ORDRE SLT/363/2014, de 10 de desembre, de creació del Consell de les Professions Sanitàries de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyOrdre

L’article 125.4 de l’Estatut d’autonomia estableix que correspon a la Generalitat, respectant les normes generals sobre titulacions acadèmiques i professionals i el que disposen els articles 36 i 139 de la Constitució, la competència exclusiva sobre l'exercici de les professions titulades, que inclou, en tot cas, la determinació dels requisits i les condicions d'exercici de les professions titulades, i també dels drets i les obligacions dels professionals titulats i del règim d'incompatibilitats. L’article 162.3.d) de l’Estatut d’autonomia estableix que correspon a la Generalitat la competència compartida en formació sanitària especialitzada, que inclou l'acreditació i l'avaluació de centres, la planificació de l'oferta de places, la participació en l'elaboració de les convocatòries i la gestió dels programes de formació de les especialitats i les àrees de capacitació específica, i l'expedició de diplomes d'àrees de capacitació específica.

La Llei 15/1990, de 9 de juliol, d’ordenació sanitària de Catalunya, estableix que l’exercici de les tasques del personal sanitari ha d’organitzar-se de forma que s’estimuli el personal en la valoració de l’estat de salut de la població i es disminueixin les necessitats d’atencions reparadores de les malalties. Alhora, preveu que tota l’estructura assistencial del sistema sanitari de Catalunya pugui ser utilitzada per a la docència pregraduada, postgraduada i continuada dels professionals sanitaris i que, per tal d’aconseguir una adequació més gran en la formació dels recursos humans necessaris per al funcionament del sistema sanitari de Catalunya, el Consell Executiu ha de vetllar per l’actuació coordinada dels seus departaments en la formació dels professionals de la salut pública, per tal que s’integrin en les estructures dels serveis del sistema sanitari de Catalunya.

Més concretament, la Llei 44/2003, de 21 de novembre, d’ordenació de les professions sanitàries, estableix un marc legal i competencial en tot allò que fa referència al desenvolupament i desplegament de les professions sanitàries, preveient un conjunt d’instruments i recursos que facin possible una integració més elevada dels professionals en els serveis sanitaris, tant des del punt de vista preventiu com assistencial, públic i privat, amb la finalitat d’una qualitat més gran en l’atenció sanitària prestada i sota la premissa que tots els professionals sanitaris compleixen amb els nivells de competència necessaris per garantir el dret a la protecció de la salut de la ciutadania.

El Llibre b lanc de les p rofessions s anitàries a Catalunya , editat l’any 2003 per l’aleshores Departament de Sanitat i Seguretat Social, es va configurar com l’instrument estratègic per orientar la presa de decisions relatives al desenvolupament de les professions sanitàries quant a la seva planificació, formació i gestió i, partint d’una anàlisi de la situació vigent, va abordar els problemes relatius a les professions sanitàries per millorar la qualitat i la satisfacció de les necessitats i expectatives dels ciutadans.

Es posa de manifest la conveniència i necessitat de crear una estructura de caràcter permanent que garanteixi el diàleg i la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR