ORDRE JUS/183/2018, de 31 d'octubre, per la qual es crea la Seu judicial electrònica de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyOrdre

L'article 104. c de l'Estatut d'autonomia de Catalunya reconeix a la Generalitat la competència sobre els mitjans materials de l'Administració de justícia, la qual inclou, en tot cas, la configuració, la implantació i el manteniment de sistemes informàtics i de comunicació de l'Administració de justícia, sens perjudici de les competències de coordinació i d'homologació que corresponen a l'Estat per garantir la compatibilitat del sistema.

En l'exercici d'aquesta competència, el Departament de Justícia està immers en un procés de transformació dels sistemes informàtics de l'Administració de justícia, amb l'objectiu que l'expedient judicial electrònic sigui una realitat a totes les jurisdiccions i partits judicials de Catalunya.

Dins d'aquest procés de transformació tecnològica, ja està operatiu el portal dels professionals que permet als operadors jurídics fer tràmits amb l'Administració de justícia mitjançant comunicacions segures.

La Llei 18/2011, de 5 de juliol, reguladora de l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació a l'Administració de justícia, ha suposat el reconeixement definitiu de l'ús generalitzat de les tecnologies de la informació i la comunicació en l'àmbit de l'Administració de justícia i en les seves relacions amb els ciutadans i els professionals que actuïn en el seu àmbit, així com amb la resta d'administracions i organismes públics.

Dins del títol III de la Llei esmentada, es regula la Seu judicial electrònica que, d'acord amb el que estableix l'article 9, es defineix com aquella adreça electrònica disponible per als ciutadans a través de xarxes de telecomunicacions, la titularitat, la gestió i l'administració de la qual correspon a cadascuna de les administracions competents en matèria de justícia. El mateix article 9 reconeix que les administracions competents en matèria de justícia han de determinar les condicions i els instruments de creació de les seus judicials electròniques i que, en tot cas, s'han de crear mitjançant una disposició publicada al Boletín Oficial del Estado o al butlletí oficial de la comunitat autònoma corresponent.

Ara, doncs, escau regular jurídicament els portals d'accés i registres electrònics de l'àmbit de l'Administració de justícia a Catalunya.

Aquesta regulació ja existeix en l'àmbit de l'Administració de la Generalitat, en virtut del Decret 232/2013, de 15 d'octubre, pel qual es crea la Seu electrònica corporativa de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta Ordre compleix els principis de bona regulació formulats a l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i a l'article 62 de la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. Aquesta norma resulta del tot necessària per poder complir amb la Llei 18/2011, de 5 de juliol, reguladora de l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació a l'àmbit de l'Administració de justícia, i constitueix el mitjà més adient per aconseguir els màxims nivells d'eficàcia i eficiència en l'Administració de justícia i en les seves relacions amb els ciutadans, els professionals i altres òrgans de suport.

Atès que s'ha emès l'informe preceptiu del Comitè tècnic estatal de l'Administració judicial electrònica que estableix l'article 8 del Reial decret 396/2013, de 7 de juny;

Atès que s'ha emès l'informe preceptiu de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades que estableixen els articles 5 .m i 8.2 .f de la Llei 32/2010, de l'1 d'octubre;

Atès que s'ha emès l'informe preceptiu del Consell General del Poder Judicial...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR