ORDRE GAH/216/2016, de 28 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores del Memorial Cassià Just de la Generalitat de Catalunya i es convoca la sisena edició del guardó, corresponent a l'any 2016.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge
Rango de LeyOrdre

L'any 2010 el Govern de la Generalitat de Catalunya va crear el Memorial Cassià Just amb la voluntat de dur a terme un reconeixement a les persones o les institucions que s'han significat per les seves aportacions a la construcció d'un espai comú de convivència de la pluralitat d'opcions religioses.

Aquest Memorial pren el nom d'un referent indiscutible en diàleg, humanisme, acolliment, solidaritat en favor de les persones més necessitades, llibertat d'esperit i defensa de Catalunya, i tot això des de la coherència amb la seva opció com a abat de Montserrat.

Cassià (Joan) Just i Riba (Barcelona, 1926 - Abadia de Montserrat, 2008) va professar el 1943 com a monjo de Montserrat i va ser ordenat prevere el 1950. Va ser consiliari dels treballadors de Montserrat que van iniciar Serra d'Or , una circular que va esdevenir una revista de tipus religiós i literari, única del seu tipus que es podia fer en català i en la qual col·laboraven tots els intel·lectuals del moment. Va ser prior del Monestir i va ser elegit abat el 1966, fins al 1989, any en què va presentar la renúncia.

El nostre país recorda Cassià Just com a monjo, músic i especialment com un dels abats més estimats de Montserrat, de ment oberta i esperit conciliar.

En la figura de Cassià Just hi convergeixen tres dimensions íntimament lligades: l'home espiritual, esculpit en l'espiritualitat benedictina, en l' ora et labora i l'amor al silenci i a la vida intel·lectual, la pregària i la sobrietat; l'home de mentalitat hospitalària, caracteritzat per mantenir sempre un diàleg franc i obert amb els altres, fossin o no afins al seu pensament i a la seva sensibilitat, amb la voluntat de cercar allò que uneix tots els éssers humans, i l'home compromès amb la cultura, la llengua i la tradició catalanes, i amb la defensa dels drets de la pàtria, especialment en contextos difícils, en què defensar el patriotisme era objecte de persecució o incomprensió.

Pertoca a qualsevol poder públic la protecció i la promoció dels drets inviolables de l'ésser humà i, per tant, el deure d'assumir eficaçment la protecció de la llibertat religiosa de tots els ciutadans i ciutadanes i de proporcionar les condicions adequades per garantir l'exercici d'aquest dret.

És per això que s'ha considerat important obrir una nova convocatòria del Memorial Cassià Just per a l'any 2016, adreçat a reconèixer el treball de persones, entitats, institucions, ens locals catalans, mitjans de comunicació i professionals dels mitjans de comunicació a favor de la construcció d'un espai comú de respecte a la llibertat religiosa i de pensament i de foment del diàleg i la relació entre les diferents confessions religioses, així com de difusió de la pluralitat religiosa present a Catalunya.

A proposta de la Direcció General d'Afers Religiosos i en ús de les facultats que em confereix l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Convocar la sisena edició del guardó Memorial Cassià Just de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2016.

Article 2

Aprovar les bases reguladores per a la concessió del guardó Memorial Cassià Just, que figuren en l'annex d'aquesta Ordre.

Article 3

3.1 El guardó Memorial Cassià Just consisteix en una obra d'art original d'una autora o autor reconeguts. La despesa se satisfarà a càrrec de la partida pressupostària GO01D/226000500/3240/0000 del pressupost de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2016 (d'acord amb el Decret 252/2015, de 15 de desembre, pel qual s'estableixen els criteris d'aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2015, mentre no entrin en vigor els del 2016).

3.2 El guardó es podrà concedir a una persona, entitat o institució, ens local català, mitjà de comunicació o professional de mitjans de comunicació. A més del guardó, el jurat podrà atorgar dues mencions honorífiques.

Article 4

4.1 El termini de presentació de les candidatures és de trenta dies naturals a comptar de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

4.2 Les sol·licituds es poden presentar per mitjans electrònics a través de l'adreça Tràmits gencat (http://web.gencat.cat/ca/tramits/9202) o presencialment al registre de la Direcció General d'Afers Religiosos (carrer de Rivadeneyra, 6, 2n, 08002 Barcelona), sens perjudici del que estableix l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

En el cas que la persona sol·licitant no disposi de signatura electrònica avançada, un cop emplenada i enviada la sol·licitud per mitjans electrònics des de l'adreça Tràmits gencat, haurà de descarregar i d'imprimir el document d'acusament de rebuda que es generarà automàticament, signar-lo i fer-lo arribar, en el termini de 10 dies, a les dependències de la Direcció General d'Afers Religiosos (carrer de Rivadeneyra, 6, 2n, 08002 Barcelona), d'acord amb les previsions de l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú. Si no el presenta, es...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR