ORDRE TES/209/2017, de 12 de setembre, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions a entitats sense ànim de lucre del tercer sector ambiental de Catalunya per al finançament d'actuacions i projectes d'educació i sensibilització ambiental.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Territori i Sostenibilitat
Rango de LeyOrdre

La sensibilització i l'educació ambiental són instruments especialment útils a l'hora de promoure el canvi social de mentalitat que demana la transició de la societat catalana cap al desenvolupament sostenible.

Les actuacions de sensibilització i educació ambiental que duen a terme per iniciativa pròpia les entitats ambientals coadjuven en els esforços que fa en el mateix sentit l'Administració pública. És per això que la Generalitat de Catalunya contribueix a finançar-les per mitjà de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat del Departament de Territori i Sostenibilitat.

El juliol de 2015, el Departament de Territori i Sostenibilitat va presentar públicament el segon Pla de suport al tercer sector ambiental de Catalunya 2015-2018, l'objectiu del qual és donar més valor social a la tasca que es porta a terme des de cadascuna de les entitats ambientals, reconeixent la seva feina i la seva contribució a la gestió del territori.

Aquest pla s'estructura en cinc eixos d'actuació que es consideren estratègics per al tercer sector ambiental i que es desenvolupen en 17 mesures d'actuació. Com que en aquestes mesures es preveu fomentar les aliances entre entitats; promoure una estructuració del sector més eficient i millorar-ne el finançament, i atès l'èxit de la convocatòria anterior, el Departament de Territori i Sostenibilitat considera necessari continuar afavorint la col·laboració entre entitats per promoure el treball en xarxa i la coordinació dins del tercer sector.

En aquest sentit, el Departament té la voluntat de continuar fomentant la col·laboració d'entitats en la concepció, l'organització i l'execució d'actuacions de sensibilització i educació ambiental, enfortint així la seva capacitat operativa, mitjançant una línia específica de les subvencions que regula aquesta Ordre, destinada al finançament de projectes en què participin de manera conjunta dues o més entitats.

El fet que el propòsit d'aquesta línia de subvencions sigui enfortir la capacitat operativa de les entitats que formen el tercer sector ambiental de Catalunya, les quals tenen en la protecció i la millora del medi ambient la seva finalitat principal, comporta que les associacions empresarials, els col·legis professionals i els sindicats no hi puguin optar com a beneficiaris, ja que les seves finalitats principals són d'una altra naturalesa.

La Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (DOGC núm. 6780, de 31.12.2014) estableix que les bases de convocatòria de subvencions han d'incloure els principis ètics i les regles de conducta als quals les persones beneficiàries han d'adequar l'activitat.

L'Ordre ECO/172/2015, de 3 de juny, sobre les formes de justificació de les subvencions (DOGC núm. 6890, d'11.6.2015), va establir que les bases reguladores de les subvencions que fossin vigents en la data de l'entrada en vigor d'aquesta Ordre s'hi havien d'adaptar.

La Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes (DOGC núm. 6919, de 23.7.2015), determina que les empreses i entitats sol·licitants han de presentar, juntament amb la sol·licitud de l'ajut, una declaració responsable del fet de no haver estat mai objecte de sancions administratives fermes ni de sentències fermes condemnatòries.

La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (BOE núm. 236, de 2.12.205) estableix els col·lectius que estan obligats a relacionar-se a través de mitjans electrònics amb l'Administració pública per a la realització de qualsevol tràmit d'un procediment administratiu.

L'article 103.1.f) del Decret 277/2016, de 2 d'agost, de reestructuració del Departament de Territori i Sostenibilitat, atribueix a la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural les funcions de promoure plans, programes i activitats adreçades a la promoció, l'educació, la recerca i la formació ambiental i vetllar per la coordinació de l'acció pública de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat i els òrgans que té adscrits, els de l'Administració de la Generalitat i els ens locals de Catalunya en aquestes matèries.

Atès l'Acord GOV/85/2016, de 28 de juny, pel qual s'aprova la modificació del model tipus de bases reguladores aprovat per l'Acord GOV/110/2014, de 22 de juliol, pel qual s'aprova el model tipus de bases reguladores dels procediments per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, tramitats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic;

Per això, d'acord amb les previsions del capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, així com els preceptes de caràcter bàsic de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i del seu Reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, i la resta de normativa aplicable;

Ordeno:

Article únic

S'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions a entitats sense ànim de lucre del tercer sector ambiental de Catalunya per al finançament d'actuacions i projectes d'educació i sensibilització ambiental, les quals consten als annexos d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Resta derogada l'Ordre TES/224/2014, de 18 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions a entitats sense ànim de lucre del tercer sector ambiental de Catalunya per al finançament d'actuacions i projectes d'educació i sensibilització ambiental (DOGC núm. 6672, de 25.7.2014).

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 12 de setembre de 2017

Josep Rull i Andreu

Conseller de Territori i Sostenibilitat

Annex 1

Bases reguladores

—1 Objecte

Aquesta línia de subvencions té per objecte el foment d'actuacions d'educació i sensibilització ambiental realitzades per entitats sense ànim de lucre del tercer sector ambiental de Catalunya.

—2 Actuacions subvencionables

2.1 Són subvencionables les actuacions d'educació i sensibilització ambiental que es determinen a cada convocatòria.

Així mateix, no són subvencionables les actuacions que es determinin en la convocatòria corresponent.

2.2 El període d'execució de l'actuació és el que, a aquests efectes, s'indica en la convocatòria corresponent.

L'òrgan concedent pot ampliar aquest termini, a petició de l'entitat beneficiària, si aquesta acredita, en els termes i les condicions previstos a l'article 32 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques la impossibilitat d'executar l'actuació dins del termini previst per causes justificades que no li siguin directament imputables. Aquesta ampliació de termini no pot excedir la meitat del termini inicial i es pot concedir sempre que no es perjudiquin drets de tercers.

—3 Persones beneficiàries

3.1 Poden optar a les subvencions regulades en aquestes bases les entitats sense ànim de lucre del tercer sector ambiental de Catalunya que es determinin en la convocatòria corresponent.

3.2 Per poder optar a les subvencions, les persones jurídiques esmentades han de tenir la seu o una delegació a Catalunya, exercir-hi la seva activitat i cal que en els seus estatuts consti que tenen com a finalitat principal la protecció i la millora del medi

ambient.

3.3 Les associacions empresarials, els col·legis professionals i els sindicats no poden optar com a beneficiaris a les subvencions regulades en aquesta Ordre.

—4 Requisits i incompatibilitats

4.1 Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions, les entitats sol·licitants han de complir els requisits següents:

  1. No trobar-se en cap de les circumstàncies que preveu l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  2. Estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries davant l'Administració de la Generalitat de Catalunya i l'Administració General de l'Estat, i de les obligacions davant la Seguretat Social.

  3. Declarar sobre si s'han demanat i/o s'han obtingut altres ajuts públics o privats per a la mateixa actuació, fent constar la relació detallada amb l'entitat concedent i la quantitat sol·licitada i/o obtinguda.

  4. Complir la normativa sobre propietat intel·lectual, si la realització de l'actuació objecte de la subvenció utilitza qualsevol element susceptible de generar drets d'autor.

  5. Estar legalment constituïdes i inscrites en el registre corresponent.

  6. En el cas que tinguin activitat econòmica i establiments oberts al públic, complir les obligacions que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  7. En el cas que tinguin activitat econòmica sense establiments oberts al públic, complir les obligacions que estableix l'article 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  8. En el cas que tinguin activitat econòmica i una plantilla igual o superior a 50 treballadors/ores, donar ocupació, almenys, a un 2% de treballadors/ores amb discapacitat sobre el total de treballadors/ores de l'empresa, d'acord amb el que preveu l'article 42 del Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, o bé complir el que estableix el Reial decret 364/2005, de 8 d'abril, i el Decret 86/2015, de 2 de juny, que regulen el compliment alternatiu amb caràcter excepcional de la quota de reserva a favor de treballadors amb discapacitat, d'acord amb el que estableix l'article 92.5 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya.

  9. En el cas que tinguin activitat econòmica i una plantilla igual o superior a 25 persones, indicar els mitjans, amb l'acord dels agents socials, per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR