ORDRE JUS/5/2016, de 15 de gener, de modificació de l'annex del Decret 169/2010, de 16 de novembre, sobre estructura i organització de l'oficina judicial a Catalunya, i de creació d'un servei comú processal general i d'execució al partit judicial de Balaguer.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyOrdre

L'article 105 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix que correspon a la Generalitat, d'acord amb la Llei orgànica del poder judicial, determinar la creació, el disseny, l'organització, la dotació i la gestió de les oficines judicials i dels òrgans i els serveis de suport als òrgans jurisdiccionals.

La Llei orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del poder judicial, en la redacció introduïda per la Llei orgànica 19/2003, de 23 de desembre, defineix l'oficina judicial com l'organització de caràcter instrumental que serveix de suport a l'activitat jurisdiccional de jutges i tribunals, i distingeix dos tipus d'unitats dins l'oficina judicial: les unitats processals de suport directe i els serveis comuns processals.

Pel que fa a les unitats processals de suport directe, l'article 437.5 de la Llei orgànica del poder judicial estableix que correspon al Ministeri de Justícia determinar-ne les dotacions bàsiques. En virtut de l'Ordre JUS/76/2014, de 28 de gener, per la qual es modifica l'Ordre JUS/3244/2005, de 18 d'octubre, el Ministeri de Justícia ha determinat aquestes dotacions, tot establint que el seu incompliment determinarà la denegació de l'aprovació definitiva de les relacions de llocs de treball.

Quant als serveis comuns processals, l'article 438.3 de la Llei orgànica del poder judicial reconeix que el Ministeri de Justícia i les comunitats autònomes, en els seus territoris respectius, són competents per dissenyar-los, crear-los i organitzar-los.

En l'exercici d'aquestes competències, el Govern de la Generalitat ha aprovat el Decret 169/2010, de 16 de novembre, sobre estructura i organització de l'oficina judicial a Catalunya, el qual defineix els diferents tipus de serveis comuns processals i les seves funcions. L'annex d'aquest Decret concreta els serveis comuns processals que hi ha d'haver als diferents partits judicials, i la seva estructura, en funció de la tipologia i dimensió del partit judicial.

D'acord amb el que estableix l'article 7.1 del Decret 169/2010, de 16 de novembre, mitjançant una ordre del conseller o consellera competent en matèria de justícia es pot modificar l'annex d'aquest Decret, per adaptar-lo a les necessitats organitzatives i funcionals que es presentin en els diferents partits judicials.

En aquest sentit, l'experiència assolida amb les primeres implementacions de l'oficina judicial comporta la necessitat de simplificar i flexibilitzar l'estructura de l'oficina judicial prevista a l'annex del Decret. Així, en partits judicials amb una dimensió petita, com ara el partit judicial de Balaguer, amb tres jutjats de primera instància i instrucció, les funcions de suport general i d'execució se...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR