ORDRE JUS/44/2017, de 28 de març, per la qual s'aprova el Reglament del Registre de parelles estables de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyOrdre

L'article 40 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que els poders públics han de garantir la protecció jurídica, econòmica i social de les diverses modalitats de família.

L'article 129 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya disposa que la Generalitat de Catalunya té la competència exclusiva en matèria de dret civil.

Així mateix, d'acord amb l'article 150. b ) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, correspon a la Generalitat, en matèria d'organització de la seva Administració, la competència exclusiva sobre les diverses modalitats organitzatives i instrumentals per a l'actuació administrativa.

Finalment, d'acord amb l'article 156. a ) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, correspon a la Generalitat la competència executiva en matèria de protecció de dades de caràcter personal.

En ús de les esmentades competències estatutàries, el Decret llei 3/2015, de 6 d'octubre, de modificació de la Llei 25/2010, del 29 de juliol, del llibre segon del Codi civil de Catalunya, relatiu a la creació del Registre de parelles estables –validat pel Ple del Parlament, en la sessió del 19 de novembre de 2015, mitjançant la Resolució 2/XI del Parlament de Catalunya–, ha determinat la creació d'aquest Registre.

El Decret llei 3/2015, de 6 d'octubre, esmentat, incorpora una nova disposició addicional desena a la Llei 25/2010, del 29 de juliol, d'acord amb la qual es crea el Registre de parelles estables. La creació d'aquest Registre, atesa la seva finalitat, no modifica la regulació substantiva de les parelles estables recollida en el llibre segon del Codi civil de Catalunya i, per tant, i tenint en compte la naturalesa que s'atribueix al Registre, la inscripció no té caràcter constitutiu, la qual cosa permet que l'existència de les parelles estables es pugui acreditar per altres mitjans de prova.

El mateix Decret llei incorpora també una disposició final sisena segons la qual l'organització, el funcionament i la publicitat del Registre de parelles estables s'ha d'establir per reglament, i finalment habilita la persona titular del departament competent en matèria de dret civil per tal que dugui a terme el desplegament reglamentari, mitjançant l'ordre corresponent.

La Llei general de la Seguretat Social, d'acord amb el text refós aprovat pel Reial decret legislatiu 8/2015, del 30 d'octubre, estén els efectes del cobrament de la pensió de viduïtat al membre supervivent de la parella estable amb determinades condicions. Així, l'article 221.2 d'aquest text legal estableix que, per accedir a l'esmentada pensió, la parella estable ha d'acreditar una convivència estable amb una duració ininterrompuda no inferior a cinc anys i amb caràcter immediat al decés del causant, i que els mitjans de prova per acreditar-ho són, o bé la inscripció en el Registre de parelles de fet, almenys dos anys abans de la defunció, o bé el document públic de constitució de la parella estable, formalitzat amb una antelació mínima de dos anys respecte a la data de la mort del causant.

El Registre de parelles estables de Catalunya s'acomoda a la regulació substantiva del Codi civil de Catalunya i s'orienta igualment cap a la satisfacció dels requisits establerts per la legislació de la Seguretat Social pel que fa a la pensió de viduïtat.

Es tracta d'un registre de caràcter administratiu creat amb la voluntat que esdevingui un mitjà útil i suficient per acreditar l'existència de la parella estable.

D'acord amb la disposició addicional desena abans esmentada, el Registre de parelles estables de Catalunya s'adscriu al departament competent en matèria de dret civil, mitjançant el centre directiu que en té atribuïda la competència, sens perjudici de les vies de col·laboració que es poden establir amb els ens locals per a la realització d'actes de certificació en la línia prevista per la Resolució 786/X, de 25 de setembre de 2014, del Parlament de Catalunya.

S'ha emès l'informe preceptiu de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades que estableix l'article 5. m ) de la Llei 32/2010, de l'1 d'octubre.

Per tot això, de conformitat amb les facultats atorgades per l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, els articles 39.3 i 40 de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern i la disposició final primera del Decret llei 3/2015, de 6 d'octubre, i d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora,

Ordeno:

Article 1

Aprovació del Reglament del Registre de parelles estables de Catalunya

S'aprova el Reglament del Registre de parelles estables de Catalunya, que s'insereix a continuació.

Article 2

Fitxer de dades de caràcter personal

2.1 Es crea el fitxer de dades de caràcter personal denominat Registre de parelles estables de Catalunya, amb el contingut que consta a l'annex 1 del Reglament, en el qual es detalla la denominació, la finalitat i els usos previstos, les persones o els col·lectius afectats o obligats a subministrar les dades, el procediment de recollida i la procedència de les dades, l'estructura bàsica i la descripció del tipus de dades de caràcter personal que conté, el sistema de tractament, les cessions de dades previstes, les transferències internacionals previstes, l'òrgan administratiu responsable del fitxer, l'òrgan davant el qual es poden fer efectius, si escau, els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició i el nivell de les mesures de seguretat aplicables.

2.2 El fitxer se subjecta a les previsions de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, la Llei 32/2010, de l'1 d'octubre, de l'Autoritat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR