ORDRE JUS/332/2016, de 30 de novembre, per la qual es fixen els preus públics de les perícies efectuades a sol·licitud de particulars per l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, en les reclamacions extrajudicials per fets relatius a la circulació de vehicles de motor.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyOrdre

L'article 105 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya disposa que correspon a la Generalitat, d'acord amb la Llei orgànica del poder judicial, determinar la creació, el disseny, l'organització, la dotació i la gestió de les oficines judicials i dels òrgans i els serveis de suport als òrgans jurisdiccionals, incloent-hi la regulació de les institucions, els instituts i els serveis de medicina forense i de toxicologia.

Al seu torn, l'article 202.3 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya preveu, entre els recursos que constitueixen les finances de la Generalitat, els ingressos per la percepció dels seus preus públics.

L'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya és un òrgan tècnic al servei de l'Administració de justícia, adscrit al Departament de Justícia i dependent de la Secretaria de Relacions amb l'Administració de Justícia, que té com a funcions, entre d'altres, auxiliar els jutjats, tribunals, fiscalies i oficines del Registre Civil mitjançant la pràctica de proves pericials mèdiques, tant en patologia forense com clíniques i de laboratori, previstes a la normativa vigent de medicina forense, que tinguin relació amb la medicina forense.

La Llei orgànica 7/2015, de 21 de juliol, per la qual es modifica la Llei orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del poder judicial, estableix com a novetat que els metges forenses que presten els seus serveis en els instituts de medicina legal i ciències forenses, a més de dur a terme la seva missió principal d'auxiliar l'Administració de justícia en l'àmbit de la seva disciplina científica i tècnica, puguin emetre informes i dictàmens a sol·licitud dels particulars en els casos que es determinin reglamentàriament. Amb això es va pretendre que aquests professionals poguessin intervenir, també, en la resolució extrajudicial de conflictes, mitjançant fórmules que propiciessin solucions ràpides, segures i efectives, especialment quan una de les parts hagués estat víctima d'un succés danyós del qual sorgís el seu dret a ser indemnitzada.

Aquesta possibilitat la recull la Llei 35/2015, de 22 de setembre, de reforma del sistema per a la valoració dels danys i perjudicis causats a les persones en accidents de circulació, on es dóna regulació a una nova via extrajudicial de resolució de conflictes entre els perjudicats i les entitats asseguradores que ja preveia l'article 7 del Text refós de la Llei sobre responsabilitat civil i assegurança en la circulació de vehicles de motor, aprovat pel Reial decret legislatiu 8/2004, de 29 d'octubre.

El Reial decret 1148/2015, de 18 de desembre, d'aplicació a tot l'àmbit nacional, regula la realització de perícies a sol·licitud de particulars pels instituts de medicina legal i ciències forenses, en les reclamacions extrajudicials per fets relatius a la circulació de vehicles de motor, sens perjudici de les competències pròpies de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR