ORDRE EMO/54/2015, de 20 de març, per la qual s'estableixen les bases reguladores de la línia d'ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l'economia social, i es fa pública la convocatòria per a l'any 2015.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

Entre els objectius del Departament d’Empresa i Ocupació figura el de promoure mesures per afavorir l’accés al finançament de les empreses de l’economia social que reverteixin en un creixement i manteniment de l’ocupació a Catalunya.

A aquest efecte es considera prioritari seguir obrint vies de reactivació econòmica i oferir suport a les empreses i les entitats en aquest àmbit de l’economia social a Catalunya: societats cooperatives, societats laborals, federacions de cooperatives, societats agràries de transformació, empreses d’inserció, centres especials de treball, així com també entitats promotores d’aquestes o bé persones físiques, en cas d’aportació de capital a aquestes entitats, i, finalment, les fundacions i les associacions que realitzen activitat econòmica.

És per això que el Departament d’Empresa i Ocupació té la voluntat de facilitar l’accés al finançament d’aquestes empreses mitjançant l’aportació de garanties per cobrir operacions de crèdit, complementàries a les que pugui aportar cada empresa o entitat.

Vist que el 30 de juny de 2012 es va signar un Conveni de col·laboració entre el Departament d’Empresa i Ocupació i l’Institut Català de Finances (ICF) per finançar projectes d’empreses de l’economia social i cooperativa i es va constituir un fons fruit de les fusions dels fons existents i provinents de tres convenis de col·laboració anteriors signats amb aquest organisme: el primer Conveni es va signar el 22 de setembre de 1987 per a la concessió de préstecs a cooperatives i societats laborals per a inversions en immobilitzat material o immaterial, préstecs per a bestretes de subvencions o contractes del Departament i préstecs per a circulant; el segon Conveni es va signar el 4 de juliol de 1990 per a la concessió a cooperatives i a la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya d’avals de les operacions de crèdit en actius fixos; i el tercer Conveni es va signar el 17 de desembre de 2010 per a la concessió a empreses d’inserció, centres especials de treball, i entitats promotores d’aquets centres, de préstecs per a inversió en actius fixos d’immobilitzat material i immaterial, per bestretes de subvencions i compromisos de pagament per a contractes de l’Administració pública i préstecs per a necessitats de circulant;

Vist que amb aquesta finalitat, el Departament d’Empresa i Ocupació, mitjançant la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, va implementar aquesta línia d’ajuts en forma de garantia a les empreses de l’economia social amb l’objectiu de facilitar el seu accés al finançament bancari;

Atès que mitjançant l’Ordre EMO/288/2012, de 28 de setembre, es van establir les primeres bases reguladores de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l’economia social;

Atès que el 15 de juliol de 2013 es van modificar diverses estipulacions del Conveni de col·laboració de 30 de juny de 2012, signat entre el Departament d’Empresa i Ocupació i l’Institut Català de Finances;

Vist que aquesta modificació del Conveni i l'experiència recollida van posar de manifest la necessitat de dictar una nova ordre de bases i, en conseqüència, es va publicar l’Ordre EMO/172/2013, de 16 de juliol, per la qual s’estableixen les bases reguladores de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l’economia social, i s’obre la convocatòria per a l’any 2013 (DOGC núm. 6426, de 26.7.2013).

Vist que mitjançant l’Addenda de 19 de desembre de 2013 es va introduir una modificació de l’estipulació tercera del Conveni esmentat per tal d’incloure les entitats del tercer sector social de Catalunya com a beneficiàries de la línia de préstecs;

Atesa l’Ordre EMO/49/2014, de 19 de febrer, per la qual s’estableixen les bases reguladores de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l’economia social, i s’obre la convocatòria per a l’any 2014 (DOGC núm. 6577, de 7.3.2014);

Vist que el 2 de desembre de 2014 es va signar una tercera Addenda per tal d'afavorir millors condicions de finançament, entre les quals es va suprimir l’import mínim a capitalitzar per a empreses o entitats;

Atesa la bona acollida que aquesta línia de finançament va tenir l’any 2014, i atès que l’Ordre EMO/49/2014, de 19 de febrer, limita el termini per a la presentació de sol·licituds fins al 31 de desembre de 2014, es fa necessari la publicació d’una nova ordre que doni continuïtat a la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l’economia social;

Vistos els informes de l’Àrea Jurídica d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada, i en virtut de les facultats que em són conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Fer pública la convocatòria per a l’any 2015 i aprovar les bases reguladores de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l’economia social.

Article 2

Import màxim

2.1 L’import màxim per formalitzar operacions a l’empara del Conveni signat entre el Departament d’Empresa i Ocupació i l’Institut Català de Finances (ICF) per finançar projectes d’empreses de l’economia social i cooperativa de 30 de juny de 2012, és de 2.292.723,78 euros.

2.2 Aquet import màxim podrà ser ampliat per resolució del director general d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom amb l’import derivat dels ajuts en forma de garantia atorgats pel Departament d’Empresa i Ocupació, quan l’operació financera no es formalitzi per part del ICF.

Article 3

Sol·licituds i termini de presentació

3.1 El termini de presentació de sol·licituds s’iniciarà l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya , i finalitzarà el dia 31 de desembre de 2015.

3.2 Les sol·licituds s’han de presentar als llocs i pels mitjans als quals fa referència la base 7. 2.

Article 4

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

L’òrgan competent per emetre la resolució, el termini per a la finalització del procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos es regulen a les bases 8 i 9.

Disposició transitòria

Els expedients de subvencions que s’hagin atorgat d’acord amb la disposició que deroga aquesta Ordre es continuaran regint per les bases reguladores a l’empara de les quals es van atorgar.

Disposició derogatòria

Queda derogada l’Ordre EMO/49/2014, de 19 de febrer, per la qual s’estableixen les bases reguladores de la línia d’ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses de l’economia social, i s’obre la convocatòria per a l’any 2014 (DOGC núm. 6577, de 7.3.2014).

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 20 de març de 2015

Felip Puig i Godes

Conseller d’Empresa i Ocupació

Annex

Bases reguladores

Base 1

Objecte

L’objecte d’aquestes bases és regular la concessió d’ajuts en forma de garantia per al finançament de les empreses d’economia social.

Base 2

Entitats beneficiàries

2.1 Podran ser beneficiàries d’aquesta línia d’ajuts les empreses de l’economia social amb seu social o activitat a Catalunya següents:

  1. Les empreses que tinguin forma de societat cooperativa, incloent-hi les agràries.

  2. Les societats laborals.

  3. Les federacions de cooperatives.

  4. Les societats agràries de transformació.

  5. Les empreses d’inserció, els centres especials de treball, i les entitats promotores d’aquests, com a empreses que actuen en el mercat protegit de treball i que tenen com a objectiu la integració laboral de persones amb discapacitat i amb risc d’exclusió social.

  6. Les persones físiques, en cas d’aportació de capital a entitats amb algunes de les formes jurídiques previstes a aquesta base.

  7. Les fundacions i les associacions que realitzin una activitat econòmica inscrites al Registre d'entitats, serveis i establiments de serveis socials (RESES) del Departament de Benestar Social i Família.

    Bases 3

    Requisits per obtenir la condició de beneficiària

    3.1 Les entitats sol·licitants han de complir els requisits següents:

  8. Complir les obligacions tributàries davant l’Estat i la Generalitat de Catalunya i les obligacions davant la Seguretat Social. Aquest compliment s’haurà de mantenir al llarg de tot el procediment: en el moment de presentar la sol·licitud, previ a la resolució d’atorgament i abans de rebre qualsevol pagament.

  9. No estar subjectes a una ordre de recuperació pendent, després d’una decisió de la Comissió declarant un ajut il·legal i incompatible amb el mercat comú.

  10. Complir els requisits que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  11. No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes a l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  12. No haver estat sancionada mitjançant resolució ferma per la comissió d’una infracció greu en matèria d’integració laboral de discapacitats o molt greu en matèria de relacions laborals o en matèria de seguretat i salut en el treball, de conformitat amb el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions de l’ordre social aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d’agost, o, si han estat sancionades, hagin aplicat les mesures correctores previstes i abonat les quantitats requerides per aquest concepte.

  13. Complir les obligacions i no incórrer en els supòsits de prohibició que estableixen els articles 90.bis i 92.bis del Decret legislatiu 3/2002.

  14. Disposar dels llibres comptables, el registres diligenciats i els altres documents degudament auditats en els termes exigits per la legislació mercantil i sectorial aplicable al beneficiari en cada cas, així com aquells estats comptables i registres específics exigibles.

  15. Per a les empreses amb una plantilla igual o superior a 50...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR