ORDRE SLT/274/2016, d'11 d'octubre, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions per al finançament d'accions incloses en el Pla estratègic de recerca i innovació en salut 2016-2020.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyOrdre

L'article 158 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya disposa que correspon a la Generalitat, en matèria de recerca científica i tècnica, la competència exclusiva amb relació als centres i les estructures de recerca de la Generalitat i als projectes que aquesta finança, que inclou en tot cas l'establiment de línies pròpies de recerca i el seguiment, el control i l'avaluació dels projectes; l'organització, el règim de funcionament, el control, el seguiment i l'acreditació dels centres i les estructures situats a Catalunya; la regulació i la gestió de les beques i dels ajuts convocats i finançats per la Generalitat; la regulació i la formació professional del personal investigador i de suport a la recerca; i la difusió de la ciència i la transferència de resultats. L'apartat 2 del mateix article estableix que correspon a la Generalitat la competència compartida sobre la coordinació dels centres i les estructures de recerca de Catalunya. L'article 162.3 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya disposa que correspon a la Generalitat, en matèria de sanitat i salut pública, la competència compartida, entre d'altres, en els àmbits de l'ordenació, la planificació, la determinació, la regulació i l'execució de les prestacions i els serveis sanitaris, sociosanitaris i de salut mental de caràcter públic en tots els nivells i per a tots els ciutadans i l'ordenació, la planificació, la determinació, la regulació i l'execució de les mesures i les actuacions destinades a preservar, protegir i promoure la salut pública en tots els àmbits, incloent-hi la salut laboral, la sanitat animal amb efectes sobre la salut humana, la sanitat alimentària, la sanitat ambiental i la vigilància epidemiològica.

Pel que fa a la recerca en salut, la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, estableix que les administracions públiques de Catalunya han de fomentar, dins del sistema sanitari a Catalunya, les activitats de recerca sanitària com a element fonamental per al seu progrés, en la línia del que disposa la Llei estatal 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, que estableix que les administracions públiques han de fomentar la recerca científica a través dels seus serveis de salut, i disposa que els centres hospitalaris han de desplegar, addicionalment a la tasca assistencial, funcions de promoció de la salut, prevenció de les malalties, recerca i docència, amb l'objectiu de completar les seves activitats amb les desplegades per la xarxa d'atenció primària.

Així mateix, la Llei 18/2009, del 22 d'octubre, de salut pública, reconeix com a prestació en matèria de salut pública la investigació de les causes o els determinants dels problemes de salut que afecten la població, tenint en compte que el foment de la recerca és un principi informador d'aquestes actuacions, i assenyala com una part fonamental del sistema sanitari català la identificació de les àrees prioritàries per a la recerca en salut pública, atesos els problemes i les necessitats de salut detectats.

El Pla estratègic de recerca i innovació en salut 2016-2020 (d'ara endavant PERIS), aprovat per l'Acord del Govern GOV/75/2016, de 7 de juny, representa l'instrument del Departament de Salut de la Generalitat per fomentar la recerca i la innovació en el marc del sistema de salut de Catalunya, de forma que aquestes accions puguin constituir una palanca d'impuls i de millora contínua d'aquest sistema, d'acord amb les directrius marcades pel Pla de salut 2016-2020, que reconeix la recerca i la innovació com una de les línies estratègiques fonamentals per a la modernització de l'estructura de salut de Catalunya.

En general, la recerca i la innovació en salut han permès en els darrers anys un avenç molt significatiu en la implementació d'accions preventives, diagnòstiques i terapèutiques per poder actuar contra les malalties, tant des del punt de vista individual com poblacional, així com per protegir i promocionar la salut. També han fet possible impulsar l'optimització dels processos en el marc dels serveis de salut, amb l'objectiu de millorar el sistema de salut de Catalunya tant en eficàcia com en eficiència.

La recerca i la innovació en salut constitueixen, doncs, un marc d'activitat que representa un dels valors fonamentals per millorar la salut dels ciutadans a la Catalunya del segle xxi. El coneixement sobre els determinants ambientals i socials, els fonaments biològics de la patologia humana, la recerca en malalties d'alta prevalença, la recerca clínica i epidemiològica i el desenvolupament de solucions tecnològiques preventives, diagnòstiques i de tractament han permès dur a terme accions específiques per desenvolupar polítiques de promoció de la salut i prevenció de les malalties i implantar una medicina personalitzada. Aquest canvi d'enfocament ha situat les persones en el centre del sistema de salut i ha fet que siguin copartícips dels processos de presa de decisió. Es pretén evolucionar cap a una visió en què cada pacient individualment rebi la intervenció assistencial adequada al seu cas i en el moment adequat per fer-ho. La recerca orientada cap a les persones implica, a més, tenir els ciutadans i les associacions de pacients com a socis actius en la presa de decisions, focalitzar la recerca en les prioritats identificades per ells i millorar-ne els resultats en salut i satisfacció.

En aquest context, neix el Pla estratègic de recerca i innovació en salut 2016-2020 del Govern de Catalunya. Aquest nou Pla conté una línia específica per potenciar la recerca i la innovació en el conjunt del sistema de salut de Catalunya, de manera que l'estratègia de recerca es pugui alinear amb la de les altres línies estratègiques del Pla de salut. El PERIS s'emmarca dins d'aquest nou Pla de salut de Catalunya 2016-2020, n'és el vector de desenvolupament de la línia de recerca i innovació i representa l'element que compacta l'estratègia en recerca i innovació del Departament de Salut.

El propòsit principal del PERIS és, doncs, millorar la salut dels ciutadans a partir del coneixement generat per la recerca, és a dir, que es creïn nous coneixements amb la recerca i que aquests coneixements arribin als pacients als quals van destinats individualment o a la ciutadania en general i s'apliquin eficientment. Alhora, el PERIS es configura com a pla estratègic en els termes de la normativa de subvencions.

D'altra banda, aquesta estratègia s'alinea amb les estratègies de l'Administració general de l'Estat, articulada mitjançant els plans estatals de recerca científica i tècnica i d'innovació 2013-2020, i també amb les polítiques comunitàries del programa marc europeu de R+D+I “Horitzó 2020”, que es fonamenta sobre tres pilars: l'excel·lència científica, la competitivitat de les indústries i la resposta als reptes socials, com ara les malalties cròniques o l'envelliment.

Dintre d'aquest marc legislatiu i de prioritats de les polítiques de foment de la recerca i la innovació de l'espai europeu de recerca, el Departament de Salut, mitjançant la concessió de les subvencions que regula aquesta Ordre, vol impulsar la recerca i innovació en salut a Catalunya.

Ateses les normes bàsiques que estableixen la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, mitjançant el qual s'aprova el Reglament de la Llei esmentada;

Atès el que preveu el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya;

Atesa la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern;

Atesa l'Ordre ECO/172/2015, de 3 de juny, sobre les formes de justificació de subvencions;

Atès l'Acord GOV/75/2016, de 7 de juny, pel qual s'aprova el Pla estratègic de recerca i innovació en salut 2016-2020;

Atès l'Acord del Govern GOV/85/2016, de 28 de juny, pel qual s'aprova la modificació del model tipus de bases reguladores aprovat per l'Acord del Govern GOV/110/2014, de 22 de juliol, pel qual s'aprova el model tipus de bases reguladores dels procediments per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, tramitats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic, i se n'aprova el text íntegre;

Vistos els informes previs de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada del Departament de Salut;

En ús de les facultats que em confereix l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article únic

Aprovar les bases reguladores per a la concessió de subvencions per al finançament d'accions incloses en el Pla estratègic de recerca i innovació en salut 2016-2020, les quals es publiquen annexes a aquesta Ordre.

Disposició final

Única

Aquesta Ordre entra en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 11 d'octubre de 2016

Antoni Comín i Oliveres

Conseller de Salut

Bases

Capítol 1

Disposicions generals

—1 Objecte

Constitueix l'objecte d'aquesta Ordre l'establiment de les bases reguladores per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, per al finançament de les accions instrumentals que recull el Pla estratègic de recerca i innovació en salut 2016-2020 (PERIS), amb la finalitat de fomentar la recerca i la innovació en salut a Catalunya.

—2 Àmbit d'aplicació

L'àmbit d'aplicació d'aquestes bases reguladores abasta els programes i les accions instrumentals que es detallen a continuació, que es financen, en funció de les disponibilitats pressupostàries, segons el procediment que regulen aquesta Ordre i les convocatòries corresponents. Cadascuna de les accions instrumentals es pot convocar en modalitats específiques de caràcter temàtic en funció de les disponibilitats pressupostàries així com de les necessitats recollides en el pla d'actuació anual del PERIS.

  1. Programa d'impuls del talent i de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR