ORDRE JUS/122/2016, de 20 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions a entitats sense ànim de lucre per a la realització de projectes orientats a la reinserció i rehabilitació de persones internades en centres penitenciaris i alliberades condicionals, i s'obre la convocatòria pública per a la concessió de les subvencions corresponents a l'any 2016.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyOrdre

El Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya té entre les seves funcions el desenvolupament de polítiques de reinserció social envers les persones internes en els centres penitenciaris i alliberats condicionals, les quals té assignada la Direcció General de Serveis Penitenciaris, amb la finalitat de donar suport a programes específics d'intervenció en matèria de compliment de resolucions judicials dictades per la jurisdicció penal, mitjançant l'atorgament de subvencions a les fundacions, associacions, institucions, organitzacions no governamentals i entitats d'iniciativa social, totes elles sense ànim de lucre, que col·laboren en aquests àmbits.

La Llei orgànica 1/1979, de 26 de setembre, general penitenciària estableix a l'article 1 que les institucions penitenciàries tenen com a fi primordial la reeducació i la reinserció social dels sentenciats a penes i mesures penals privatives de llibertat, així com la retenció i custòdia de detinguts, presos i penats. Igualment tenen al seu càrrec una tasca assistencial i d'ajuda per a interns i alliberats.

El Reial decret 190/1996, de 9 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament penitenciari disposa a l'article 2 que l'activitat penitenciària té com a finalitat primordial la reeducació i reinserció social dels sentenciats a penes i mesures de seguretat privatives de llibertat, i també la retenció i custòdia dels detinguts, presos i penats, i l'assistència social dels interns, alliberats i dels seus parents.

El mateix Reial decret estableix a l'article 110 que per a la consecució de la finalitat re-socialitzadora de la pena privativa de llibertat, l'Administració penitenciària:

  1. Ha de dissenyar programes formatius orientats a desenvolupar les aptituds dels interns, enriquir els seus coneixements, millorar les seves capacitats tècniques o professionals i compensar les seves mancances.

  2. Ha d'utilitzar els programes i les tècniques de caràcter psicosocial que estiguin orientats a millorar les capacitats dels interns i a tractar els problemes específics que puguin haver influït en el seu comportament delictiu anterior.

  3. Ha de potenciar i facilitar els contactes de l'intern amb l'exterior comptant, sempre que sigui possible, amb els recursos de la comunitat com a instruments fonamentals en les tasques de reinserció.

    La Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials, preveu que l'Administració de la Generalitat pot atorgar subvencions i altres ajuts a les entitats d'iniciativa social per coadjuvar al compliment de les seves activitats de serveis socials.

    Atesa la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el seu Reglament de desplegament aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol;

    Consegüentment, valorada la conveniència de promoure i donar suport a les actuacions de les entitats que despleguen la seva activitat en l'àmbit referit, d'acord amb l'article 92 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2000, de 24 de desembre, a proposta de la Direcció General de Serveis Penitenciaris, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

    Ordeno:

    -1 Aprovació de les bases

    Aprovar les bases que han de regir la concessió de subvencions a entitats sense ànim de lucre per a la realització de projectes orientats a la reinserció i la rehabilitació de persones internades en centres penitenciaris i alliberades condicionals, que figuren a l'annex d'aquesta Ordre.

    -2 Obertura de la convocatòria

    Obrir la convocatòria pública per a la concessió d'aquestes subvencions per a l'exercici 2016.

    -3 Dotació pressupostària

    La dotació màxima de les subvencions previstes per aquesta Ordre és d'1.800.000,00 euros, amb càrrec a la partida D/482000100/2130/0000 del centre gestor JU 03 (Direcció General de Serveis Penitenciaris) del pressupost del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.

    -4 Termini de presentació de les sol·licituds

    El termini de presentació del formulari de sol·licitud i de la documentació necessària és de 30 dies naturals a comptar de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC.

    -5 Òrgans competents per a la tramitació i la resolució

    L'òrgan instructor del procediment és la Direcció General de Serveis Penitenciaris.

    L'òrgan resolutori és el secretari general del Departament de Justícia, per delegació del conseller de Justícia, conferida per la Resolució JUS/820/2016, de 31 de març, de delegació de competències del conseller de Justícia en diferents òrgans del Departament (DOGC núm. 7093, de 6.4.2016).

    Exhaurit el termini de presentació de sol·licituds establert a l'apartat anterior, es constituirà una Comissió de Valoració integrada per el/la subdirector/a general de Recursos Humans i Econòmics, el/la subdirector/a general de Programes de Rehabilitació i Sanitat, el/la cap de Servei de Coordinació i Control Econòmic, el/la cap de Servei de Rehabilitació i el/la cap de Servei de Medi Obert i Serveis Socials i altre personal tècnic que es consideri oportú, la qual serà coordinada per la Subdirecció General de Recursos Humans i Econòmics.

    La Comissió de Valoració examinarà les sol·licituds presentades i, d'acord amb els criteris de valoració que preveuen les bases, elaborarà un informe de valoració de cada sol·licitud, i el trametrà a l'òrgan instructor.

    En vista de l'informe de valoració, l'òrgan instructor emetrà la corresponent proposta de resolució provisional de concessió de subvenció, i l'elevarà al secretari general del Departament de Justícia, per a la seva signatura.

    Passat el termini de 10 dies hàbils des de la notificació de la Resolució provisional de concessió, per presentar alguna al·legació, renúncia o reformulació del projecte, l'òrgan instructor elaborarà la corresponent proposta de resolució definitiva de concessió de subvencions i l'elevarà al secretari general del Departament de Justícia, per a la signatura de la resolució definitiva corresponent.

    -6 Resolució, notificació i publicitat

    Les resolucions provisionals de concessió es notificaran a les persones interessades, de manera individual i electrònica, i també, mitjançant la seva publicació al tauler electrònic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya ( https://seu.gencat.cat/ca/informacio-publica.html ).

    Les resolucions definitives de concessió i la seva notificació electrònica s'han d'efectuar en el termini màxim de sis mesos, a comptar de l'endemà de la data de publicació de la convocatòria. Aquestes resolucions s'han de notificar, de manera individual, a les persones interessades i també mitjançant la seva publicació al tauler electrònic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya ( https://seu.gencat.cat/ca/informacio-publica.html ).

    D'acord amb el que estableix l'article 54.2. e ) de la Llei 26/2010, del 3 d'agost, transcorregut aquest termini de sis mesos sense que s'hagi dictat i notificat resolució expressa, s'entendran desestimades les sol·licituds per silenci administratiu.

    Els imports rebuts per les persones físiques beneficiàries en concepte de subvenció constitueixen obtenció de renda pel contribuent als efectes de l'impost sobre la renda de les persones físiques.

    Es donarà publicitat a les subvencions concedides mitjançant l'exposició d'una relació al tauler electrònic anteriorment esmentat i, si les subvencions són del mateix import o d'un import superior a 3.000,00 euros, també es publicaran al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya , amb expressió de la convocatòria, el programa, el crèdit pressupostari al qual s'imputen, el/la beneficiari/ària, la quantitat concedida i la finalitat o finalitats de la subvenció.

    També es publicarà al web del Departament de Justícia ( http://justicia.gencat.cat/subvencions-serveispenitenciaris ).

    Contra la resolució definitiva de concessió o denegació de les subvencions, que exhaureix la via administrativa, les persones o entitats interessades poden interposar recurs potestatiu de reposició davant el conseller del Departament de Justícia, en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la seva publicació al DOGC, en els termes que estableixen els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, o bé, directament, recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el termini de dos mesos a comptar, igualment, de l'endemà de la seva publicació al DOGC, de conformitat amb els articles 14, 25 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa; o qualsevol altre recurs que es consideri procedent.

    Aquesta convocatòria resta sotmesa a la condició suspensiva de l'existència de crèdit adequat i suficient en el pressupost del Departament de Justícia en el moment de la resolució de la concessió.

    Disposició final

    Aquesta Ordre entra en vigor el dia de la seva publicació al DOGC.

    Informació sobre els recursos a interposar

    Contra aquesta Ordre i les bases del seu annex, que exhaureixen la via administrativa, les persones interessades poden interposar recurs potestatiu de reposició davant el conseller del Departament de Justícia, en el termini d'un mes a comptar de l'endemà de la seva publicació al DOGC, en els termes que estableixen els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, o bé, directament, recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el termini de dos mesos a comptar, igualment, de l'endemà de la seva publicació al DOGC, de conformitat amb els articles 14, 25 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, o qualsevol altre recurs que es consideri procedent.

    Barcelona, 20 de maig de 2016

    Carles Mundó i Blanch

    Conseller de Justícia

    Annex

    Bases reguladores

    ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR