ORDRE EXI/189/2017, d'1 d'agost, per la qual s'aproven les bases reguladores del Premi Francesc Boix a les iniciatives de recuperació de la història local, del període 1931-1980, realitzades pels ens locals i entitats de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència
Rango de LeyOrdre

L'article 54 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que la Generalitat de Catalunya i els altres poders públics han de vetllar pel coneixement i el manteniment de la memòria històrica de Catalunya com a patrimoni col·lectiu que testimonia la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques, i que, amb aquesta finalitat, han d'adoptar les iniciatives institucionals necessàries per al reconeixement i la rehabilitació de tots els ciutadans que han patit persecució com a conseqüència de la defensa de la democràcia i l'autogovern de Catalunya. També estableix que la Generalitat ha de vetllar perquè la memòria històrica es converteixi en símbol permanent de la tolerància, de la dignitat dels valors democràtics, del rebuig dels totalitarismes i del reconeixement de totes les persones que han patit persecució a causa de les pròpies opcions personals, ideològiques o de consciència.

La tasca de recuperació memorial ha de ser entesa com la commemoració de la lluita per les llibertats, però també com una oportunitat d'investigar la història col·lectiva i, finalment, com una via per a difondre entre les generacions presents i futures el respecte pels drets humans i el coneixement dels fonaments del sistema de llibertats de què gaudeix la societat. La política pública memorial s'ha de centrar en la restitució de la memòria històrica i ha de reflectir la pluralitat de memòries conformades per les diverses tradicions democràtiques des de diferents perspectives: ideològiques, de consciència, socials, culturals, lingüístiques, nacionals, de gènere i d'orientació sexual, entre d'altres.

El Decret 45/2016, de 19 de gener, d'estructuració del Departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, estableix que correspon a la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament, entre altres finalitats, proposar les actuacions més adients per a la consecució de les finalitats de recuperació i foment del patrimoni democràtic i de la memòria democràtica, la promoció de la pau i dels drets humans, i de la participació ciutadana, i fomentar, a través de convocatòries públiques o mitjançant la signatura de convenis de col·laboració, les iniciatives que, en relació amb l'àmbit de competència de la Direcció General, puguin sorgir de la societat civil, del món acadèmic o del territori. Així mateix, estableix que correspon a la Sub-direcció General de Memòria, Pau i Drets Humans, entre altres finalitats, promoure i gestionar els ajuts públics a entitats que desenvolupin projectes per a recuperar la memòria democràtica, i d'altres actuacions de sensibilització en l'àmbit del foment i la recuperació de la memòria democràtica.

Tot i les polítiques públiques que tenen per finalitat la recuperació de la memòria impulsades per part de la Generalitat d'ençà de l'any 2005, de les iniciatives en aquest sentit de nombroses administracions locals i de l'esforç de nombroses entitats memorialistes d'ençà de la recuperació de la democràcia, a Catalunya la difusió i el coneixement de la memòria col·lectiva de la lluita per la democràcia i les llibertats nacionals entre les generacions més joves, i sovint el coneixement dels fets locals entre els seus habitants, encara són en l'estadi inicial. Bona part dels ciutadans ignoren els fets històrics, en especial (però no només) la població més jove, i no han tingut ocasió de reflexionar sobre les conseqüències culturals i polítiques de la Guerra Civil i la dictadura, i d'altres han estat silenciats per la preeminència de la cultura de l'home. Conseqüències que encara influeixen en les opcions i formes d'actuar de la ciutadania.

Per aquest motiu, la creació d'un premi a les iniciatives de recuperació de la històrica local del període 1931-1980, ja sigui mitjançant la difusió o divulgació, la realització d'actuacions pedagògiques, la recuperació i divulgació del paper de les dones en el patrimoni memorial, de dignificació d'indrets, fets o personatges que formen part de la memòria de la història local, pot ser una aportació d'elevat interès públic al desenvolupament i creació d'instruments que permetin la sensibilització en temes de memòria democràtica com a patrimoni col·lectiu i esdevinguin una aportació important al coneixement i foment d'una memòria històrica i democràtica compartida i diversa a Catalunya. Amb aquest premi, el Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència vol reconèixer la tasca de les entitats i de l'Administració local a l'hora de cercar fórmules per a arribar a les generacions presents i futures i a la població més jove.

Amb la finalitat de facilitar que la societat civil i els ens locals de Catalunya puguin preveure en la seva planificació noves iniciatives que fomentin la recuperació de la història local i la divulgació de la memòria democràtica entre les generacions presents i futures i entre la població més jove, i que, a més, disposin de temps suficient per a dur a terme aquestes experiències, es preveu que les convocatòries del Premi tinguin caràcter anual, d'acord amb la disponibilitat pressupostària.

Per tot això, vistos els articles 87 i següents del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions; a proposta de la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament, d'acord amb l'article 92.3 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i en exercici de les facultats que m'atribueix l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores del Premi Francesc Boix a les iniciatives de recuperació de la història local, del període 1931-1980, realitzades pels ens locals i entitats de Catalunya.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 1 d'agost de 2017

Raül Romeva i Rueda

Conseller del Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència

Annex

Bases reguladores del Premi Francesc Boix a les iniciatives de recuperació de la història local, del període 1931-1980, realitzades pels ens locals i entitats de Catalunya.

–1 Objecte

1.1 Aquestes bases tenen per objecte regular el Premi Francesc Boix a les iniciatives de recuperació de la història local, del període 1931-1980, realitzades pels ens locals i entitats de Catalunya, i especialment les que divulguin la memòria democràtica entre la població més jove i les generacions presents i futures.

Amb el reconeixement del Premi es pretén contribuir i impulsar el desenvolupament i la creació d'instruments que permetin la sensibilització en temes de memòria democràtica com a patrimoni col·lectiu i esdevinguin una aportació important al coneixement i foment d'una memòria històrica i democràtica compartida i diversa a Catalunya.

El Premi s'atorgarà a les activitats concretes de difusió, divulgació, pedagògiques, dignificació d'indrets o fets, homenatges, entre altres, desenvolupades pels ens locals i les entitats durant l'any en curs de la convocatòria, que difonguin o recuperin la història local del període 1931-1980. Es tindrà en compte especialment que les actuacions difonguin i donin a conèixer el patrimoni col·lectiu de la memòria democràtica entre la població més jove i les generacions presents o futures i les activitats desenvolupades per a la recuperació i la divulgació del paper de les dones en el patrimoni memorial, així com aquelles que promoguin la igualtat de dones i homes en l'àmbit d'actuació de memòria històrica i democràtica.

1.2 El Premi té dues modalitats:

  1. Iniciatives realitzades per l'Administració local.

  2. Iniciatives realitzades per entitats de la societat civil.

    –2 Persones beneficiàries

    2.1 Per a la modalitat adreçada a les iniciatives realitzades per l'Administració local, poden ser persones beneficiàries del premi regulat en aquestes bases els consells comarcals, els municipis, les mancomunitats de municipis, els consorcis constituïts per ens locals i les entitats municipals descentralitzades, ubicats en territori català i que s'hagin distingit...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR