ORDRE GAH/142/2017, de 5 de juliol, per la qual s'aprova l'índex de referència de preus de lloguer d'habitatges.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge
Rango de LeyOrdre

El Decret 2/2016, de 13 de gener, de creació, denominació i determinació de l'àmbit de competència dels departaments de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, atribueix les funcions relatives a l'habitatge al Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge.

D'acord amb el Decret 262/2016, de 7 de juny, de reestructuració del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, la Secretaria d'Habitatge i Millora Urbana exerceix les funcions de planificar, coordinar i fer el seguiment de les polítiques, els programes i els plans relatius a l'habitatge d'iniciativa pública o privada.

En el preàmbul de la Llei 18/2007, de 28 de desembre, del dret a l'habitatge, s'anuncia que la Llei presta una atenció especial a tot el que signifiqui una protecció dels consumidors i usuaris d'habitatges en un mercat immobiliari que massa sovint es mou per estímuls i criteris aliens a aquesta protecció.

El títol IV de la Llei, titulat “De la protecció dels consumidors i els usuaris d'habitatge en el mercat immobiliari”, desplega els mecanismes de protecció pública i regula els principis contractuals en la transmissió i en l'arrendament d'habitatges. Aquests principis es concreten en la bona fe i el just equilibri que han de regir els drets i les obligacions de les parts, amb exclusió de clàusules abusives, tot considerant que ho són les que vinculen el contracte només a la voluntat dels empresaris o professionals, les que comporten privació de drets bàsics dels consumidors i les que comporten manca de reciprocitat.

L'article 68 de la Llei estableix que són actuacions susceptibles d'ésser protegides en matèria d'habitatge les que tenen com a finalitat donar allotjament a persones o unitats de convivència amb necessitats d'habitatge, com l'oferta i la posada en el mercat d'habitatges privats per destinar-los a lloguer o a d'altres formes de cessió d'ús.

Per aquesta raó, es considera necessari aprovar l'índex de referència de preus de lloguer d'habitatges, a l'efecte de permetre conèixer els preus que, en funció de les condicions de mercat, es produeixen en determinats àmbits, per protegir les persones que volen accedir a un habitatge de lloguer i saber quines són les condicions de preu en una determinada zona. Al mateix temps, en la mesura que aquest índex de referència és el resultat d'una metodologia objectiva pot ser emprat en el desenvolupament de les polítiques públiques que prenguin en consideració el preu de lloguer concret que s'estableix en relació amb l'índex de referència.

En aquesta línia, el Decret 75/2014, de 27 de maig, del Pla per al dret a l'habitatge, configura mesures de protecció amb la previsió d'ajuts per al pagament del lloguer de l'habitatge habitual. També...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR