ORDRE TES/130/2015, de 4 de maig, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions per al foment dels sistemes voluntaris de gestió ambiental.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyOrdre

La Generalitat de Catalunya ha de vetllar pel compliment de la normativa de protecció del medi ambient i, molt especialment, dels objectius i les normes de qualitat dels recursos naturals i de les normes d’emissió de contaminants.

Un dels objectius de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat és reduir, si és possible en origen, els efectes negatius sobre el medi ambient que genera la realització d’activitats potencialment contaminants.

El setè Programa d’acció comunitari en matèria de medi ambient considera que molts dels temes ambientals es poden abordar millor mitjançant una interacció entre els principals agents econòmics i la utilització d’un conjunt ampli i integrat d’instruments, i no només mitjançant la legislació. Entre aquests instruments es troben els sistemes voluntaris de gestió ambiental, com ara la norma ISO 14001 i el sistema comunitari de gestió i auditoria ambientals de la Unió Europea, regulat pel Reglament (CE) núm. 1221/2009 del Parlament Europeu i del Consell, de 25 de novembre de 2009, relatiu a la participació voluntària d’organitzacions en un sistema comunitari de gestió i auditoria mediambientals (EMAS), i pel qual es deroguen el Reglament (CE) núm. 761/2001 i les decisions 2001/681/CE i 2006/193/CE de la Comissió (DOUE núm. L 342, de 22.12.2009).

El Decret 115/1996, de 2 d’abril, de designació de l’organisme competent que preveu el Reglament CEE 1836/93 del Consell, de 29 de juny, relatiu a auditories mediambientals i determinació de les actuacions per a la designació de l’entitat d’acreditació de verificadors mediambientals (DOGC núm. 2192, de 10.4.1996), designa la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Medi Ambient com l’organisme competent previst al Reglament (CEE) núm. 1836/93 del Consell, de 29 de juny de 1993, per portar a terme en el territori de Catalunya les funcions que li encomana, entre les quals destaca el foment de la participació de les organitzacions en el sistema EMAS.

Així, el Departament competent en matèria de medi ambient publica, des de l’any 1997, una convocatòria de subvencions destinades a empreses privades i a empreses públiques per implantar sistemes voluntaris de gestió ambiental amb l’objectiu de reduir el cost inicial d’implementació d’aquests sistemes. De la mateixa manera, des de l’any 2005, es publica una convocatòria plurianual de subvencions destinades a ens locals, a les associacions d’ens locals i als seus organismes autònoms per a la implantació de sistemes voluntaris de gestió ambiental.

Tot tipus d’organitzacions estan interessades a implantar sistemes de gestió ambiental. Aquests sistemes els ofereixen els mitjans per gestionar els efectes que tenen sobre el medi ambient i millorar-ne el comportament ambiental. Aquest interès va quedar reflectit en el Reglament (CE) núm. 761/2001 del Parlament Europeu i del Consell, de 19 de març de 2001, pel qual es permet que les organitzacions s’adhereixin voluntàriament a un sistema comunitari de gestió i auditoria ambientals (EMAS) (DOCE núm. L 114, de 24.4.2001), que va obrir l’EMAS a totes les organitzacions que produeixin efectes sobre el medi ambient, no només a les empreses. En aquest sentit, aquestes bases s’adrecen a tot tipus d’organitzacions: a empreses privades i a empreses públiques, a ens locals, a les associacions d’ens locals i als seus organismes autònoms, i a fundacions i a altres entitats sense ànim de lucre.

El Reglament (CE) núm. 1221/2009 del Parlament Europeu i del Consell, de 25 de novembre de 2009, relatiu a la participació voluntària d’organitzacions en un sistema comunitari de gestió i auditoria mediambientals (EMAS), (DOUE núm. L 342, de 22.12.2009), inclou totes aquestes organitzacions en una mateixa definició.

Per això, d’acord amb les previsions del capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, així com els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del seu Reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, i la resta de normativa aplicable,

Ordeno:

Article únic

S’aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades al foment dels sistemes voluntaris de gestió ambiental, les quals consten en l’annex d’aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Resta derogada l’Ordre TES/81/2012, de 23 de març, per la qual s’aproven les bases reguladores de les subvencions per a la implantació de sistemes voluntaris de gestió ambiental (DOGC núm. 6105, de 11.4.2012).

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 4 de maig de 2015

Santi Vila i Vicente

Conseller de Territori i Sostenibilitat

Annex

Bases reguladores

—1 Objecte

Aquesta línia de subvencions té com a objecte el foment de la implantació dels sistemes voluntaris de gestió ambiental.

—2 Actuacions subvencionables

2.1 Poden ser objecte de les subvencions regulades en aquestes bases les actuacions següents:

  1. La implantació, amb personal propi o extern, d’un sistema de gestió ambiental d’acord amb el Reglament (CE) núm. 1221/2009 del Parlament Europeu i del Consell, de 25 de novembre de 2009 (en endavant, Reglament EMAS), i la posterior verificació portada a terme per un verificador ambiental acreditat, en establiments situats dins el territori de Catalunya.

  2. La implantació, amb personal propi o extern, d’un sistema de gestió ambiental d’acord amb la norma ISO 14001, i la posterior certificació portada a terme per un certificador ambiental acreditat, en establiments situats dins el territori de Catalunya.

    No són subvencionables les actuacions següents:

  3. La renovació del registre EMAS, d’acord amb l’article 6.1 del Reglament EMAS.

  4. L’actualització de dades de la declaració ambiental, d’acord amb l’article 6.2 del Reglament EMAS.

  5. La renovació del certificat ISO 14001.

    2.2 Són objecte de subvenció les actuacions que hagin estat verificades o certificades durant tot l’any anterior al de la convocatòria vigent i fins al dia en què finalitzi el termini de presentació de sol·licituds de la convocatòria vigent.

    Si durant un/s any/s no es convoquen aquestes subvencions, a la propera convocatòria podran ser també objecte de subvenció les actuacions que hagin estat verificades o certificades durant tot l’any anterior a l’any / als anys en què no es van convocar les subvencions.

    —3 Persones beneficiàries

    Poden optar a les subvencions regulades en aquestes bases les persones jurídiques, públiques o privades, els ens locals, les associacions d’ens locals i els seus organismes autònoms, les fundacions i altres entitats sense ànim de lucre.

    —4 Requisits i incompatibilitats

    4.1 Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions, les persones sol·licitants han de complir els requisits següents:

  6. Haver dut a terme les actuacions dins del termini que fixa la base 2.2.

  7. No trobar-se en cap de les circumstàncies que preveu l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  8. Estar al corrent del compliment de les obligacions tributàries davant l’Administració de la Generalitat de Catalunya i l’Administració General de l’Estat, i de les obligacions davant la Seguretat Social.

    En el cas que la persona sol·licitant no tingui la residència fiscal al territori espanyol, presentar un certificat de residència fiscal emès per les autoritats competents del seu país de residència.

  9. Declarar sobre si s’han demanat i/o s’han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa activitat, fent constar la relació detallada amb l’entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

  10. En el cas de persones jurídiques, estar legalment constituïdes i inscrites en el registre corresponent.

  11. En el cas d’empreses amb establiments oberts al públic, complir les obligacions que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  12. En el cas d’empreses sense establiments oberts al públic, complir les obligacions que estableix l’article 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  13. En el cas d’empreses amb 50 treballadors/ores o més, donar ocupació a persones amb discapacitat en un percentatge mínim d’un 2% de la plantilla respectiva, en compliment de l’obligació que preveu l’article 42 del Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o bé complir el que estableix el Reial decret 364/2005, de 8 d’abril, i el Decret 322/2011, de 19 d’abril, que regulen el compliment alternatiu amb caràcter excepcional de la quota de reserva a favor de treballadors amb discapacitat, d’acord amb el que estableix l’article 92.5 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.

  14. En el cas d’empreses i ens locals, amb una plantilla igual o superior a 25 persones, indicar els mitjans, amb l’acord dels agents socials, per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe, i intervenir-hi en els centres de treball.

  15. En el cas de fundacions i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR