ORDRE JUS/56/2015, de 26 de març, per la qual es declara el tancament de les instal·lacions del Centre Penitenciari Obert 1 de Barcelona.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyOrdre

D’acord amb les línies bàsiques d’actuació del Govern de la Generalitat de Catalunya, contingudes en els plans de govern que s’han anat adoptant successivament com a eina de vertebració d’una gestió pública compromesa amb la ciutadania i el servei públic, es posa de manifest que les línies estratègiques en matèria d’infraestructures penitenciàries s’han d’adreçar a potenciar la rehabilitació i la reinserció socials de les persones internes.

Entre el conjunt d’actuacions previstes pel Govern en l’àmbit de l’execució penal que planifiquen les infraestructures que emmarquen a mig i llarg termini els espais de consolidació de la política penitenciària, un dels eixos fonamentals d’aquesta política és el model de rehabilitació i reinserció social, que té com a objectiu bàsic la prevenció de la comissió delictiva i l’increment i consolidació de la cohesió social.

Per tal de donar continuïtat a les finalitats de rehabilitació i reinserció social en el medi comunitari, i per assolir de manera més satisfactòria l’interès públic, una de les mesures d’actuació previstes consisteix en la definició d’un nou model funcional d’equipaments penitenciaris de medi obert, que ha de comportar el tancament de l’actual Centre Penitenciari Obert 1 de Barcelona, així com la construcció d’un futur centre penitenciari obert, a la ciutat de Barcelona.

La configuració estructural i l’estat de conservació de les instal·lacions on s’ubica el Centre Penitenciari Obert 1 de Barcelona han posat de manifest la seva obsolescència i inadequació als requeriments d’un sistema penitenciari modern, circumstàncies que dificulten l’assoliment dels objectius i les finalitats de reinserció i reeducació de les penes privatives de llibertat que imposa la Constitució.

D’altra banda, mitjançant el Protocol de col·laboració signat entre la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona el 10 d’octubre de 2014, es va posar de manifest l’interès compartit de les dues administracions públiques en la renovació dels equipaments penitenciaris de la ciutat de Barcelona, en ordre a una millora en les condicions d’internament de les persones privades de llibertat i de les seves possibilitats de rehabilitació i reinserció social, així com a l’alliberament i transmissió a l’Ajuntament de Barcelona dels terrenys i edificis ocupats per aquestes instal·lacions penitenciàries.

La planificació d’infraestructures proposada en els instruments de planificació del Govern...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR