ORDRE INT/184/2015, de 16 de juny, per la qual es formalitza la relació dels grups i parcs de bombers existents i la determinació de les comarques i municipis compresos en cada una de les regions d'emergències de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments del Departament d'Interior.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior
Rango de LeyOrdre

El Decret 243/2007, de 6 de novembre, d’estructura del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació (actual Departament d’Interior), vigent pel que fa a l’estructura de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, disposa, a l’apartat 1 de l’article 75, que per a l’establiment de l’estructura organitzativa del cos de bombers de la Generalitat, que es concreta respecte de la Subdirecció General Operativa, es determinen, en ordre organitzatiu descendent, els nivells estructurals següents en funció del seu caràcter central o territorial: a) Òrgans centrals: Divisió, Àrea Central, Unitat Central i Grup; b) Òrgans territorials: Regió, Àrea Regional, Unitat Regional i Parc.

La Llei 5/1994, de 4 de maig, de regulació dels serveis de prevenció i extinció d’incendis i de salvaments de Catalunya, defineix els conceptes de parc i de brigada (actualment, regió d’emergències ) als apartats 1 i 3 de l’article 25, respectivament. Concretament, estableix que el parc és el conjunt de mitjans personals i materials, amb organització pròpia, situat en un municipi i amb un àmbit territorial d’intervenció funcional concret; i la brigada (regió d’emergències) és una unitat territorial d’àmbit superior que agrupa diverses zones i vetlla per llur coordinació, operativa i funcional.

D’altra banda, l’apartat 5 de l’article 75 del Decret 243/2007, de 6 de novembre, estableix que el Grup és l’òrgan que, de manera ordinària, s’adscriu a una Unitat, les responsabilitats del qual són, amb caràcter general, les relatives a la supervisió i execució directa de les tasques dels bombers. Concretament, l’apartat 2 de l’article 80 estableix que la Divisió de Grups Operatius Especials s’estructura en l’Àrea del Grup d’Actuació Forestal, la Unitat del Grup d’Actuacions Especials i la Unitat del Grup d’Emergències Mèdiques.

L’apartat 7 de l’article 75 del Decret 243/2007, de 6 de novembre, disposa que la creació, modificació o supressió dels grups i parcs es farà per ordre del conseller competent en matèria de prevenció, extinció d’incendis i salvaments.

Així mateix, l’apartat 8 d’aquest mateix precepte disposa que el territori de Catalunya s’articula, als efectes de la implantació del cos de bombers de la Generalitat, en les regions d’emergències següents: Centre, Girona, Lleida, Tarragona, les Terres de l’Ebre, Metropolitana Nord i Metropolitana Sud. Les regions d’emergències comprenen les comarques i els municipis que s’estableixin per ordre del conseller.

L’existència dels grups i parcs de bombers, així com l’abast territorial de les regions d’emergències, és un fet consolidat dins el funcionament ordinari de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments. Tanmateix, d’acord amb les disposicions normatives esmentades i tenint en compte l’organització territorial vigent, resulta convenient deixar constància de la seva creació i determinar la relació de comarques i municipis compresos en cada una de les regions d’emergències.

Per tot això, fent ús de les facultats establertes als articles 39.3 i 40.2 de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern,

Ordeno:

Article 1

Grups

Els grups de la Divisió de Grups Operatius Especials són els següents:

  1. Grup d’Actuació Forestal (GRAF).

  2. Grup d’Actuacions Especials (GRAE).

  3. Grup d’Emergències Mèdiques (GEM).

Article 2

Parcs de bombers

Els parcs de bombers, tant de funcionaris com de voluntaris, són els que s’especifiquen a l’annex 1 d’aquesta Ordre.

Article 3

Determinació de les comarques i municipis compresos en cada una de les regions d’emergències

La determinació de les comarques i els municipis compresos en cada una de les regions d’emergències és la que s’especifica a l’annex 2 d’aquesta Ordre.

Disposició addicional

En aquesta Ordre s’entén que en les referències fetes a col·lectius que poden ser constituïts tant per homes com per dones, el masculí té valor genèric.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 16 de juny de 2015

Ramon Espadaler Parcerisas

Conseller d’Interior

Annex 1

Relació de parcs de bombers funcionaris i de parcs de bombers voluntaris de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya

Regió d’Emergències Centre

Parcs de bombers funcionaris: Berga, Calaf, Cardona, Guardiola de Berguedà, Manresa, Moià, Prats de Lluçanès, Solsona, Torelló, Vic.

Parcs de bombers voluntaris: Alp, Bellver de Cerdanya, Castellfollit del Boix, Gironella, Llívia, Pinós, Puigcerdà, Puig-reig, Sallent, Sant Llorenç de Morunys.

Regió d’Emergències de Girona

Parcs de bombers funcionaris: Amer, Banyoles, Calonge, Cassà de la Selva, Figueres, Girona, Hostalric/Sant Feliu, la Jonquera, Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Olot, Palafrugell, la Pera, Ripoll, Roses, Santa Coloma de Farners, Torroella de Montgrí, Vall d’Aro.

Parcs de bombers voluntaris: Arbúcies, Cadaqués, Camprodon, l’Escala, Portbou, Ribes de Freser, Sant Climent Sescebes, Sant Hilari Sacalm, Tossa de Mar.

Regió d’Emergències de Lleida

Parcs de bombers funcionaris: Balaguer, Cervera, Lleida, Mollerussa, la Seu d’Urgell, Sort, Tàrrega, Tremp.

Parcs de bombers voluntaris: Àger, Agramunt, Almacelles, Almenar, Artesa de Segre, les Borges Blanques, Coll de Nargó, Espot, Esterri d’Àneu, la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR