ORDRE JUS/322/2014, de 30 d'octubre, de modificació de l'annex del Decret 169/2010, de 16 de novembre, sobre estructura i organització de l'oficina judicial a Catalunya, i de creació dels serveis comuns processals als partits judicials del Prat de Llobregat i del Vendrell.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyOrdre

L’article 105 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat, d’acord amb la Llei orgànica del poder judicial, determinar la creació, el disseny, l’organització, la dotació i la gestió de les oficines judicials i dels òrgans i els serveis de suport als òrgans jurisdiccionals.

La Llei orgànica 6/1985, d’1 de juliol, del poder judicial, en la redacció introduïda per la Llei orgànica 19/2003, de 23 de desembre, defineix l’oficina judicial com l’organització de caràcter instrumental que serveix de suport a l’activitat jurisdiccional de jutges i tribunals i distingeix dos tipus d’unitats dins l’oficina judicial: les unitats processals de suport directe i els serveis comuns processals.

Pel que fa a les unitats processals de suport directe, l’article 437.5 de la Llei orgànica del poder judicial estableix que correspon al Ministeri de Justícia determinar-ne les dotacions bàsiques.

En virtut de l’Ordre JUS/76/2014, de 28 de gener, per la qual es modifica l’Ordre JUS/3244/2005, de 18 d’octubre, el Ministeri de Justícia ha determinat aquestes dotacions, tot establint que el seu incompliment determinarà la denegació de l’aprovació definitiva de les relacions de llocs de treball.

Quant als serveis comuns processals, l’article 438.3 de la Llei orgànica del poder judicial reconeix que el Ministeri de Justícia i les comunitats autònomes, en els seus territoris respectius, són competents per dissenyar-los, crear-los i organitzar-los.

En l’exercici d’aquestes competències, el Govern de la Generalitat ha aprovat el Decret 169/2010, de 16 de novembre, sobre estructura i organització de l’oficina judicial a Catalunya, el qual defineix els diferents tipus de serveis comuns processals i les seves funcions. L’annex d’aquest Decret concreta els serveis comuns processals que hi ha d’haver als diferents partits judicials i la seva estructura, en funció de la tipologia i dimensió del partit judicial.

D’acord amb el que estableix l’article 7.1 del Decret 169/2010, de 16 de novembre, mitjançant una Ordre del conseller o consellera competent en matèria de justícia es pot modificar l’annex d’aquest Decret, per adaptar-lo a les necessitats organitzatives i funcionals que es presentin en els diferents partits judicials.

Així, l’apartat 3.1 de l’annex preveu que en els partits judicials amb cinc o més jutjats de primera instància i instrucció i, si s’escau, amb jutjats de violència sobre la dona, com és el cas dels partits judicials del Prat de Llobregat (amb cinc jutjats de primera instància i instrucció) i del Vendrell (amb vuit jutjats de primera instància i instrucció i un jutjat de violència sobre la dona) hi ha d’haver un servei comú processal general i un servei comú processal d’execució. Pel que fa l’estructura d’aquests serveis, l’apartat 3.2 estableix que el Servei Comú Processal General s’estructura en la secció d’actes de comunicació i auxili judicial. I pel que fa al Servei Comú Processal d’Execució, l’annex del Decret distingeix entre els partits judicials amb cinc i sis jutjats de primera instància i instrucció, els quals han de comptar amb una secció d’execució (apartat 3.3.1 de l’annex) i els partits judicials amb set o més jutjats de primera instància i instrucció, que han de comptar amb una secció civil i una secció d’instrucció (apartat 3.3.2). La modificació de l’annex que es proposa té per objecte, en nom d’una simplificació orgànica i administrativa més gran, suprimir totes aquelles seccions que no responguin a una necessitat d’especialització de funcions.

Per aquest motiu, se suprimeixen la secció d’actes de comunicació i auxili judicial del Servei Comú Processal general (apartat 3.2), la secció d’execució del Servei Comú Processal d’Execució (apartat 3.3.1) i la secció d’instrucció del Servei Comú Processal d’Execució (apartat 3.3.2 b). Únicament es manté la secció civil ja que l’activitat en aquest àmbit suposa unes càrregues de treball que justifiquen la creació d’una secció especialitzada.

D’acord amb la disposició addicional primera del Decret 169/2010, de 16 de novembre, la creació i posada en funcionament dels serveis comuns processals que es preveuen a l’annex d’aquest Decret i, si escau, de les seccions al...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR