ORDRE EMO/336/2015, de 29 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades a promoure l'emprenedoria entre el col·lectiu de joves en el marc del Programa de garantia juvenil a Catalunya, i es fa pública la convocatòria per a l'any 2015.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

El Programa operatiu d’ocupació juvenil 2014-2020 es desenvolupa en el marc del Fons Social Europeu (FSE) per al període 2014-2020 amb l’objectiu de dotar d’instruments la Iniciativa d’ocupació juvenil i posar en marxa els sistemes de garantia juvenil i lluitar contra la desocupació entre les persones joves.

La Iniciativa d’ocupació juvenil està destinada a persones joves que ni treballen, ni estudien, ni reben formació i que resideixen en les regions elegibles (aquelles en les quals els índexs de desocupació juvenil de l’any 2012 eren superiors al 25%).

La garantia juvenil és un ampli model d’acció que té com a principi bàsic assessorar la igualtat d’oportunitats per a les persones joves en el mercat de treball. Des de la Comissió Europea s’ha instat els països a actuar i comprometre’s a donar suport, a partir de la garantia juvenil, a aquest col·lectiu mitjançant l’assignació d’un finançament extraordinari que se suma al finançament del Pla operatiu del Fons Social Europeu 2014-2020.

El col·lectiu al qual s’adrecen les actuacions el Programa operatiu d’ocupació juvenil es coneix com joves NOEF, que es defineixen com persones majors de 16 i menors de 30 anys, desocupades o inactives i que no estudien ni realitzen cap tipus de formació. Aquest concepte s’ha d’entendre com equivalent a la definició comú de joves NEET ( neither in employment, nor in any education and training ) que va establir el Comitè d’Ocupació de la Unió Europea a l’abril de 2010, en concordança amb l’Eurostat.

D’acord amb les dades del primer trimestre de 2015 a Catalunya hi ha 207.100 joves de 16 a 29 anys en situació d’atur que correspon a una taxa d’atur del 33,4%. Es tracta d’un col·lectiu molt heterogeni que engloba tant a joves que han abandonat prematurament els seus estudis, i que per tant no disposen de la qualificació i tampoc d’experiència laboral, i a joves titulats superiors, amb àmplia formació i fins i tot experiència laboral prèvia, però que malgrat tot no troben feina.

Tenint en compte el context social i econòmic actual molts d’aquests joves poden trobar en l’autoocupació i l’emprenedoria una alternativa al treball per compte aliè, i que també pot constituir l’oportunitat d’iniciar projectes professionals que els permetin desenvolupar les seves capacitats i iniciar-se en la vida laboral.

Per dur a terme un projecte d’emprenedoria amb garanties d’èxit cal valorar les competències dels joves emprenedors: il·lusió, confiança, optimisme, idees innovadores; però també cal analitzar i cercar estratègies per combatre les febleses que tot sovint es poden trobar: inexperiència i manca de suport per desenvolupar les seves idees de negoci, dificultats per accedir al finançament i, en molts casos, manca de coneixements específics sobre la creació d’un negoci.

Segons l’informe GEM (Global Entrepreneurship Monitor) de l’any 2014 des de 2010 no ha parat de créixer la TEA (Taxa d’activitat emprenedora) dels emprenedors en fase inicial, d’edat inclosa entre els 18 i 24 anys, i ha passat del 2% al 9,1% durant l’any 2014, amb un increment del 82% respecte a l’any 2013.

Així mateix, es manté la proporció relativament alta d’emprenedors catalans amb un nivell educatiu alt i una formació específica per emprendre.

El títol IV del Reial decret llei 8/2014, de 4 de juliol, d’aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l’eficiència (BOE núm. 163, de 5.7.2014), estableix el règim d’implantació del Sistema nacional de garantia juvenil (en endavant, SNGJ) i regula altres mesures per afavorir l’ocupació. També indica que les persones destinatàries s’hauran d’inscriure al fitxer de Garantia juvenil regulat pel Reial decret llei 8/2014, de 4 de juliol, títol IV i, per tant, complir els requisits per a la inscripció que els donen accés com a persones beneficiàries de les mesures i accions de garantia juvenil .

L’article 106.d) del Reial decret llei esmentat possibilita finançar amb càrrec als fons del SNGJ accions de desenvolupament d’incentius a la cotització a la Seguretat Social, ajuts a l’autoocupació, capitalització de la prestació per desocupació, foment de la cultura emprenedora, mesures per afavorir l’autoocupació i l’emprenedoria col·lectiva en el marc de l’economia social, assessorament a l’autoocupació i creació d’empreses i formació per l’emprenedoria o altres de caràcter similar.

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa el Programa de garantia juvenil a Catalunya que, promogut per la Unió Europea, vol reduir l’atur juvenil amb ocupació de qualitat.

Entre els objectius prioritaris de la Generalitat de Catalunya cal destacar l’impuls, la promoció i el foment a la creació d’empreses amb la finalitat d’autoocupació a Catalunya, objectius que són concurrents amb les polítiques europees d’ocupació.

El Consell de Direcció del Servei d’Ocupació de Catalunya, el 27 de març de 2015, va aprovar el Programa d’ocupació juvenil a Catalunya, que defineix la garantia juvenil com un únic programa que posa a l’abast dels joves una sèrie de recursos, programes, serveis i instruments orientats a facilitar la seva transició a l’ocupació, i que es concreten en serveis i programes entre els quals figura el Programa de mesures per fomentar l’emprenedoria.

Amb aquesta Ordre reguladora la Secretaria d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Ocupació, mitjançant l’Àrea d’Emprenedoria i Formació, vol recolzar l’esperit emprenedor i fomentar la responsabilitat, la innovació i l’emprenedoria de les persones joves, en particular de les que no estan ocupades ni integrades en els sistemes d’educació i formació, així com dels joves amb risc d’exclusió social.

El Departament d’Empresa i Ocupació, mitjançant la Secretaria d’Empresa i Competitivitat, vol aconseguir aquest objectiu remarcant i sustentant-se en les fortaleses dels territoris des dels quals aquestes persones joves proposen els seus projectes d’emprenedoria, i adreçant les fortaleses territorials des de la innovació i la tecnologia. Per tant, aquesta Ordre vol també valorar la importància de les característiques territorials i econòmiques on es desenvolupen els plans de treball, així com el foment de projectes empresarials. Els projectes que es presentin a aquesta convocatòria s’han d’emmarcar preferentment dins l’estratègia RIS3CAT.

Atès el Reglament (UE) núm. 1303/2013, del Parlament i del Consell de 17 de desembre de 2013, pel qual s’estableixen disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió, al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i pel qual s’estableixen disposicions generals relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i es deroga el Reglament (CE) 1083/2006 del Consell;

Atès el Reglament (UE) núm. 1304/2013, del Parlament Europeu i del Consell de 17 de desembre de 2013, relatiu al Fons Social Europeu (FSE), i pel qual es deroga el Reglament (CE) 1081/2006 del Consell;

Atès el Reglament (UE) núm. 480/2014, de la Comissió Europea de 3 de març de 2014, que complementa el Reglament (UE) 1303/2013;

Atès el Reglament (UE) núm. 821/2014, de la Comissió Europea de 28 de juliol de 2014, pel qual s'estableixen disposicions d'aplicació al Reglament (UE) 1303/2013, en allò referent a les modalitats concretes de transferència i gestió de les contribucions del Programa, la presentació d'informació sobre els instruments financers, les característiques tècniques de les mesures d'informació i comunicació de les operacions, i el sistema per a l'enregistrament i l'emmagatzematge de dades;

Vist el Pla nacional d’implantació de la garantia juvenil, que determina que amb l’objectiu d’implementar els sistemes de garantia juvenil Espanya posarà en marxa un Programa operatiu d’ocupació juvenil (POEJ) en el marc del Fons Social Europeu per al període de programació 2014-2020;

Vistes les Bases per a l'estratègia d'ocupació juvenil a Catalunya per al període 2014-2020, aprovades pel Govern el 9 de setembre de 2014;

Atesa la Llei 18/2014, de 15 d'octubre, d’aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l’eficiència, que regula les bases del Sistema nacional de garantia juvenil i el procediment d’inscripció, entre altres mesures;

Atesa la Llei 25/2015, de 28 de juliol, de mecanismes de segona oportunitat, reducció de la càrrega financera i altres mesures d’ordre social;

Atesa la Llei 2/2015, de l'11 de març, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2015;

Vist que a aquestes bases els són aplicables el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del Reglament que la desenvolupa, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol;

Vist que mitjançant l’Acord de Govern de 22 de setembre de 2015 s’aprova la despesa plurianual corresponent a les subvencions objecte d’aquesta convocatòria;

Per tot això exposat,

Ordeno:

Article 1

Objecte

1.1 Aprovar les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades a promoure l’emprenedoria entre el col·lectiu de joves en el marc del Programa de garantia juvenil a Catalunya.

1.2 Fer pública la convocatòria per a la concessió de les subvencions de l’any 2015.

Article 2

Aplicació pressupostària i import

2.1 L’import màxim dels ajuts destinats a la concessió de subvencions per la convocatòria és d’1.270.000,00 euros, distribuïts de la manera següent:

Any 2015: 635.000,00 euros.

Any 2016: 635.000,00 euros.

Les partides pressupostàries per a aquesta convocatòria són la IU0802D/460.0001/661 i la IU0802D/482.0001/661.

2.2 La concessió de les subvencions previstes en aquesta convocatòria està condicionada a l’existència...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR