ORDRE JUS/37/2015, de 2 de març, per la qual es crea el Cens d'associacions i fundacions vinculades a partits polítics, vinculat als registres d'associacions i fundacions de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyOrdre

En el marc de les cimeres per a la regeneració democràtica, el Govern de la Generalitat i les principals institucions de Catalunya compromeses en aquesta comesa van acordar establir una mesura de reforçament de la transparència en la gestió dels partits polítics de Catalunya, que es plasmaren en el document de la Presidència de la Generalitat de data 22 de febrer de 2013.

L’acord perseguia establir un mecanisme de transparència per fer efectiva la publicitat de les entitats privades que mantenen una vinculació amb els partits polítics, fixar el perímetre de les associacions i les fundacions que delimita aquestes entitats, i fer accessible informació d’interès general a la ciutadania i les institucions que hi tenen competències.

Promoure la transparència i fer accessible als ciutadans la informació d’interès general veraç, objectiva i neutral respecte de les esmentades entitats, constitueix una eina de foment de la participació social en l’àmbit polític, així com una expressió de respecte dels drets estatutàriament reconeguts.

En aquest sentit, la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, disposa que és obligació dels poders públics concernits garantir el dret dels ciutadans a una bona administració i a uns serveis públics de qualitat. Segons l’esmentada Llei, les administracions públiques de Catalunya s’han de fer garants de l’efectivitat dels drets indicats a través de l’exercici de llurs funcions, d’acord amb els principis de transparència, accessibilitat, participació ciutadana i accés als arxius i els registres.

Amb els objectius esmentats, i atenent a les funcions que en matèria d’associacions i fundacions corresponen a la Direcció General de Dret i d’Entitats Jurídiques del Departament de Justícia, la present Ordre té per finalitat crear un Cens de les associacions i les fundacions vinculades als partits polítics que estiguin inscrites en els registres d’entitats que gestiona l’esmentada unitat orgànica, per tal de fer accessible a la ciutadania en general un conjunt d’informació relativa a les entitats que reuneixin els criteris de vinculació amb un partit polític.

En aquest marc, l’Ordre regula el procediment d’incorporació al Cens de les entitats, els efectes d’aquesta incorporació i les comunicacions de vinculació. Igualment, atenent a la finalitat perseguida per la norma, l’Ordre preveu que l’accés al Cens sigui gratuït i es dugui a terme per via telemàtica.

Per determinar els criteris de vinculació d’una entitat amb un partit polític, la norma pren com a referència el que disposa el Pla de comptabilitat de les associacions i les fundacions de la Generalitat de Catalunya, així com els paràmetres de vinculació que l’Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes i el Tribunal de Comptes han establert en els plans de comptabilitat de petites i mitjanes entitats sense afany de lucre, i en el que s’ha adaptat a formacions polítiques, respectivament. S’exceptuen aquells criteris de vinculació de les associacions als partits que s’emparen en paràmetres econòmics, atès que aquestes entitats, d’acord amb el Codi civil de Catalunya, no tenen l’obligació de dipositar els comptes en el Registre i, per tant, no és possible verificar la concurrència d’aquests criteris de control per determinar-ne la vinculació, als efectes d’aquesta norma.

La classificació específica d’una entitat dins la categoria de vinculada a una formació política que efectua l’Ordre és, a efectes censals i en ús de les competències del Departament de Justícia en matèria de registres d’associacions i fundacions, i de supervisió i tutela d’aquestes entitats, a l’empara del que disposa el Decret 194/2013, de 9 de juliol, de reestructuració del Departament de Justícia; segons el Decret 200/2010, de 27 de desembre, de creació, denominació i determinació de l’àmbit de competència dels departaments de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, i d’acord amb el llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques.

Quant a la informació de naturalesa censal, la norma la regula partint de la base que les entitats censades són objecte d’inscripció registral obligatòria en els registres públics corresponents. Per tant, als efectes de no incrementar la càrrega de les entitats ni duplicar la informació registral amb la censal, l’Ordre preveu que l’accés a altres dades diferents de les censals es fa efectiu a través dels mecanismes d’accés i publicitat formal a què fa referència l’article 315-8 del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR