ORDRE JUS/99/2019, de 16 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores de la concessió de subvencions a entitats sense ànim de lucre per a la realització de projectes orientats a la reinserció i rehabilitació de persones internades en centres penitenciaris i alliberades condicionals.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyOrdre

El Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya té entre les seves funcions el desenvolupament de polítiques de reinserció social envers les persones internes en els centres penitenciaris i alliberades condicionals, les quals té assignada la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, amb la finalitat de donar suport a programes específics d'intervenció en matèria de compliment de resolucions judicials dictades per la jurisdicció penal, mitjançant l'atorgament de subvencions a les fundacions, associacions, institucions, organitzacions no governamentals i entitats d'iniciativa social, totes elles sense ànim de lucre, que col·laboren en aquests àmbits.

La Llei orgànica 1/1979, de 26 de setembre, general penitenciària, estableix a l'article 1 que les institucions penitenciàries tenen com a fi primordial la reeducació i la reinserció social dels sentenciats a penes i mesures penals privatives de llibertat, així com la retenció i custòdia de detinguts, presos i penats. Igualment tenen al seu càrrec una tasca assistencial i d'ajuda per a interns i alliberats.

El Reial decret 190/1996, de 9 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament penitenciari disposa a l'article 2 que l'activitat penitenciària té com a finalitat primordial la reeducació i reinserció social dels sentenciats a penes i mesures de seguretat privatives de llibertat, i també la retenció i custòdia dels detinguts, presos i penats, i l'assistència social dels interns, alliberats i dels seus parents.

El mateix Reial decret estableix a l'article 110 que per a la consecució de la finalitat re-socialitzadora de la pena privativa de llibertat, l'Administració penitenciària:

  1. Ha de dissenyar programes formatius orientats a desenvolupar les aptituds dels interns, enriquir els seus coneixements, millorar les seves capacitats tècniques o professionals i compensar les seves mancances.

  2. Ha d'utilitzar els programes i les tècniques de caràcter psicosocial que estiguin orientats a millorar les capacitats dels interns i a tractar els problemes específics que puguin haver influït en el seu comportament delictiu anterior.

  3. Ha de potenciar i facilitar els contactes de l'intern amb l'exterior comptant, sempre que sigui possible, amb els recursos de la comunitat com a instruments fonamentals en les tasques de reinserció.

La Llei 12/2007, d'11 d'octubre, de serveis socials, preveu que l'Administració de la Generalitat pot atorgar subvencions i altres ajuts a les entitats d'iniciativa social per coadjuvar al compliment de les seves activitats de serveis socials.

Atesa la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el seu Reglament de desplegament aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol;

Consegüentment, valorada la conveniència de promoure i donar suport a les actuacions de les entitats que despleguen la seva activitat en l'àmbit referit, d'acord amb l'article 92 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, a proposta de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases que han de regular la concessió de subvencions a entitats sense ànim de lucre per a la realització de projectes orientats a la reinserció i rehabilitació de persones internades en centres penitenciaris i alliberades condicionals.

Article 2

Aquesta Ordre entra en vigor el dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Contra aquesta Ordre, que exhaureix la via administrativa, les persones interessades poden interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el termini de dos mesos a comptar de l'endemà de la seva publicació al DOGC, de conformitat amb els articles 14, 25 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa-administrativa, o qualsevol altre recurs que es consideri procedent.

Barcelona, 16 de maig de 2019

Ester Capella i Farré

Consellera de Justícia

Bases reguladores

–1 Objecte

Aquestes bases tenen per objecte regular la concessió de subvencions a entitats sense ànim de lucre per a la realització de projectes orientats a la reinserció i rehabilitació de persones internades en els centres penitenciaris de Catalunya i alliberades condicionals.

Els projectes susceptibles de subvenció es desenvoluparan en l'àmbit territorial de Catalunya, en els centres penitenciaris que es detallen a l'annex 2.

En aquest annex, també es detalla la població interna actual de cada centre.

A aquests efectes, els projectes esmentats s'agrupen en els àmbits subvencionables següents:

  1. Àmbit de la salut mental, la discapacitat i l'atenció a la gent gran. Es tracta de projectes que duen a terme entitats socials, que ajudin a complementar altres accions que es duen a terme, en aquest àmbit, en l'entorn social i a afavorir els processos d'integració social de persones internes en centres penitenciaris i/o alliberades condicionals amb problemes de salut mental, discapacitat o altres relacionats amb la tercera edat.

  2. Àmbit sociosanitari. Es tracta de projectes de foment de la reinserció social als quals es poden acollir les persones internes als centres penitenciaris i les alliberades condicionals, que siguin malalts terminals o que pateixen una malaltia molt greu inguarible. També queden incloses en aquest àmbit les actuacions dirigides a la prevenció i l'abordatge de les malalties infectotransmissibles, així com aquelles relacionades amb la cura de la salut i del benestar personal.

  3. Àmbit de la mediació. Es tracta de projectes de promoció de la resolució alternativa de conflictes i la convivència adreçats a les persones internes en centres penitenciaris i a les alliberades condicionals.

  4. Àmbit de l'educació pel lleure. Es tracta de projectes relacionats amb les arts visuals, plàstiques, escèniques i audiovisuals, amb l'educació pel lleure i amb l'organització de concursos, exposicions, mostres i fires, per promoure les creacions de les persones internes als centres penitenciaris.

  5. Àmbit del voluntariat social. Es tracta de projectes que donin suport a la gestió i formació del voluntariat penitenciari, tasques de difusió i sensibilització social de la importància dels processos de reinserció social, adreçats a les persones internes als centres penitenciaris i a les alliberades condicionals, així com als seus fills i famílies.

  6. Àmbit de les addiccions. Es tracta de projectes de prevenció i abordatge de les conductes addictives, que duguin a terme entitats tant a centres penitenciaris com a la comunitat i que tinguin un efecte positiu per a les persones internes als centres penitenciaris i a les alliberades condicionals, en el seu procés de reinserció social.

  7. Àmbit de la violència sexual. Es tracta de projectes adreçats a la finalitat de la reinserció social, el suport i seguiment a la comunitat, en els quals hi participin persones internes als centres penitenciaris i alliberades condicionals que han comès delictes violents, en aquest àmbit.

  8. Àmbit de seguretat viària. Es tracta de projectes de prevenció adreçats a informar i sensibilitzar, mitjançant espais d'acció socioeducativa que puguin tenir un efecte positiu en el procés de reinserció social, persones internes en centres penitenciaris i alliberades condicionals que han tingut conductes de risc, vinculades a la violència viària, incloses les conductes relacionades amb l'abús de l'alcohol, amb la finalitat de reinserció social i comunitària.

  9. Àmbit de l'acompanyament socioeducatiu. Es tracta de projectes que fomenten la integració social de les persones internes als centres penitenciaris i alliberades condicionals amb mancances de suport social, mitjançant accions de suport i/o acollida durant el procés de transició de la presó a la comunitat.

  10. Àmbit de la interculturalitat. Es tracta de projectes de desenvolupament de la interculturalitat i dels valors de la convivència, adreçat a les persones internes als centres penitenciaris.

  11. Àmbit del col·lectiu de dones i del col·lectiu LGTBI. Es tracta de projectes en el marc del Pla d'acció i desenvolupament de polítiques de dones i polítiques LGTBI, tant des de la perspectiva de gènere com de l'acompanyament en els processos d'inserció, així com aquelles accions relacionades amb la diversitat afectivosexual tendent a potenciar el respecte i la no-discriminació per raó d'orientació sexual, identitat sexual o de gènere, a les quals es poden acollir les persones internes als centres penitenciaris i les alliberades condicionals.

  12. Àmbit del col·lectiu de persones joves internes. Es tracta de projectes de foment de l'ús de les noves metodologies, adreçats a les persones joves internes als centres penitenciaris i a les alliberades condicionals.

  13. Àmbit de la participació ciutadana. Projectes o actuacions dirigides al foment de la participació ciutadana en projectes de millora de la gestió i la dinamització d'òrgans recollits al títol II “De la col·laboració institucional i de la participació social” del Decret 329/2006, de 5 de setembre, pel qual s'aprova el Reglament d'organització i funcionament dels serveis d'execució penal a Catalunya, i que vagin orientats a la millora de les condicions de les persones subjectes a mesura judicial.

    Els projectes proposats es classificaran en funció de la puntuació obtinguda en aplicació dels criteris de valoració que conté la base 11 (amb un màxim global de 100 punts). Les subvencions s'atorgaran successivament als diferents projectes seguint l'ordre de més a menys puntuació fins que s'exhaureixi la disponibilitat pressupostària.

    –2 Entitats destinatàries de les subvencions

    Poden formular sol·licitud de subvenció en el marc de la present convocatòria les fundacions, associacions, institucions, organitzacions no governamentals i entitats...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR