ORDRE TES/160/2020, de 22 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions a les estacions d'esquí alpí i de muntanya de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyOrdre

Les estacions de muntanya són un dels principals motors de desenvolupament econòmic a les comarques de muntanya dels Pirineus. En temporada hivernal són el principal factor inductor de creixement i generació de rendes i ocupació, sense gaires més alternatives. Per això resulta de gran importància, utilitat pública i interès social, assegurar el manteniment i prosperitat de les estacions de muntanya, la seva solvència i viabilitat empresarial; garantir el respecte a l'entorn i la compatibilitat amb el medi natural, i adequar-ne el desenvolupament als reptes del canvi climàtic.

Com a conseqüència de la situació d'emergència ocasionada per la crisi del COVID-19, el passat 13 de març de 2020 es va determinar el tancament de les estacions d'esquí alpí i nòrdic, com també qualsevol altre estació de muntanya. Tanmateix, en el marc de les mesures de l'Administració de la Generalitat per recuperar ràpidament l'activitat econòmica general, pel que fa a les estacions de muntanya, com a principals motors econòmics i de generació d'ocupació a les comarques del Pirineu, es considera adient posar en marxa quan abans millor un conjunt de mesures i ajuts de suport a les estacions d'esquí.

En concret, aquestes subvencions tenen per objecte donar suport a les estacions d'esquí alpí, que exerceixen un lideratge territorial en el desenvolupament local en l'entorn de muntanya, per tal de promoure i implantar la digitalització dels sistemes de control i accés dels esquiadors basats en targetes sense contacte; un sistema unificat d'aplicacions digitals adreçades als usuaris, basats en un suport forfet compatible a totes les estacions catalanes; i millorar les instal·lacions de neu per garantir el mantell nival i la seva eficiència energètica.

Per això, d'acord amb les previsions del capítol IX del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, així com els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del seu Reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, i la resta de normativa aplicable,

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions a les estacions d'esquí alpí i de muntanya de Catalunya, les quals consten en l'annex d'aquesta Ordre.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Barcelona, 22 de setembre de 2020

Damià Calvet i Valera

Conseller de Territori i Sostenibilitat

Annex

Bases reguladores

—1 Objecte

L'objectiu principal d'aquestes subvencions és impulsar projectes d'inversions a les estacions d'esquí alpí i de muntanya de Catalunya abans de la propera temporada d'hivern, destinades a les finalitats següents:

Promoure projectes d'innovació tecnològica en l'àmbit dels sistemes digitals de control d'accés als esquiadors basats en targetes sense contacte, que opcionalment siguin compatibles en un sistema unificat a totes les estacions catalanes i que permeti desenvolupar aplicacions ajustades a les necessitats de les persones usuàries.

Contribuir a ampliar i renovar les instal·lacions de producció de neu per garantir la disponibilitat del mantell nival i reduir la seva incertesa, al mateix temps que es millora la eficiència energètica de les instal·lacions i la seva sostenibilitat.

A més de la utilitat pública i l'interès social de les finalitats assenyales, es considera també d'interès públic, econòmic i social, reprendre i assegurar el manteniment de l'activitat a les estacions d'esquí alpí i de muntanya, en la mesura que la riquesa, el manteniment i l'augment de l'ocupació que es puguin generar repercuteixen directa i indirectament en benefici de les comarques de muntanya i de les seves poblacions.

—2 Actuacions subvencionables

2.1 Poden ser objecte de les subvencions regulades en aquestes bases les línies i actuacions següents:

2.1.1 Línia 1. Innovació tecnològica dels sistemes d'accés

  1. Implantació de sistemes digitals de control d'accés als esquiadors, basats exclusivament en targetes sense contacte, que permetin millorar la seguretat i l'experiència de client i el desenvolupament de noves activitats de negoci.

  2. Opcionalment, integració del control d'accés als esquiadors en un sistema unificat a totes les estacions catalanes, basat en un suport forfet compatible, que permeti desenvolupar productes ajustats a les necessitats dels usuaris i el desenvolupament del sector del turisme de neu.

    2.1.2 Línia 2. Renovació, substitució i millora de les xarxes i les instal·lacions existents destinades a la producció de neu, incloses les conduccions d'aigua i el suport amb canons de baixa pressió, que millorin la qualitat de la producció i l'eficiència energètica de les instal·lacions, com també la resta de condicionants mediambientals i de sostenibilitat.

    2.2 El període d'execució de les actuacions és el que, amb aquesta finalitat, s'indica en la convocatòria corresponent.

    L'òrgan concedent pot ampliar aquest termini, a petició del/de la beneficiària, si aquest/a acredita, en els termes i condicions previstes a l'article 32 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, la impossibilitat d'executar l'actuació dins del termini previst per causa justificada que no li sigui directament imputable. Aquesta ampliació de termini no pot excedir de la meitat del termini inicial, ni de l'exercici pressupostari corresponent, i es pot concedir sempre que no es perjudiquin drets de tercers.

    —3 Persones beneficiàries

    Atès que la titularitat i el finançament de la majoria d'estacions d'esquí alpí i de muntanya catalanes correspon a l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic, poden optar a les subvencions regulades en aquestes bases les persones jurídiques o ens locals titulars d'estacions d'esquí alpí i activitats de muntanya de Catalunya.

    —4 Requisits i incompatibilitats

    4.1 Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions, les persones sol·licitants han de complir els requisits següents:

  3. No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  4. Estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries davant l'Administració de la Generalitat de Catalunya i l'Administració General de l'Estat, i de les obligacions davant la Seguretat Social.

  5. Declarar sobre si s'han demanat i/o s'han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa actuació, fent constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

  6. Complir la normativa sobre propietat intel·lectual i protecció de dades.

  7. En el cas de titulars persones jurídiques, estar legalment constituïdes i inscrites en el registre corresponent.

  8. Complir les obligacions que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  9. En el cas d'empreses que disposin d'una plantilla igual o superior a 50 persones, donar ocupació a persones amb discapacitat en un percentatge mínim d'un 2% de la plantilla respectiva, en compliment de l'obligació que preveu l'article 42 del text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o bé complir el que estableix el Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i el Decret 86/2015, de 2 de juny, que regulen el compliment alternatiu amb caràcter excepcional de la quota de reserva en favor de treballadors amb discapacitat, d'acord amb el que estableix l'article 92.5 del text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.

  10. En el cas d'empreses i ens locals que disposin d'una plantilla igual o superior a 25 persones, indicar els mitjans, amb l'acord dels agents socials, per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, i intervenir-hi en els centres de treball.

  11. En el cas d'ens locals, complir les obligacions que estableixen els articles 9, 10, 11 i 35 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  12. En el cas d'ens locals, complir la normativa vigent d'integració de persones discapacitades en matèria de processos de selecció de personal.

  13. No haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries perquè han exercit o tolerat pràctiques laborals considerades discriminatòries per raó de sexe o de gènere.

  14. Per ser beneficiari de la Línia 1. Innovació tecnològica dels sistemes d'accés, no haver estat objecte en els darrers anys de resolucions administratives o judicials d'incompliment d'obligacions especifiques d'implantar sistemes digitals de control d'accés, exigibles jurídicament en convenis o instruments jurídics de col·laboració amb l'Administració o les entitats publiques de la Generalitat de Catalunya.

  15. Per ser beneficiari de la Línia 2. Renovació, substitució i millora de les xarxes i les instal·lacions existents destinades a la producció de neu, disposar de la resolució de llicència ambiental o document acreditatiu del compliment de la tramitació ambiental pertinent.

    4.2 Les persones sol·licitants han de complir amb el codi ètic següent:

    1. Adoptar una conducta èticament exemplar, abstenir-se de realitzar, fomentar, proposar o promoure qualsevol mena de pràctica corrupta i posar en coneixement dels òrgans competents qualsevol manifestació d'aquestes pràctiques que, al seu parer, sigui present o pugui afectar el procediment. Particularment, abstenir-se de realitzar qualsevol acció que pugui vulnerar els principis d'igualtat d'oportunitats i de lliure concurrència.

    2. Amb caràcter general, assumir, en l'exercici de les seves activitats, les obligacions següents:

  16. Observar els principis, les normes i els cànons ètics propis de les activitats, els oficis i/o les professions corresponents a l'activitat objecte de subvenció.

  17. No realitzar accions que posin en risc...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR