ORDRE AAR/436/2008, de 8 d'octubre, per la qual es regula la recollida de garotes al litoral català.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/436/2008, de 8 d'octubre, per la qual es regula la recollida de garotes al litoral català.

Actualment l'explotació de les garotes està sotmesa, per una banda, a una pesca professional destinada a satisfer la demanda d'una cuina mediterrània molt especialitzada i, d'altra banda, a una recollida de caire recreatiu destinada al consum propi, molt habitual en algunes comarques del litoral català.

Al litoral català, fonamentalment a la costa gironina, la captura de la garota com a espècie d'alt valor gastronòmic ha patit un fort increment en aquests darrers anys, la qual cosa està provocant una significativa reducció en la densitat de les poblacions, segons els estudis encarregats per la Direcció General de Pesca i Acció Marítima. Aquesta situació va obligar durant la campanya 2007-2008 a prendre les mesures pertinents per evitar posar en perill l'estabilitat del recurs i garantir d'aquesta manera la rendibilitat futura d'aquesta pesquera.

El Decret 109/1995, de 24 de març, de regulació de la pesca marítima recreativa, estableix en el seu article 27.1 que el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, mitjançant la Direcció General de Pesca i Acció Marítima, publicarà la relació de talles mínimes i vedes per a determinades espècies.

L'Ordre AAR/252/2007, de 16 de juliol, va regular la recollida de garotes al litoral català durant les campanyes 2007 i 2008.

A la vista de l'experiència adquirida durant l'esmentada campanya, s'ha valorat la conveniència d'adoptar una regulació duradora en el temps que reguli la recollida de garotes al litoral català sense limitacions a determinades campanyes. En aquesta Ordre es mantenen alguns aspectes regulats en l'Ordre AAR/252/2007, de 16 de juliol, com les restriccions respecte de l'època de l'any en la qual es poden capturar aquestes espècies d'equinoderms o, pel que fa a la recollida professional de la garota, es preveuen, de manera indefinida, les restriccions introduïdes per a la campanya 2007-2008, al temps que estableix nous sistemes de gestió de les llicències, ja que els resultats de l'estudi de seguiment de poblacions, desenvolupat durant 2007, no mostren encara una recuperació de les poblacions de garota.

D'acord amb l'anterior, i un cop valorades les aportacions efectuades per representants del món científic i dels recol·lectors de garotes en reunió mantinguda el mes de gener de 2008, és procedent modificar les característiques de la regulació d'aquesta activitat marisquera.

En conseqüència, a proposta de la Direcció General de Pesca i Acció Marítima, d'acord amb la competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya en matèria d'activitats marítimes que inclou la regulació i gestió de recursos pesquers i del marisqueig que li atribueixen els articles 119.2 i 119.3.a) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació

1.1 L'objecte d'aquesta Ordre és regular, al litoral català, l'extracció de les garotes que pertanyen a les espècies Paracentrotus lividus, Sphaerechinus granularis i Arbacia lixula, efectuada tant pels/per les pescadors/es amb llicència de pesca recreativa com pels/per les mariscadors/es professionals.

1.2 Als efectes d'aquesta Ordre, s'entén per garota l'animal invertebrat marí tipus equinoderm, de la classe equinoïdeus, de forma...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR