ORDRE INT/202/2017, de 28 de juliol, sobre les actuacions que han de desenvolupar les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Interior
Rango de LeyOrdre

La Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya, possibilita la participació ciutadana de forma regular en tasques de protecció civil per mitjà de les associacions del voluntariat de protecció civil, definides en l'article 55 com les constituïdes d'acord amb la legislació general d'associacions que tenen com a finalitat social la col·laboració desinteressada en tasques de protecció civil dins una localitat o comarca determinada.

Així mateix, i de conformitat amb el que estableix el Decret 27/2001, de 23 de gener, pel qual s'aprova el Reglament de les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya, la finalitat d'aquestes associacions és la col·laboració regular del voluntariat de protecció civil com a recurs del municipi en el desenvolupament de les seves funcions corresponents en matèria de protecció civil. En aquest sentit, les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya han de desenvolupar les seves funcions en el marc de la protecció civil local i, en especial, en el marc dels plans de protecció civil d'aquest àmbit.

A més, cal tenir present que, de conformitat amb la normativa esmentada, l'àmbit d'actuació de les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya és el terme municipal corresponent i poden col·laborar amb altres municipis a petició d'una altra autoritat de protecció civil (alcalde o conseller d'Interior). La seva mobilització correspon a l'alcalde del municipi de l'associació o a la persona en qui delegui i, en cas d'emergència, la coordinació de les actuacions que ha de desenvolupar el voluntariat de protecció civil l'han de dur a terme les persones o centres previstos en els plans de protecció civil o, si no n'hi ha, aquells a qui correspongui segons la disposició legal aplicable. En aquest cas, cal mantenir informat el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT).

D'altra banda, a més d'estar vinculades funcionalment a l'autoritat municipal de protecció civil i reconegudes en els plans corresponents, per tenir dret a dur el nom de “voluntaris i voluntàries de protecció civil” del municipi corresponent i a la resta de drets previstos, les associacions s'han d'inscriure en el registre especial de les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya de l'òrgan competent en matèria de protecció civil, entre d'altres requisits que ha de complir el voluntariat de protecció civil.

Així mateix, el Decret 27/2001, de 23 de gener, a l'article 11.1, enumera en termes generals les funcions de protecció civil que poden dur a terme les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya, però només s'indiquen de forma succinta, sense que es desenvolupi en profunditat en què consisteixen aquestes funcions.

Per aquest motiu, i atesa la necessitat d'establir un marc homogeni d'actuació, és necessari concretar les actuacions que han de desenvolupar les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya, en el marc del que estableix l'article 11.2 del Decret 27/2001, de 23 de gener, relatiu a l'exercici de les funcions d'aquestes associacions d'acord amb les línies d'actuació establertes pel Departament d'Interior.

Per tot això, d'acord amb l'informe de la Comissió de Protecció Civil de Catalunya i fent ús de les facultats que m'atorguen l'article 39.3 de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, i la disposició final de la Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya,

Ordeno:

Capítol I

Disposicions generals

Article 1

Objecte

L'objecte d'aquesta Ordre és concretar les actuacions que poden dur a terme les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya i les condicions de com s'han de dur a terme, en el marc del que estableix l'article 11.2 del Decret 27/2001, de 23 de gener, pel qual s'aprova el Reglament de les associacions del voluntariat de protecció civil de Catalunya.

Article 2

Marc funcional

2.1 Les actuacions de les associacions del voluntariat de protecció civil s'han de realitzar sempre per indicació i amb el vistiplau de l'autoritat local de protecció civil on està registrada l'associació, o de la Generalitat de Catalunya o de les persones que tinguin delegada aquesta funció, d'acord amb el que estableix el capítol III.

2.2 Les actuacions de les associacions del voluntariat de protecció civil s'han d'orientar a la prevenció dels riscos del municipi on estan registrades, l'atenció a les demandes de serveis de suport que determini l'autoritat local de protecció civil, i la col·laboració en situacions de risc o d'emergència per a la població, els béns i el medi, d'acord amb les indicacions d'aquestes autoritats o les de la Generalitat de Catalunya, i del responsable operatiu del servei.

2.3 Per a l'assignació de tasques es tindran en consideració els recursos disponibles de l'associació i la capacitat tècnica dels voluntaris de protecció civil.

2.4 Les actuacions de les associacions del voluntariat de protecció civil tenen el caràcter de col·laboració i, per tant, no són substitutives de les funcions dels serveis públics, d'acord amb el que estableix la Llei 4/1997, de 20 de maig, de protecció civil de Catalunya.

Capítol II

Actuacions de les associacions del voluntariat de protecció civil

Article 3

Actuacions de planificació i sensibilització

3.1 Conformen aquestes actuacions la planificació, formació, informació i sensibilització a la població en matèria de protecció civil, i es concreten en les següents:

  1. Suport a l'elaboració i el manteniment dels plans de protecció civil municipal.

  2. Suport a la implantació dels plans de protecció civil...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR