ORDRE PRE/90/2017, de 16 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions a entitats sense ànim de lucre i organitzacions professionals del sector de la comunicació per al desenvolupament d'iniciatives que contribueixin al foment del periodisme i a l'enfortiment de l'espai català de comunicació.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyOrdre

Catalunya compta amb un sector privat de la comunicació en llengua catalana i occitana/aranesa, sòlid i emprenedor, que contribueix dia a dia a la construcció de l'espai català de comunicació. Aquest sector s'ha d'enfrontar, tanmateix, a una situació de desavantatge competitiu respecte a d'altres mitjans fets en altres idiomes amb moltes més expectatives de mercat. Per aquest motiu, la seva sostenibilitat depèn en gran mesura del suport de tot el teixit d'entitats representatives, organitzacions professionals i ens sense ànim de lucre que hi està vinculat, el qual inclou, entre d'altres, els col·legis professionals, les associacions o les fundacions. L'activitat de tot aquest conjunt d'entitats fa possible optimitzar recursos i aprofitar sinergies, per així afrontar la situació de desavantatge competitiu a què abans s'ha al·ludit.

Això ha portat el Departament de la Presidència a llançar una línia de subvencions, en règim de concurrència competitiva, adreçades a recolzar les iniciatives que contribueixin al foment del periodisme i a l'enfortiment de l'espai català de comunicació que es duguin a terme per les organitzacions i entitats abans esmentades, en el marc de les actuacions de suport i protecció del sector de la comunicació en llengua catalana i aranesa que porta a terme d'acord amb el mandat establert pels articles 7 i 27 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, i l'article 20 de la Llei 35/2010, de l'1 d'octubre, de l'occità, aranès a l'Aran.

Els canvis introduïts en la regulació dels procediments administratius arran de la publicació i l'entrada en vigor de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, especialment pel que fa a la generalització de l'ús dels mitjans electrònics en la tramitació dels procediments administratius i en les relacions de la respectiva administració amb les persones interessades, fan necessària l'aprovació d'unes noves bases reguladores d'aquesta tipologia de subvencions, que incorporin les noves condicions procedimentals.

En conseqüència, atès el que estableixen els articles 87 i següents del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya aprovat mitjançant el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions a entitats sense ànim de lucre i organitzacions professionals del sector de la comunicació per al desenvolupament d'iniciatives que contribueixin al foment del periodisme i a l'enfortiment de l'espai català de comunicació, que consten a l'annex d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Queda derogada l'Ordre PRE/44/2016, de 2 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions a entitats sense ànim de lucre i organitzacions professionals del sector de la comunicació per al desenvolupament d'iniciatives que contribueixin al foment del periodisme i a l'enfortiment de l'espai català de comunicació.

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 16 de maig de 2017

Neus Munté i Fernàndez

Consellera de la Presidència

Annex

Bases

1 Objecte

1.1 L'objecte d'aquestes bases és la concessió de subvencions a entitats sense ànim de lucre i a organitzacions representatives dels sectors professionals i econòmics de l'àmbit dels mitjans de comunicació que tinguin per objecte donar suport a iniciatives en l'àmbit referit, que contribueixin al foment del periodisme i a l'enfortiment de l'espai català de comunicació.

1.2 Són actuacions subvencionables:

  1. Realització d'activitats formatives, informatives i de difusió; organització de cursos, congressos, jornades, seminaris, conferències, exposicions, formació professional i altres que tendeixin a la difusió i el coneixement dels mitjans de comunicació i el periodisme.

  2. Actuacions de recerca, estudis i investigacions en l'àmbit dels mitjans de comunicació.

  3. Projectes de modernització i millora tecnològica.

  4. Activitats que fomentin la cohesió social i territorial de barris, municipis o comarques en relació amb el mitjà de comunicació.

  5. Creació de noves àrees, departaments o unitats en benefici de la gestió interna de l'entitat i dels serveis que ofereix en l'àmbit dels mitjans de comunicació.

  6. Iniciatives adreçades a ampliar el mapa informatiu i comunicatiu del sector.

    En el cas de les activitats formatives, informatives i de difusió, només se subvencionarà la part estrictament vinculada amb l'activitat (ponents, lloguer de sales, material), i en queden específicament excloses les despeses de representació i restauració.

    1.3 En cap cas no podran optar a aquestes subvencions les iniciatives adreçades als mitjans que incorrin almenys en algun dels supòsits següents:

  7. Mitjans finançats o gestionats de manera total o parcial per institucions públiques.

  8. Mitjans el contingut dels quals sobrepassa el 60 per cent de publicitat pròpia o aliena.

    2 Persones beneficiàries de les subvencions

    2.1 Poden optar a les subvencions regulades per aquestes bases aquelles entitats i organitzacions que es troben en algun dels supòsits següents:

  9. Fundacions i associacions relacionades amb el foment dels mitjans de comunicació.

  10. Organitzacions representatives dels empresaris o dels treballadors.

  11. Col·legis professionals.

  12. Agrupacions de persones físiques o jurídiques, comunitats de béns o qualsevol altre tipus d'unitat econòmica o patrimoni separat, tot i que no tinguin personalitat jurídica.

    2.2 Quan es tracti d'agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, sense personalitat jurídica, s'ha de fer constar expressament, tant en formalitzar la sol·licitud com en la resolució de concessió, els compromisos d'execució assumits per cada membre de l'agrupació, així com l'import de la subvenció que ha d'aplicar cadascun, els quals també tenen consideració de beneficiaris. L'agrupació no es pot dissoldre fins que no hagin transcorregut els terminis de prescripció que preveuen l'article 100.4 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i l'article 65 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

    2.3 La identificació i la signatura electrònica de les persones beneficiàries es faran a través dels sistemes d'identificació i signatura electrònica admesos per la Seu electrònica d'acord amb els criteris establerts a l'Ordre GRI/233/2015, del 20 de juliol, per la qual s'aprova el Protocol d'identificació i signatura electrònica en l'àmbit de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

    En tot cas, les persones sol·licitants es podran identificar i signar electrònicament, mitjançant mecanismes d'identificació i signatura de nivell mitjà de seguretat o de nivell superior.

    En el supòsit que l'import total de la subvenció adjudicada superi un total de 60.000 euros, es requerirà un nivell alt de seguretat en la identificació i la signatura electrònica, per al tràmit de justificació de la subvenció.

    3 Requisits i compatibilitats

    3.1 Les activitats objecte d'aquestes subvencions s'han de realitzar totalment durant l'any de la convocatòria.

    3.2 La llengua vehicular de les activitats i mitjans objecte d'aquestes subvencions ha de ser el català o l'aranès.

    3.3 Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions, les persones sol·licitants han de complir els requisits i les condicions següents:

  13. No estar sotmès a cap dels supòsits de prohibició d'obtenir subvencions, de conformitat amb l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  14. Quan l'entitat sol·licitant sigui una fundació, estar al corrent del compliment del deure de presentació dels comptes anuals davant el protectorat, d'acord amb l'article 336-3 del Codi civil de Catalunya, aprovat per la Llei 4/2008, de 24 d'abril.

  15. En el cas d'associacions i fundacions ja constituïdes, haver adaptat els estatuts segons la disposició transitòria primera de la Llei 4/2008, de 24 d'abril, del llibre tercer del Codi civil de Catalunya, relatiu a les persones jurídiques, i a la Llei 5/2011, del 19 de juliol, de modificació de l'anterior.

  16. En cas que tingui una plantilla de 50 o més persones treballadores, complir amb la quota legal de reserva de llocs de treball en la plantilla de l'empresa prevista a l'article 42.1 del Text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o amb les mesures alternatives de caràcter excepcional previstes pel Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i pel Decret 86/2015, de 2 de juny.

  17. No haver estat sancionada per resolució administrativa ferma o condemnada per sentència judicial ferma per haver exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere, d'acord amb l'article 11.1 de la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes.

  18. Quan l'activitat objecte de la sol·licitud de subvenció estigui vinculada a un mitjà de comunicació, complir la normativa sobre igualtat efectiva de dones i homes per tal de fomentar els drets de les dones i la seva imatge plural i no estereotipada, així com evitar la seva discriminació i objectualització tant en els continguts de redacció periodística com en els anuncis publicitaris, i adoptar un codi ètic de conducta sobre l'assumpció i transmissió del principi d'igualtat de gènere, d'acord amb l'article 25 de la Llei 17/2015, i l'article 23 de la Llei 5/2008.

  19. Complir les recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació vigents actualment a Catalunya des de 2009.

  20. En el cas d'entitats amb més de 250 persones treballadores, elaborar i aplicar amb caràcter obligatori un pla d'igualtat, d'acord amb el que estableix l'...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR