

En virtut d’aquesta Ordre, s’articula una línia de subvencions sobre préstecs destinats a capitalitzar les cooperatives i les societats laborals dirigida a les persones físiques i jurídiques que facin aportacions al capital social de l’empresa, incloent-hi les que s’incorporin com a socis/sòcies a una cooperativa o una societat laboral, o aquells socis o sòcies que hagin fet una nova aportació al capital social, sempre que aquesta aportació no sigui retribuïda.

Aquesta Ordre que ara es publica permet una generació de recursos doble, atès que dóna suport a la capitalització de les empreses cooperatives i societats laborals catalanes per millorar-ne la solvència i també el seu capital circulant disponible. Es procura doncs, tant la reducció de costos com el rellançament econòmic de l’empresa.

Atès el Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis (DOUE L 352, de 24.12.2013);

Atesos el Reglament (UE) núm. 717/2014 de la Comissió, de 27 de juny de 2014, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de funcionament de la Unió Europea als ajuts de minimis al sector de la pesca i de l’aqüicultura (DOUE L 190, de 28.6.2014);

Atesos el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del Reglament que la desenvolupa, aprovat pel Reial decret 887/2006,de 21 de juliol;

Atesa la Llei 2/2015, de l'11 de març, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2015 (DOGC núm. 6830 de 13.3.2015);

Vistos els informes de l’Àrea Jurídica d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada, i en virtut de les facultats que em són conferides d’acord amb l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim de l’Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aprovar les bases reguladores i fer pública la convocatòria de l’any 2015 per a la concessió de subvencions de préstecs destinats a capitalitzar les cooperatives i les societats laborals, i per al finançament dels interessos d’aquests préstecs.

Article 2

Aplicació pressupostària i import

2.1 L'import màxim destinat a la concessió d’aquesta subvenció és de 400.000,00 euros, amb càrrec a les partides pressupostàries següents:

IU0802 D/480000113/6611/0000 FIUPAO: 360.000,00 €.

IU0802 D/470000144/6611/0072 FIUPAO: 40.000,00 €.

2.2 L’import màxim esmentat es podrà modificar d’acord amb les disponibilitats pressupostàries, amb la resolució prèvia del/de la director/a d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom.

2.3 Aquesta convocatòria resta condicionada a l’existència efectiva de crèdit suficient i adequat al pressupost per a l’exercici pressupostari corresponent en el moment de la resolució de la concessió, i a les disponibilitats pressupostàries.

Article 3

Sol·licituds i termini de presentació

3.1 El termini de presentació de sol·licituds s’iniciarà a partir de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre al DOGC, i restarà obert fins al 31 d’octubre de 2015.

3.2 Les sol·licituds s’han de presentar als llocs i pels mitjans especificats a la base 6 de l’annex d’aquesta Ordre.

Article 4

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

L’òrgan competent per dictar la resolució, el termini per concloure el procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos els regula la base 8 de l’annex d’aquesta Ordre.

Disposició transitòria

Els expedients de subvencions que s’hagin atorgat d’acord amb la disposició que la present Ordre deroga es continuaran regint per les bases reguladores a l’empara de les quals es van atorgar.

Disposició derogatòria

Es deroga l’Ordre EMO/216/2014, d’1 de juliol, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions per al finançament dels interessos per a la capitalització de cooperatives i societats laborals i es fa pública la convocatòria per a l'any 2014 (DOGC núm. 6667, de 18.7.2014).

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 27 de juliol de 2015

Felip Puig i Godes

Conseller d’Empresa i Ocupació

Annex

Bases reguladores

Base 1

Objecte

L’objecte d’aquestes bases és regular la concessió de subvencions sobre préstecs destinats a capitalitzar les cooperatives i les societats laborals.

Base 2

Persones o entitats beneficiàries

Poden ser beneficiàries d’aquesta subvenció les persones físiques i les cooperatives o societats laborals que s’incorporin com a socis/sòcies a una cooperativa o una societat laboral, o aquells socis o sòcies que hagin fet una nova aportació al capital social, sempre que aquesta aportació no sigui retribuïda.

Base 3

Requisits per obtenir la condició de beneficiari/ària

3.1 Les entitats i/o les persones físiques sol·licitants hauran de complir els requisits següents:

  1. Donar ocupació, almenys, a un 2% de treballadors/ores amb discapacitat sobre el nombre total de treballadors/ores de l'entitat, o bé aplicar les mesures alternatives d'acord amb el que disposen l’article 42 del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i la seva inclusió social; el Reial decret 364/2005, de 8 d’abril, pel qual es regula el compliment alternatiu amb caràcter excepcional de la quota de reserva en favor dels treballadors/ores amb discapacitat (BOE núm. 94, de 20.4.2005), i el Decret 86/2015, de 2 de juny, sobre l’aplicació de la quota de reserva del 2% a favor de persones amb discapacitat en empreses de 50 o més persones treballadores i de les mesures alternatives de caràcter excepcional al seu compliment (DOGC núm. 6862, de 30.4.2015).

  2. Complir les obligacions tributàries davant l’Estat i la Generalitat i les obligacions davant la Seguretat Social. Aquest compliment s’haurà de mantenir al llarg de tot el procediment: en el moment de presentació de la sol·licitud, prèviament a la resolució d’atorgament, i abans de rebre qualsevol pagament.

  3. No trobar-se en cap de les circumstàncies que impedeixen adquirir la condició de beneficiari que preveu l'article 13 de la Llei 38/2003, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003).

  4. Indicar, d’acord amb els agents socials, els mitjans que utilitzen per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe i d’intervenir-hi en llurs centres de treball. Aquest requisit només és aplicable en el cas d’empreses amb una plantilla igual o superior a vint-i-cinc persones.

  5. Complir els requisits que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística (DOGC núm. 2553, de 7.1.1998).

  6. No haver estat sancionades, en resolució ferma, per la comissió d'infracció greu en matèria d'integració laboral de discapacitats o molt greu en matèria de relacions laborals o en matèria de seguretat i salut en el treball, durant l’any anterior a la convocatòria, de conformitat amb el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions de l'ordre social, aprovat per Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost, o, si han estat sancionades, hagin aplicat les mesures correctores previstes i abonat les quantitats requerides per aquest concepte.

  7. Complir les obligacions i no incórrer en els supòsits de prohibició que estableixen els articles 90.bis i 92.bis del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002).

  8. Disposar d’un sistema d’organització i de gestió de la prevenció, d’acord amb la Llei 31/1995, de prevenció de riscos laborals...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR