ORDRE GAH/95/2016, de 26 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la selecció de projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT) emmarcats en la RIS3CAT i en el Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, i s'obre la convocatòria.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge
Rango de LeyOrdre

El Consell Europeu va aprovar, el 17 de juny del 2010, l'estratègia Europa 2020 per promoure un creixement intel·ligent, sostenible i integrador. Aquesta estratègia defineix els objectius que la UE ha d'assolir l'any 2020 en els àmbits de recerca i innovació, canvi climàtic i energia, ocupació, educació i reducció de la pobresa.

El Govern de Catalunya, alineat amb Europa 2020, va aprovar, l'abril de 2012, l'estratègia Catalunya 2020 (ECAT 2020), el full de ruta per reactivar l'economia i reorientar el sector productiu cap a un model econòmic més intel·ligent, més sostenible i més integrador. Una aportació primordial de l'ECAT 2020 ha estat la definició d'un marc estratègic i coherent per a l'impuls, la coordinació i el seguiment de les polítiques públiques que reforcen els avantatges competitius de Catalunya i que contribueixen a la consolidació de Catalunya a Europa i al món com un país de base industrial, amb una economia oberta, competitiva i sostenible. L'ECAT 2020 identifica sis àmbits prioritaris d'actuació de les polítiques públiques: ocupació i formació, cohesió social, innovació i coneixement, dinamisme empresarial, internacionalització i economia verda.

En el marc de l'ECAT 2020 i del nou enfocament de la política de cohesió de la UE per al període 2014-2020, que aposta per la recerca i innovació com a motor per a la competitivitat empresarial i el creixement sostenible de l'economia europea, el Govern de Catalunya, va aprovar, el febrer de 2014, l'estratègia de recerca i innovació per a l'especialització intel·ligent de Catalunya (RIS3CAT).

La RIS3CAT defineix quatre objectius:

  1. Reforçar la competitivitat del teixit empresarial mitjançant la millora de l'eficiència dels processos productius, la internacionalització i la reorientació dels sectors consolidats cap a activitats de més valor afegit.

  2. Potenciar noves activitats econòmiques emergents a partir de la recerca, la creativitat i la innovació, per crear i explotar noves vetes de mercat.

  3. Consolidar Catalunya com a pol europeu de coneixement i connectar les capacitats tecnològiques i creatives amb els sectors existents i emergents del territori.

  4. Millorar globalment el sistema català d'innovació, reforçar la competitivitat de les empreses, particularment de les pimes, i orientar les polítiques públiques cap al foment de la innovació, la internacionalització i l'emprenedoria.

El Programa operatiu d'inversió en creixement i ocupació FEDER de Catalunya 2014-2020 (d'ara endavant PO FEDER de Catalunya 2014-2020), aprovat per la Decisió de la Comissió Europea C(2015)894, de 12 de febrer de 2015, prioritza les inversions en els àmbits de la innovació i el coneixement, el dinamisme empresarial i l'economia verda, i contribueix a quatre prioritats transversals, que també són clau per assolir els objectius 2020: equilibri territorial, internacionalització, ocupació i especialització intel·ligent.

En aquest context, a partir dels treballs impulsats pel Govern en col·laboració amb les parts interessades, s'ha definit un marc per al desenvolupament d'iniciatives articulades i impulsades des de l'àmbit local que contribueixen, des del territori, a l'assoliment dels objectius de Catalunya per al 2020. Els projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT) articulen un conjunt d'operacions, amb un fort component d'innovació, per a la transformació econòmica del territori i, en definitiva, per generar activitat econòmica sostenible i llocs de treball.

Aquesta convocatòria estableix el marc per al desenvolupament de les iniciatives PECT que articulen les aportacions des del territori als objectius de Catalunya per al 2020.

En el Programa operatiu es dóna un tractament específic a l'Ajuntament de Barcelona, atès que la seva capacitat econòmica enfront d'altres entitats locals faria econòmicament inviable un repartiment territorialment equilibrat del finançament FEDER.

D'acord amb el que disposen els articles 40 i següents del Decret 184/2013, de 25 de juny, de reestructuració del Departament de Governació i Relacions Institucionals, a la Direcció General d'Administració Local li corresponen funcions d'assistència i cooperació amb el món local; a més, com a agent facilitador i organisme competent per resoldre que té atribuïdes funcions d'organisme intermedi (OI) en el procediment de selecció i verificació dins del PO FEDER de Catalunya 2014-2020, és la unitat encarregada de projectes locals i de la seva gestió, seguiment i control, d'acord amb les funcions que li atorga el Decret esmentat.

En virtut de les facultats que m'atorga l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores, que consten a l'annex I d'aquesta Ordre, per a la selecció de projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT) i la concessió de subvencions pel FEDER de Catalunya 2014-2020, en els termes establerts en el Programa operatiu.

Article 2

Obrir la convocatòria pública per presentar sol·licituds de projectes d'especialització i competitivitat territorial (PECT), susceptibles de ser cofinançats en l'àmbit del PO FEDER de Catalunya 2014-2020, d'acord amb les bases reguladores que consten a l'annex I d'aquesta Ordre.

Els ajuts que regula aquesta convocatòria són subvencions per concurrència competitiva. La taxa màxima de cofinançament de la despesa elegible és del 50%. Les operacions objecte d'aquesta convocatòria no poden haver-se iniciat abans de l'1 de gener de 2014 i hauran d'estar executades i pagades el 31 de desembre de 2020.

Es podran sol·licitar pròrrogues, de manera justificada, sempre abans del 30 de novembre de 2020, i només per a les entitats beneficiàries que hagin executat i pagat un mínim del 70% de l'operació, com a màxim per la meitat del termini inicial, que s'hauran d'aprovar mitjançant resolució de l'òrgan competent. En tot cas, el termini màxim per executar i pagar les operacions, incloses les pròrrogues, serà el 31 de desembre de 2023.

Article 3

Per a aquesta convocatòria es destina un import global màxim de subvenció de 50.000.000,00 d'euros, els quals provenen del PO FEDER de Catalunya 2014-2020.

La convocatòria destina un import de fins a 20.000.000,00 d'euros per als PECT de l'àmbit metropolità de Barcelona i un import de fins a 30.000.000,00 d'euros per als PECT de fora de l'àmbit metropolità de Barcelona.

En el cas que en un àmbit no s'esgoti el pressupost per manca de projectes elegibles, es podrà transferir el romanent a l'altre àmbit.

La concessió als projectes seleccionats del cofinançament previst en la present convocatòria queda condicionada a l'efectiva concessió del FEDER per part de la Unió Europea. La pèrdua del finançament FEDER d'aquesta convocatòria per qualsevol motiu que no sigui imputable a l'Administració de la Generalitat de Catalunya comportarà la correlativa extinció del dret a percebre el cofinançament per part de les entitats seleccionades.

Article 4

El termini de presentació de sol·licituds s'inicia el 5 de maig de 2016 i finalitza el 5 de setembre de 2016.

Les sol·licituds s'han de presentar per mitjans telemàtics a través de l'extranet de les administracions públiques catalanes, plataforma SIFECAT1420 ( http://www.eacat.cat ), sens perjudici del que estableixen l'article 25 de la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic de les administracions públiques catalanes, i l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

Les persones amb capacitat de representació i signatura de l'entitat representant que presenta la sol·licitud s'han d'autenticar a través dels sistemes de signatura electrònica admesos per la seu electrònica abans esmentada, per a tràmits de nivell mitjà, d'acord amb l'Esquema Nacional de Seguretat (Reial decret 3/2010, de 8 de gener, pel qual es regula l'Esquema Nacional de Seguretat en l'àmbit de l'administració electrònica). Aquesta autenticació s'aplicarà per a la resta de tramitacions associades al procediment de concessió i justificació de les subvencions.

La sol·licitud de la subvenció s'ha d'acompanyar de la documentació detallada a la base 10.

Article 5

La persona titular del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge és l'òrgan competent per resoldre aquesta convocatòria.

Article 6

Es delega en la directora general d'Administració Local la resolució de modificacions, renúncies, revocacions, descertificacions, reintegraments i de qualsevol altre acte que es derivi de la gestió de les subvencions, durant el període d'execució i finalització dels PECT beneficiaris del cofinançament FEDER.

Article 7

El termini màxim per a la resolució i notificació de les subvencions és de sis mesos a comptar de la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds.

La Direcció General d'Administració Local notificarà la resolució de la convocatòria a l'entitat representant mitjançant l'extranet de les administracions públiques catalanes, plataforma SIFECAT1420 ( http://www.eacat.cat ), sens perjudici que es puguin utilitzar altres mitjans de publicació o notificació.

Contra la resolució, que exhaureix la via administrativa, les entitats locals interessades, poden interposar un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el termini de dos mesos a comptar a partir de l'endemà de la data de publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya , segons el que preveu l'article 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Amb caràcter previ, les entitats locals interessades poden formular un requeriment davant la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge en el termini de dos mesos a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR